Provoňte kuchyň perníkovým kořením! Připravte perníkové těstoviny, řezy i celé městečko

30. listopadu 2021 • 00:00

Když domov rozvoní perníkové koření, Vánoce jsou za dveřmi. Malované perníčky ale nejsou jediné, které tato aromatická směs prozradí dlouho před tím, než je vytáhneme z trouby. Úžasnou vůni a chuť dodá perníkové koření také mnoha dalším dobrotám, a to jak z kuchyně sladké, tak slané. Okořeňte si adventní čas a vyzkoušejte naše skvělé recepty, po kterých se jen zapráší.        

Jak na těsto?

Chuť perníkového koření je přímo závislá na vyvážené kombinaci hned několika druhů koření, jako je skořice, koriandr, hřebíček, badyán, zázvor, muškátový oříšek a nové koření. Často v této omamné směsi ale naleznete také anýz a kardamom. Když si tak koupíte perníkové koření od více značek, pokaždé vás může překvapit trochu jiná chuť. I vy si tak můžete doma umlít vlastní směs mimořádné chuti přesně podle svého gusta.

Na koření záleží

Aby však vaše perníkové koření oplývalo intenzivním aromatem, je důležité vybírat opravdu čerstvé a kvalitní druhy koření. Při nákupu již připravených směsí pak vybírejte nejlépe druhy, ve kterých nejsou přimíchány žádné přísady zvýrazňující chuť či barvu, konzervanty nebo látky proti hrudkování a vlhkosti. Všechna koření skladujte dobře uzavřená na suchém a tmavém místě.

Perníková chaloupka i městečko

Perníkové koření má své upotřebení v kuchyni po celý rok, ale na podzim a v zimě přijde tato aromatická směs k chuti ještě více, než kdy jindy.   

Když se řekne perníkové koření, vybaví se většině z nás asi medové perníčky, jejichž čas právě přichází. Upéct můžete např. rychlé kakaové, plněnénorimberské a s trochou trpělivosti a zručnosti také krásnou perníkovou chaloupku či celé perníkové městečko.   

V pracovních dnech, když není času nazbyt, vám ale jistě přijde vhod recept na "fofr" buchtu na plech v podobě vláčného dýňového perníkuperníková bábovka s kokosem a čokoládou nebo perníkové sušenky, jenž snadno přibalíte i jako sladkost ke svačině dětem do školy. 

Dort, řezy i cupcakes

Pro sváteční chvíle je zase jako stvořený perníkový dort, vynikající perníkové řezy s marcipánovým krémem, perníkový biskupský chlebíček nebo vánoční cupcakes nazdobené skořicovým krémem.  

Perníkové koření ale dokáže propůjčit své nezaměnitelné aroma a chuť nejen sladkému pečivu. Špetku jej lze přidat také např. do drůbeží játrové paštiky. Milovníky neotřelých kombinací chutí také jistě potěší recept na nakládaný perníkový hermelín se sušenými švestkami.

Nasladko i naslano

Své uplatnění v kuchyni má ale kromě perníkového koření také tvrdý perník na strouhání nebo zbylé perníčky od Vánoc.

Delikátní kombinaci tvoří s hruškami, jablky, švestkami i sladkými povidly. Vyzkoušejte např. hruškový crumble s perníkovou drobenkou či těstovinové nudle s perníkem a povidlovým přelivem, které se obzvlášť osvědčily.     

Ze slané kuchyně bychom si bez tohoto aromatického pečiva nemohli během času podzimních honů dopřát jako přílohu ke zvěřinovému guláši perníkové knedlíky nebo o Vánocích kapra načerno, kterého si můžete letos připravit podle receptu časopisu F.O.O.D. 

Tak jaký dezert nebo pokrm rozvoníte perníkovým kořením jako první? Budou to tradiční perníčky, nebo snad králík načerno

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ