Ještě stále rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub, které možná dělávala i vaše babička
Přestože se blíží konec listopadu, některé lesy jsou stále plné hub a když budete mít štěstí, můžete se vrátit s plným košíkem. Najít se dají hřiby, kozáky, klouzky, bedly nebo například čirůvky. A protože je už hodně mokro, je nutné houby co nejrychleji zpracovat. Vsaďte na klasické a prověřené recepty.
Jaká pravidla při sběru hub dodržovat?
Ať jste zkušení houbaři, nebo je pro vás houbaření jen příjemným zpestřením procházek po lese, určitě neuškodí připomenout některá pravidla, která je dobré při sbírání hub dodržovat:
- Sbírejte jen druhy, které bezpečně znáte. Pamatujte na známé úsloví, že všechny houby se dají jíst, ale některé jen jednou. Hodně hub roste v blízkosti stromů, které mají v názvu (např. křemenáč osikový, hřib smrkový, hřib dubový, kozák březový apod.).
- Nejste-li příliš zkušení houbaři, noste v košíku atlas hub nebo mějte v mobilu staženou aplikaci na rozpoznávání hub. Mějte ale na paměti, že někdy ani tyto pomůcky nejsou dostatečným vodítkem k poznání daného druhu, protože vzhled hub, především zabarvení, se může lišit místem, kde je naleznete.
- Ukládejte houby do košíku, papírového nebo látkového sáčku. V igelitovém sáčku nebo tašce se zapaří.
- Nikdy nejezte houby v syrovém stavu. Tepelná úprava by měla trvat minimálně 10 minut, spíše o něco déle.
- Čerstvé houby volně zabalené v papíru vydrží v chladničce 3–4 dny. Houby můžete i zamrazit (většinu druhů je dobré nejdříve povařit), teplota v mrazáku ale musí být alespoň –18 °C. Před použitím houby nerozmrazujte.
Otestujte své houbařské znalosti v našem kvízu>>>
Smaženice i kulajda: klasika, která nezklame
Smaženice je naprostá klasika, která se dá udělat i z pár hub. Udělejte si ji podle videoreceptu>>>
Pořádně hustou kulajdu můžete klidně podávat jako hlavní chod. Skvělá je s liškami, ale klidně do ní dejte i hříbky. A rozhodně v ní nesmí chybět voňavý kopr.
Houby s masem i bez něj
Maso a houby tvoří dokonalou dvojici, obzvlášť když z hub uděláte omáčku. Vyzkoušejte klasický a poctivý recept od české odbornice na výživu a autorky několika kuchařek Marie Úlehlové-Tilschové.
Bedla na kmíně nebo v trojobalu
Jednou z nejchutnějších hub je bedla. Navíc ji snadno poznáte podle velkého klobouku. A skvělá je jako řízek nebo v té nejjednodušší úpravě – na kmíně.
Topinky tak trochu jinak
Křupavé topinky s restovanými houbami ovoněnými česnekem a zelenou petrželkou a ještě zapečené s nastrouhaným čedarem. Jednoduché a přitom luxusní jídlo.
Jak zpracovat lišky? Zkuste je na smetaně
Když budete mít to štěstí a najdete lišky, přidejte je do kulajdy nebo je udělejte na smetaně. S domácím houskovým knedlíkem chutnají jako od babičky.
Zavařte si houby v kyselém nálevu
Kyseláče neboli houby zavařené v kyselém nálevu jsou delikatesa, kterou je zbytečné kupovat. Naložte si je sami podle našeho receptu, s rozmarýnem a jalovcem.
Kdo by nemiloval řízky! Zkuste ty houbové
Nikde není psáno, že řízky musí být jen z masa. Ty z hub jsou stejně dobré a krásně voňavé. Houby můžete v trojobalu obalit celé nebo tak, jak to dělají na severu naší země – nasekané a krátce orestované na cibulce.
Kotlety na houbách potěší i gurmány
Mnozí si vepřové kotlety na houbách pamatují z dětství. Jednoduché jídlo, na které potřebujete hlavně dobré maso a hrst čerstvých hub.
Jak si připravit houby na zimu?
Když chcete uchovat houby na zimu, můžete je usušit, zmrazit nebo třeba naložit do sádla s voňavými bylinkami. Pod dušené maso nebo pečené kuře budou ideální.
Ne každá bedla je jedlá. Jak poznáte ty jedovaté? >>>