Brunch podle časopisu F.O.O.D. To jsou bramborové košíčky i lívance s medovou slaninou

28. března 2019 • 00:00

Nalákaly vás první jarní paprsky a blížící se velikonoční svátky na setkání s přáteli nad talíři dobrého jídla? Připravte tolik oblíbený brunch, v němž se snoubí spousta jarních chutí a také to nejlepší ze snídaně a to nejzábavnější z oběda. Vše rozložte na velký stůl a užijte si hodování v kruhu svých nejbližších. 

Bramborové košíčky s křepelčími vejci

Víte, co je ještě lepší než slané muffiny nebo bramboráčky? Muffiny z bramborákového těsta! Naplňte je strouhanou goudou a vejcem s ještě tekutým žloutkem a budete za hvězdu. Efektní bramborové košíčky s křepelčími vejci ještě před podáváním posypte nasekanou voňavou pažitkou a naservírujte na tác doprostřed stolu. Jsou ideálním pokrmem na nedělní brunch, jelikož chutí trochu připomínají oblíbený hashbrown. Narozdíl od populárních hashbrown placiček nejsou ale vůbec mastné a vypadají stylově.

Lívance se slaninou jsou hit

Zdá se vám kombinace sladkých lívanců, ovoce a slaniny více než divná? Máte pravdu. Přesto k sobě chutě natolik ladí, že se tato snídaně stala hitem hipsterských bister a kaváren i luxusních restaurací. Dokřupava vypečená slanina se zkaramelizovaným povrchem a jemnou chutí skořice a kardamomu si získá i vás. Vyzkoušet místo ní můžete i netradiční španělské šunky, jako jsou jamón serrano z bílých prasat nebo jamón ibérico z výraznějšího masa černých prasat. Překvapte stolovníky lívanci s křupavou medovou slaninou a borůvkami a uvidíte, že se po nich jen zapráší. A nezapomeňte na stůl postavit i mističku s medem a moučkový cukr, ať si každý osladí ráno dle libosti.

Kyjevský řízek pro dámy i masožravce

Šťavnatá kuřecí prsíčka plněná bylinkovo-česnekovým máslem neboli řízek Kyjev si svou oblíbenost získal pravděpodobně počátkem 20. století v kyjevském hotelu Continental. Přestože zná tento pokrm snad každý bez výjimky, neznamená to, že nemáte čím překvapit. Obalte maso v čerstvé strouhance a podávejte kyjevský řízek s jarní brokolicovou kaší. Zářivě zelená kaše připomíná, že je to skutečné jaro už za dveřmi, a díky jemné máslové nádivce není maso vysušené a krásně voní po čerstvých bylinkách. Aby se vám kuřecí kapsy dobře plnily, vytvarujte hotové bylinkové máslo do hranolu a nechte ho ztuhnout v mrazáku.

Více dokonalých jarních i velikonočních receptů najdete v dubnovém čísle časopisu F.O.O.D. Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě >>>

Dubnové číslo časopisu F.O.O.D. je plné jarních i velikonočních dobrot Dubnové číslo časopisu F.O.O.D. je plné jarních i velikonočních dobrot • Autor: F.O.O.D.

Autor: Redakce, F.O.O.D.