Jídelníček na tři týdny z jediného nákupu? Jde to!

31. března 2020 • 00:00

Kdy jindy začít plánovat jídelníček a psát si nákupní seznam než teď, v době, kdy se musíme všichni chtě nechtě držet doma. Abyste v těch bojových přípravách nebyli sami, máme pro vás plán na další tři týdny včetně nákupního seznamu.

Bez plánu se neobejdete, protože to poslední, co v této době potřebujete, je postrádat část zásadních surovin a přerovnávat v lednici nadbytky těch, které se již neúprosně blíží datu  spotřeby. Jak najít kompromis mezi potřebou nasytit čtyřčlennou rodinu na co nejdelší dobu ze zásob a přitom nerezignovat na pestrý jídelníček, který vás bude bavit, vám poradí foodblogerka a novinářka Juliana Fischerová alias Maškrtnica.

Osvojte si základy 

Juliana při sestavování jídelníčku vycházela z rituálů své rodiny a také z toho, jak vám čerstvé potraviny po nákupu dlouho vydrží v lednici. Hned na začátku, a na učení se novým věcem budete mít teď času dostatek, je užitečné osvojit si tři základní kuchařské dovednosti, a to klíčení, kvašení a pečení chleba

1) Klíčení

Na klíčení, jak píše Juliana ve svém článku, se v podstatě nic nezměnilo od dob, kdy jste ve škole sázeli nevonící řeřichu na mokrou vatu. Upozorňuje jen, že luštěniny (fazole mungo či neloupaná červená čočka) je lepší den dopředu namočit, promýt v cedníku a promývání opakovat každý den, dokud nevzejde klíček požadované délky. Pokud volný cedník nemáte, můžete nechávat klíčky v uříznuté PET lahvi, kelímku od jogurtu nebo nápojovém kartonu, ve kterém vespod uděláte několik otvorů pro odtékání vody. Při klíčení buďte umírnění, klíčky mohou rychle plesnivět, proto jich vždy připravujte jen pár lžic, nenakličujte celé balení čočky. Jak správně klíčit a vše, co vás k tématu zajímá, najdete ZDE.

2) Kvašená zelenina

Mléčné kvašení je jedním z nejzdravějších způsobů zpracování zeleniny. Během něj vytvářejí prospěšné bakterie z cukru, který zelenina přirozeně obsahuje, kyselinu mléčnou. Ta zeleninu spolu s dalšími látkami konzervuje, dodává jí specifickou chuť, zlepšuje její stravitelnost a chrání ji před ostatními mikroby, kteří se v kyselém prostředí nemnoží. Podívejte se na recept a podrobný návod na populární kvašenou zeleninu neboli pickles.

3) Pečení chleba

Pokud jste na zadělání domácího chleba nikdy neměli odvahu, teď se do něj zkuste pustit. Superschopnost upéct domácí pečivo vám ušetří mnoho cest do přeplněných supermarketů. Založte si vlastní chlebový kvas, který budete při každém dalším pečení obnovovat, nebo vyzkoušejte neprůstřelný recept pro začátečníky s drobkem droždí, na který najdete podrobný návod přímo u Maškrtnice na Instagramu nebo na jejích stránkách.

Bojový plán na 3 týdny

Jídelníček a také poměr surovin v nákupním seznamu níže počítá s vařením pro čtyřčlennou rodinu. V průměru plán počítá se 70 korunami na osobu a den. Při vaření se snažte využít všechno. Odřezky zeleniny použijte na vývary, stejně tak kosti, odkrojky sýru nevyhazujte, ale nastrouhejte ho na jídlo. Nezapomeňte plánovat i během svého působení na bitevním poli.

  snídaně oběd večere svačinky, koláče a nutné přípravy
Po pečivo s máslem, vajíčka polévka z červené čočky s kari opečené kapustičky se slaninou, vejce zadělat těsto na nehnětený chleba, upéct jablečný perník, naložit zeleninu
Út jablečný perník těstoviny caccio e pepe polévka z červené čočky s kari upéct chleba, večer rozmrazit slepici
St chleba s budapešťskou pomazánkou slepice na paprice, špecle nebo halušky vývar se zeleninou ráno postavit na vývar, v poledne obrat slepici, z půlky vývaru a masa udělat omáčku, namočit cizrnu
Čt ovesná kaše s čím kdo chce hustá cizrnovo-zeleninová polévka salát s opraženými semínky a cizrnou ráno dát vařit cizrnu, aby byla připravené k obědu, půlku zmrazit, zadělat těsto na chleba, upéct něco dobrého
topinky, vajíčka naměkko pečená zelenina s olivovým olejem a jogurtem hustá cizrnovo-zeleninová polévka upéct chleba, na zbytkovém teple opéct vločky se semínky, ořechy jako granolu k snídani
So jogurt a granola, jablko teplý "salát" z krup, syrové a pečené zeleniny, vajíčko nebo tofu, špenátový krém treska, hrášek, rýže ráno uvařit kroupy (špaldové, ječné), půlku zchladit a odložit, upéct oblíbenou bábovku
Ne bábovka, kakao květáková krémová polévka, krutonky ze starého chleba salát z krupek, stužek zeleniny, jedlého plevelu (pažitka, popenec, spařený medvědí česnek, špenát), opražená semínka ráno zadělat chleba, večer upéct

 

Celý Jídelníček podle Maškrtnice, ve kterém najdete koprovku, pizzu nebo třeba budapešťskou pomazánku, je k nalezení ZDE, soupis surovin, které je potřeba na samotku nakoupit, je ZDE.

Autor: KF