Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu

20. října 2023 • 00:00

Také milujete neodolatelnou vůni a božskou chuť čerstvě upečených horkých kaštanů? Obvykle si na nich pochutnáváme jen na vánočních trzích, kde se pečou na roštech nad ohněm. Připravit si je ale snadno můžete i v klidu domova. Poradíme vám, jak na to, aby byly stejně dobré, nebo dokonce ještě lepší než ty kupované.

Kvůli trpké a svíravé chuti za syrova se jedlé kaštany nejčastěji konzumují pečené nebo vařené a tepelnou úpravou se mdlá dužina mění v nádherně sladkou. Jejich použití je pestré. Hodí se pro přípravu různých krémů, koláčů, zákusků, ale i jako nádivka či příloha k masu. Asi nejznámější jsou ale ty pečené, které se dají jen tak ujídat při popíjení svařáku. Proto pro vás máme pár praktických rad a tipů, jak jedlé kaštany připravit doma v troubě tak, aby chutnaly skvěle.

Z nejedlých kaštanů si můžete vyrobit hezkou dekoraci>>>

Video se připravuje ...

Jak vybírat jedlé kaštany

V obchodě věnujte výběru kaštanů dostatečný čas a každý vezměte do ruky. Kaštany jsou při špatném skladování náchylné na plísně a navíc rychle vysychají. Vybírejte proto jen dokonalé plody. Slupka by neměla být nijak porušená, prasklá ani scvrklá, při zmáčknutí nesmíte cítit, že je mezi ní a plodem volný prostor. Pozor si dejte i na červíky, kteří si na kaštanech také rádi pochutnávají. Koupené kaštany nenechte zapařit v igelitovém sáčku, po příchodu domů je vybalte a co nejdříve zpracujte.

Pečené kaštany nezapomeňte namočit

Pokud máte obavy, že by kaštany po upečení mohly být tvrdé a suché, namočte je předem na několik hodin do vody. Tu pak slijte a plody pečlivě osušte. Další způsob, jímž by se mělo předejít vysychání, je naříznout kaštany a na minutu až dvě je ponořit do horké vody. Díky páře vznikající uvnitř slupky během následného pečení v troubě se kaštany lépe a stejnoměrněji propečou.

Kaštany před pečením nařízněte

Tento krok v žádném případě nevynechejte. Pokud ovšem netoužíte mít dužinu nejen po celé troubě, ale také po celé kuchyni. Nenaříznuté kaštany se totiž chovají jako malé bomby. Každý kaštan proto ostrým nožíkem na vypouklejší straně nařízněte do kříže. Nebojte se špičku nože zabořit do hloubky asi 4–5 milimetrů, slupka je totiž poměrně silná.

kaštany kaštany • Autor: iStock

Jak dlouho péct kaštany?

Troubu si předem rozpalte na 200–210 °C, kaštany rozložte na suchý plech naříznutým křížkem nahoru a vložte je do vyhřáté trouby. Pečte je podle velikosti asi 15–25 minut. Občas je promíchejte vařečkou. Hotové kaštany poznáte tak, že slupka začne tmavnout, pukat, naříznuté okraje se budou kroutit, objeví se nažloutlá dužina. Pozor ale, abyste kaštany nepřipálili. Slupka musí mít tmavě hnědou barvu, ale nesmí být černá, jen tmavě hnědá.

Horké kaštany chutnají nejlépe

Pečené kaštany nejlépe chutnají, když jsou ještě horké. Loupejte je proto co nejdříve po vyndání z trouby. Aby to šlo lépe, můžete je jemně pokropit vodou, zabalit do utěrky, jemně poválet, aby slupka popraskala, stále zabalené je pak nechte tři minuty odpočívat a až potom oloupejte.

Pokud pečené kaštany nesníte samotné, můžete je zamrazit nebo využít například do těchto receptů:

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Kaštanový krém

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Plněná perlička na kaštanech

Kaštanová bramboračka s rozmarýnem

Rizoto s hruškami a kaštany

Kaštanové housky

Kaštanové pyré do sladkých dezertů

Kaštanové pyré je jednoduché na přípravu a má opravdu široké využití. Použít ho můžete při přípravě různých krémů, moučníků, dortů, koláčů, ale i polévek nebo nádivek. A také do vánočního cukroví. Vyzkoušejte například skvělé kaštanové kuličky. Podávat ho ale můžete i jen tak s ovocem nebo šlehačkou a vynikající je také namazané na lívancích, palačinkách nebo opečeném toastovém chlebu.

Základní pyré připravíte tak, že kaštany (asi 500 g)  i se slupkou vložíte do mírně osolené vody a asi 45 minut je povaříte. Uvařené kaštany postupně oloupejte, zbavte je nejen vrchní tvrdé slupky, ale i té vnitřní. Zůstat vám musí jen čistá dužina. Tu dejte znovu do hrnce s vodou a povařte 20 minut do změknutí. Horké kaštany propasírujte přes jemné síto. Do hotového pyré vmíchejte předem připravený cukrový sirup.

Další způsob, jak připravit pyré, je ten, že uvařené a oloupané kaštany povaříte v mléce dochuceném vanilkovým cukrem a podle chuti i špetkou skořice (na 500 g kaštanů počítejte asi 200 ml mléka).  Po vychladnutí je rozmixujte na hladké pyré. Pro vůni přidejte kapku rumu.

Autor: red