Malé velikonoční radosti k odpolednímu čaji, které budete milovat

18. dubna 2022 • 00:15

K typicky velikonočním sladkostem patří tradičně beránek, mazanec či jidáše. Co si ale dopřát něco malého na zub, jež je mnohem nápaditější? Tyhle moučníky voní cukrem, vanilkou a prvními jarními paprsky.

Sladký semlor z mrazivého severu

Velikonoce se slaví prakticky po celém světě a každá země má tyto svátky spojené s trochu jinými pokrmy. V severských zemích se v tomto období tradičně jedí koláčky zvané semlor. Pečou se z kynutého těsta a je pro ně typická obrovská čepice šlehačky. Přípravu začněte kváskem z droždí a poté se vrhněte na samotné těsto. Kromě základních surovin do něj nezapomeňte přidat kardamom, koření typické pro severské moučníky. Hotové semlor naplňte mandlovou směsí a ozdobte pořádnou porcí šlehačky.

Ozdobte si i domov. Není nic hezčího než velikonoční věnec, který s naším návodem krok za krokem zvládne opravdu každý >>>

Mrkvové koláčky whoopies s krémem

Z chladného severu se přesuneme až za oceán, abychom si vyzkoušeli oblíbené americké koláčky zvané whoopies. Tvoří je dva bochánky slepené krémem. Příchutě mohou být různé, co ale připomíná jaro víc než karotka? Těsto připravíte jednoduše smícháním sypkých surovin s pěnou ušlehanou z vajec, másla, cukru a vanilky. Pro lepší chuť i vůni mrkvových whoopies nezapomeňte na koření typické pro mrkvový dort – zázvor, muškátový oříšek a skořici. Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev. Upečené koláčky slepujte krémem z pomazánkového másla a nechte v lednici alespoň hodinu odležet.

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

S dalším receptem už se nebudeme toulat tak daleko. Zůstaneme u nás, konkrétně v jižních Čechách. Tam hospodyňky tradičně o posvíceních pekly jihočeské hnětýnky – malé a bohatě nazdobené dortíčky. S přípravou ideálně začněte den dopředu, protože těsto je potřeba nechat uležet přes noc v ledničce. Mimoto už není na hnětýnkách nic záludného. Druhý den z těsta jednoduše vykrájejte kolečka a upečte je. Nezapomeňte na polevu z hořké a bílé čokolády. Hnětýnky nejen výborně chutnají, ale měly by lahodit i oku. Dejte si záležet a vytvořte malá umělecká díla. Jistě přinesou radost nejen vám, ale i vašim strávníkům.

Mechové nadýchané cupcakes

Malé dortíky, které se dají připravit na nespočet způsobů, jistě důvěrně znáte. Co ale tentokrát vyzkoušet originální mechové muffiny? „Tajnou“ přísadou, která jim dodá nevšední nazelenalou barvu, není nic jiného než špenát. Ten přijde do těsta až úplně nakonec. Po upečení v muffinech jeho chuť nijak významně nezaznamenáte, takže si pochutnají i ti, co se špenátu jinak vyhýbají. Vršek muffinů ozdobte krémem a „mechovou“ drobenkou. O Velikonocích můžete vršek dortíků přizdobit ještě čokoládovými vajíčky, případně posypat rozdrobenými lyofilizovanými malinami.

Velikonoční zajíčkové cupcakes z podmáslí

U roztomilých cupcakes ještě zůstaneme. Tentokrát se můžete vrhnout na ryze velikonoční zajíčkové muffiny z podmáslí. Přípravu těsta si zjednodušíte díky odměřování surovin pomocí hrnečku. Ušlehejte si nadýchanou směs z másla, cukru, vanilky a vajec. Do ní postupně zamíchávejte sypké suroviny a nezbytné podmáslí, díky kterému bude těsto nebývale vláčné. Hotové muffiny ozdobte krémem a nezapomeňte vytvarovat z kousku marcipánu zaječí ouška a čumáček. Děti se do zajíčkových muffinů zamilují a i dospělým určitě vykouzlí úsměv na tváři.

Vyzkoušejte snadný základ na muffiny podle videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Autor: Ilona Dobrovolná