Velikonoční nádivka: Recept a video postup na klasiku bez masa | Magazín | Recepty.cz

Nádivka: Recept a video postup na velikonoční klasiku se špenátem a bez masa

1080p720p360p
8. dubna 2019 • 00:00

Velikonoční nádivka má mnoho podob a záleží jen na vás, jakou si zvolíte. Pokud nemáte rádi tu tradiční s uzeným masem nebo jen rádi ochutnáváte něco nového, vyzkoušejte bezmasou verzi se špenátem. Uvidíte, že vám zachutná.

Oblíbený velikonoční pokrm, který se může jíst teplý i studený, má řadu podob, proto se při jeho přípravě nemusíte bát experimentovat. Naše babičky si velikonoční nádivku nedokázaly představit bez čerstvě nasbíraných mladých kopřiv, vy je ale klidně můžete nahradit čerstvými špenátovými listy nebo stále oblíbenějším kadeřávkem. Velikonoční pochoutku, do které se nejčastěji přidává uzené maso, si ale nemusíte odpírat ani v případě, že masovým pokrmům zrovna nefandíte. Přesvědčíme vás, že i bezmasá verze může chutnat skvěle. Podívejte se na video v úvodu článku, ve kterém vám přípravu nádivky bez masa ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

Na nádivce se toho nedá moc zkazit, vylepšit ale ano. Pokud nechcete, aby byla po upečení tvrdá a těžká, věnujte její přípravě trochu víc úsilí a času. Místo celých vajíček přidejte jen žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten do nádivky opatrně vmíchejte až nakonec. Důležité je, aby neměl příliš velké bublinky. Ty by při pečení popraskaly a nádivka by ztratila správnou konzistenci. Jestli sníh připravujete v robotu, začněte bílky šlehat na nejnižší stupeň a až přibližně po třech minutách pomalu přidávejte rychlost. Dobré také je přidat k nim při šlehání pár kapek citronu nebo špetku soli. Sníh pak bude o trochu pevnější. Myslete také na to, aby pečivo, které na nádivku použijete, nebylo příliš čerstvé. Rychle by nasáklo mléko a byla by z něj ve výsledku rozmočená kaše.

Suroviny

500 g listového špenátu
1 cibule
4 starší rohlíky
3 vejce
100 ml smetany na šlehání
2–3 polévkové lžíce másla
4 stroužky česneku
150 g goudy
strouhanka
pepř, sůl

Nádivka bez masa ve čtyřech krocích

1. Na troše oleje zpěňte najemno nasekanou cibuli, přidejte omytý a okapaný listový špenát a poduste ho.

2. Mezitím si rozehřejte máslo, rohlíky nakrájejte na menší kostičky, dejte do mísy a rozpuštěným máslem je zalijte. Přidejte smetanu na šlehání, žloutky, rozetřený česnek a nakonec do směsi vmíchejte podušený špenát a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem.

3. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zlehka vmíchejte do nádivky.

4. Směs rozložte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy a při 180 °C pečte dozlatova asi 25 minut. Doba pečení se samozřejmě může lišit podle typu vaší trouby.

Chcete vidět přípravu špenátové nádivky krok za krokem? Podívejte se na video v úvodu článku, kterým vás provede foodblogerka Mona Jaoua, a s tímto tahákem to zvládnete na první pokus.

Autor: Lenka Chvostová