Jídla pro děti, která budou zbožňovat: Rajská omáčka s masovými kuličkami, řízečky s kaší a buchtičky se šodó

3. září 2019 • 00:00

Začátek školního roku je za dveřmi, a tak nálada dětí klesá na bod mrazu. Co takhle zkusit jim poslední volné dny zpříjemnit alespoň nějakým oblíbeným pokrmem. Zapomeňte ale na pizzu a hamburgery. Sáhněte pod pokličku tradiční české kuchyně pro klasiku, která neomrzí. Zkuste tři nejoblíbenější pokrmy našich ratolestí, se kterými zaručeně uspějete.

Přemýšlíte, jak svým potomkům alespoň trochu zlepšit náladu? Odpověď je jednoduchá. Připravte jim poctivou domácí variantu některého z oblíbených tradičních pokrmů české kuchyně, které nám bohužel tak často znechutí školní jídelna. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty z časopisu F.O.O.D. na jídla, po kterých se budou olizovat až za ušima. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Rajská omáčka s masovými koulemi

Omáčky děti milují. A nejvíc tu rajskou. Některé k ní ani nepotřebují maso. Když jim ale nabídnete poctivou rajskou omáčku s malými masovými kuličkami, určitě jimi nepohrdnou. Jsou pečené nasucho v troubě, takže nejsou vůbec mastné, a chutnají skvěle. Protentokrát ale pusťte z hlavy rychlou variantu omáčky známou nejen ze školních jídelen, která se připravuje jen z rajského protlaku, vody a jíšky. Ta naše zdravější a zároveň chutnější verze je připravená tak, jak to dělaly naše babičky. Jen z čerstvých voňavých rajčat a kořenové zeleniny, ovoněná skořicí a bobkovým listem. Zahušťovat moukou ji nemusíte, stačí vše nakonec jen rozmixovat tyčovým mixérem a dochutit trochou cukru a kapkou citronové šťávy. Nejradši ji děti mají s těstovinami, ať už jsou to špagety, mašličky, vrtulky nebo třeba kolínka, která chutné omáčky absorbují velké množství, podávat ji ale klidně můžete i s houskovým knedlíkem.

Buchtičky se šodó

Pokud vaše ratolest dává přednost spíše sladkým pokrmům, určitě nešlápnete vedle s další klasikou, kterou jsme všichni milovali. Tak proč si s nimi nad talířem dozlatova upečených nadýchaných buchtiček se šodó, které se doslova rozplývají na jazyku, nezavzpomínat na naše dětství. I když příprava tohoto pokrmu může na první pohled vypadat složitě, není na ní nic těžkého. Jen musíte počítat s hodinou potřebnou na vykynutí těsta. Zapomeňte ale tentokrát na rychlou verzi omáčky z vanilkového pudinku či na hotové kupované výrobky, které se jen ohřejí, a připravte poctivé domácí šodó z mléka, žloutků, cukru a škrobu, ovoněné pravou vanilkou a zjemněné smetanou na šlehání. Nezabere to zase tolik času a výsledek je nesrovnatelný. Servírujte dozdobené drobným čerstvým ovocem, jako jsou maliny, ostružiny či borůvky.

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Dalším šlágrem na vrcholu žebříčku jsou u dětských strávníků bezesporu řízky s hedvábnou bramborovou kaší. A nejoblíbenější jsou samozřejmě ty z kuřecího masa, které jsou vždy krásně měkké a libové a nenajdete v nich tučné části, které děti bytostně nenávidí. Pokud jsou kuřecí řízky dobře připravené, jsou i úžasně šťavnaté. Jak je ale známo, děti milují malé věci, a platí to také u jídla. I proto mají tak rádi stripsy v populárním fast foodu. Dejte si proto tentokrát s přípravou pokrmu trochu víc práce a překvapte je mini řízečky s bylinkovou strouhankou z toastového chleba, které nádhernou křupavost dodávají plátky mandlí. Strouhanku můžete také promíchat i s najemno pokrájenými vlašskými nebo lískovými ořechy.

Další skvělé recepty nejen na oblíbené dětské pokrmy najdete v zářijovém čísle časopisu F.O.O.D. Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo v elektronické podobě ZDE >>>.

Zářijový časopis F.O.O.D. Zářijový časopis F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.