Gastronomické trendy roku 2021: Domácí fine dining, brunch a šéfkuchař do domu

28. ledna 2021 • 00:00

Ať už byly naše stravovací návyky v roce 2020 jakékoliv, pandemie s nimi pořádně zamávala. Snídaně, brunche a večírky v restauracích vystřídalo domácí pečení, objednávka jídla s dovozem nebo šéfkuchaři do domu. První měsíc nového roku končí a s ohlédnutím i do minulých let můžeme předvídat, jaké budou aktuální trendy v české gastronomii.

Peče celé Česko

Zadělávání kvásku, pečení chleba, rohlíků i čehokoliv sladkého – pokud jste v roce 2020 nezačali péct domácí pečivo, jako byste nebyli. Trend pokračuje i v novém roce, a kdo už zkusil chléb i housky, pokračuje na další úroveň, kterou jsou třeba loupáky či koblihy. Pečivo je ale stále dostupné i v obchodech a pekárnách, horší je to s uzavřením restaurací, kvůli kterému se teď více vaří doma. Očekávání je takové, že v roce 2021 budeme vařit ještě lépe, úsporněji, s využitím místních surovin.

Nejhledanější recepty roku 2020:

Staročeský domácí chléb

Rajská omáčka

Rychlá bábovka

Míša řezy

Domácí těsto na pizzu

Čokoládové muffiny

Sekaná, která nepraskne

Vepřový guláš

Štrúdl z listového těsta

Vegetariánství a jídlo pro lepší imunitu

Nejen lokální suroviny teď frčí. Je to také rostlinná strava a potraviny, které podporují přirozenou imunitu. Stoupá vyhledávání jídel z luštěnin a náhražek masa. Internet je plný tipů, jak pomocí stravy bojovat proti infekci. Jako u všech internetových rad se hodí pátrat po zdroji informací a nespoléhat jen na to, co je psáno. Spousta nových receptů, kterými nás zahrnují food i travel blogeři a další, je ale rozhodně inspirujících. Mnohým z nás chybí cestování a při vaření neobvyklých jídel nás vůně dálek vytrhne z domácího stereotypu.

Podívejte se, jak si snadno sestavit vlastní zdravější jídelníček

Rozvoz jídla ke dveřím

Restaurace a bistra navázaly spolupráci s rozvozem nebo vytvořily vlastní a stejně tak stouplo i nakupování v on-line supermarketech. Nechat si dovézt naráz čerstvý oběd, dezert, a ještě nákup na později z různých míst už je celkem reálné a pohodlné. Mnoho lidí navíc rádo podpoří svůj oblíbený podnik.

Domácí fine dining a šéfkuchaři do domu

Polotovary od šéfkuchařů s návodem k dotvoření, to je domácí verze oblíbeného fine dining. Dostanete suroviny nebo téměř hotové jídlo, naučíte se ho spárovat se správným vínem a dezertem a servírujete podle pokynů. Proběhlo i několik akcí, při kterých jste si mohli objednat šéfkuchaře domů, aby vám menu uvařil. Tento trend pravděpodobně při zavřených restauracích také poroste.

Dokonalý řízek se naučíte s těmito 6 tipy od českého šéfkuchaře Jana Punčocháře

Brunch místo snídaně i oběda

Tenhle trend není nic nového. Ani oběd, ani snídaně, prostě něco mezi – to je brunch. Dříve byl známkou pohodového dne, posezení v oblíbeném podniku, a ještě završen třeba procházkou. Teď je hlavně důsledkem časté práce na home office a posunutí vstávání i prvního denního jídla. Ne každé pozdní jídlo se ale dá nazvat brunchem, Zkuste si udělat jeden pohodový den, třeba o víkendu, a připravit si brunch doma s rodinou. Servírují se slané i sladké pokrmy, bagely, lívance, klidně i polévka.

Chybí vám skvělá káva z kavárny? Připravte si zimní irskou podle pana Cuketky!

Autor: MM