Recepty s klobásou: Připravte si výborný předkrm, polévku i hlavní chod

14. srpna 2021 • 00:00

Jemně pikantní, paprikové či s jalovcem. Z oblíbených klobásek mnoha druhů a chutí můžete uvařit nespočet výtečných pokrmů. Proto neztrácejte čas, a ať již jste doma nebo na chalupě u lesa, připravte si skvělý oběd i rychlou večeři, provoněnou tradiční uzeninou.

Uzenářský produkt v podobě klobásy, vyráběný nejčastěji z mletého masa hovězího, vepřového či jehněčího má v Česku dlouholetou tradici. Dříve se klobásky běžně připravovaly v mnoha domácnostech, ale i přes to, že si dnes oblíbenou pochoutku snadno zakoupíme v prodejnách potravin, můžeme občas ucítit neodolatelnou vůni čerstvé uzeniny, linoucí se ze zahradní udírny. Příprava domácích klobás má zkrátka své kouzlo a my máme zároveň dokonalý přehled o tom, co masný výrobek přesně obsahuje a jak bude chutnat.

Nabídka uzenářství je ale opravdu široká, a tak si s jistotou pochutnají i ti, co pro domácí přípravu nemají zázemí nebo raději vsází na um mistrů z oboru. Mezi neoblíbenější druhy patří např. klobása čabajská, moravská, ostravská, bavorská, vinná, trampské cigáro či italská salsiccia, které jsou také hlavními ingrediencemi v našich vybraných receptech.

Předkrmy

Klobásy jsou vynikající chuťovkou k vínu nebo pivu, připravit z nich lze ale i zajímavý předkrm či lehké občerstvení. Návštěvu můžete překvapit např. jednohubkami z vinné klobásy, pečenými vinnými klobáskami se zeleninou nebo klobásami ve slaninovém kabátku na pivě. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí také toasty s vinnou klobásou či klobása v listovém těstíčku.

Polévky

Skvělou pikantní masitou chuť dodá oblíbený uzenářský výrobek také polévkám. Kromě české klasiky v podobě zelňačky s klobásou, která opravdu zasytí, můžete uvařit také výbornou kroupovou polévku s paprikovou klobásou a uzeným bůčkem nebo vydatnou čočkovou polévku s restovanou klobáskou. Mile vás překvapí ale také obměna polévky gulášové s vinnou klobásou. Šunkovou klobásu si můžete dopřát zase např. v polévce kapustové

Další uzenářská specialita jsou buřty na pivě podle Koko >>> 

Hlavní chody

Ať již trávíte léto kdekoli, výborný oběd nebo večeře provoněná tradiční uzeninou přijdou vždycky vhod. Pokud nemáte času nazbyt, jsou pro vás jako stvořené burgery s vinnou klobásou nebo jižanské fazole. Jestliže patříte mezi milovníky české kuchyně a houskových knedlíků, pak vám jistě přijde k chuti klobásové zelí nebo dokonce řízky v klobásovém zelí, které se opravdu osvědčily. Určitě si ale pochutnáte také na žampionech v trojobalu s vinnou klobásou, na těstovinách se salsicciou, vinné klobáse na pivě, klobáse pod sýrovou peřinou nebo klobáskách v bramboráku. Za vyzkoušení stojí také např. bramborová směs s klobásou a špenátem či dušená kapusta s klobásou.                 

A co takhle vyzkoušet čekankové rizoto s vinnou klobásou? >>>

 

Autor: VDŠ