Co vařit v karanténě ze surovin, které máte doma: Od snídaně po večeři

26. března 2020 • 00:00

Uvěznila vás doma karanténa nebo se v současné situaci chcete přeplněnému supermarketu vyhýbat, co to jen jde? Tak jako tak se vám určitě budou hodit recepty na pokrmy, které snadno připravíte z toho, co běžně máte doma.

Menší či větší zásoby trvanlivých potravin má asi doma většina z nás, ať už jsou to těstoviny, kroupy, luštěniny, mouka, trvanlivé mléko, olej, cibule, v lednici obvykle nechybí vajíčka, máslo, hořčice či nějaká ta mrkev. I z těchto základních potravin se překvapivě dá připravit celá řada pokrmů, které jsou chutné a zasytí. Celý postup a recept zobrazíte po kliknutí na název pokrmu.

Když dojde pečivo

Bez pečiva se většina z nás delší dobu neobejde. Není nad to zakousnout se do krajíce čerstvého voňavého chleba, křupavého rohlíku nebo vypečené houstičky. Jenže chodit si pro ně obchodu plného lidí každý den není v tuhle chvíli nejlepší nápad. Řešením je upéct si pečivo doma. Nemusíte mít obavy, je to totiž jednodušší, než si myslíte. A nepotřebujete žádné extra ingredience. Na pletené domácí housky nebo na rohlíky si vystačíte si s moukou, vajíčkem, mlékem, kouskem tuku, droždím, ať už tím čerstvým nebo sušeným, špetkou cukru a soli. Hravě zvládnete i chléb pečený v kastrolu, na který potřebujete jen hladkou mouku, sušené droždí, vlažnou vodu, kmín a sůl. V době, kdy je droždí nedostatkovou surovinou se vám bude hodit snadný recept na bramborový chléb bez droždí.

Něco k namazání

Aby bylo co na čerstvé pečivo k snídani nebo k večeři namazat, můžete si udělat některou z jednoduchých chutných a zdravých pomazánek. Báječné jsou například ty z luštěnin plné rostlinných proteinů. Asi nejznámější a stále oblíbenější je hummus připravený z cizrny dohladka rozmixované s olejem, dochucené česnekem, trochou sezamové pasty a římským kmínem. Za zkoušku stojí i čočková pomazánka, na jejíž přípravu potřebujete jen čočku, cibuli, kousek másla a pár kapek octa. Budete-li mít štěstí a najdete v obchodě kostku droždí, vynikající, plná živin a poměrně jednoduchá na přípravu je také pomazánka drožďová. A pokud ve spíži najdete rybičky v tomatě, stačí přidat jen cibuli, natvrdo uvařené vajíčko, nakládanou okurku a hořčici a můžete si pochutnat na rybičkové pomazánce.

Horká polévka

Nejen k večeři se může hodit talíř horké polévky. Naše babičky je uměly uvařit i z mála, přesto byly vynikající. Důkazem je třeba kmínová polévka, připravená z na sádle orestovaného kmínu, trochy mouky, špetky sladké papriky, zalitá vodou a zahuštěná rozkvedlaným vajíčkem. Jednoduchá a rychlá je také mrkvová polévka, na kterou vám v podstatě stačí mít doma pár mrkví, brambor, cibuli a trochu mléka. S viry můžete zabojovat tradiční česnečkou, která je skvělá s chlebovými krutony.

Dobroty k obědu

Stejně jako u polévek i u hlavních jídel, která se dají připravit ze základních trvanlivých surovin, jsme hledali inspiraci v kuchyni našich předků. Populárním pokrmem byla například pučálka, což je na sádle osmažený naklíčený hrách ovoněný majoránkou, který můžete zpestřit dokřupava opečenou slaninou. Z krup a sušených hub zase snadno připravíte vynikajícího houbového kubu. Uvařené kroupy jsou základní ingrediencí také pro přípravu kroupové bašty. Smíchané jsou s na kostičky nakrájenými, ve slupce uvařenými bramborami, dorůžova osmaženou cibulku a prolisovaným česnekem. V podstatě jen uvařené brambory a polohrubou moukou potřebujete na přípravu opečených škubánků. Pokud máte doma špagety, můžete je samozřejmě servírovat jen polité kečupem, lepší ale budou s čočkovými kuličkami v rajské omáčce.

Sladká tečka nakonec

I když zůstanete „uvězněni“ doma, nemusíte si odpírat sladká jídla a cukrem vonící moučníky. Nadšené budou především děti, pochutnají si ale i dospělí. Překvapivě chutné jsou například nudle s mákem a ovocem, které můžete připravit jak s čerstvým, tak mraženým nebo kompotovaným ovocem, nejlépe chutnají například švestky či blumy. K snídani nebo svačině můžete podávat třeba nadýchané smažené koblihové pletýnky, které se doslova rozplývají na jazyku. Oblíbení jsou také v troubě pečení skořicoví šneci neboli švýcarky, připravené z kynutého těsta, naplněného směsí cukru a skořice. Přidat můžete i nasekané či mleté oříšky nebo mandle. Pokud jste nesehnali droždí, pusťte se například do snadné jogurtové bublaniny. Ovoce vytáhněte z mrazáku a na koláč ho dávejte ještě zmražené, ať se vám těsto nepromáčí.

Podívejte se, jaké potraviny můžete připravit doma, aniž byste museli na nákup. Najdete je přímo ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová