Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!

6. února 2023 • 14:00

Poctivý, kváskový pecen chleba je základ českého jídelníčku. Byly doby, kdy jsme možná z té řemeslné kvality trochu slevili, ale nyní je lehce nakyslý bochník s křupavou kůrkou a vláčnou střídkou opět na výsluní. Vyžaduje sice více práce, péče a lásky, ale bohatě vám to oplatí.

Hezky staročesky

„První, co si babička v hospodářství zcela na starost vzala, bylo pečení chleba. Nemohla snést, že služka s božím darem tak beze vší úcty zachází, ani do díže, ani z díže, do pece ani z pece že jej nepřežehnává, jako by cihly v ruce měla. Babička, než kvas zadělávala, kopistem díž požehnala a to žehnání opakovalo se, kdykoli těsto do ruky se vzalo, až byl chléb na stole.“

Jak na poctivý domácí kvásek, zjistíte ZDE >>>

Video se připravuje ...

Poznáváte úryvek z knihy Boženy Němcové? Román Babička je podobný fenomén jako český chleba. Stejně jako by málokdo dokázal popsat prostou venkovskou ženu tak dobře jako Božena Němcová, jen málokde na světě najdete tak dobrý chléb jako u nás. Ostatně, krajané by mohli se slzami v očích vyprávět. Jestli se našincům v Americe, Austrálii nebo v Japonsku po něčem opravdu stýská, pak je to právě nezaměnitelná chuť našeho chleba.

Jak upéct chleba

Napišme si to na rovinu. Bez kvásku se neobejdete. Nemyslíme tím teď droždí rozmíchané s trochou mouky, cukru a vody, ale živý chlebový kvas, na němž chuť, konzistence i stravitelnost českého chleba stojí. Vypěstovat takový kvas, alias kvásek, trvá pár dní a potřebujete k tomu jen dvě suroviny: mouku a vodu.

Na domácí kvásek budete potřebovat jen mouku a vodu Na domácí kvásek budete potřebovat jen mouku a vodu • Autor: iStock

Kvásek si můžete i koupit, ovšem ten živý, poctivý se špatně shání. Lepší možností pak je si kousek odebrat od někoho, kdo doma běžně kváskový chleba peče. Před několika lety vznikla takzvaná „kvásková mapa“, kde si můžete vyhledat, kdo by se ve vašem okolí mohl s vámi o kvásek podělit. Někteří amatérští pekaři vám kvásek dají za úsměv, jiní za něj požadují malou drobnost.

Domácí mazlíček

O živý kvásek je také potřeba se starat. Pamatujete na tamagoči, kapesní elektronickou hračku z roku 1996? Tak péče o kvásek je daleko snazší, byť je potřeba jej také krmit, přikrývat, uchovávat při potřebné teplotě, v potřebných podmínkách a tak dále. Ale nemějte obavy, zvládne to prakticky každý.

Recept na základní kváskový chléb

Takže už máte kvásek? A mohli bychom ho vidět? Samozřejmě, nám nic ukazovat nemusíte, naopak, něco vám ještě ukážeme my, a to je základní recept na kvasový chleba. Nezastíráme, že vás to bude stát trochu času nebo možná hodně času. Ale jakmile svůj vlastní domácí, voňavý a křupavý chléb poprvé ochutnáte, už vám rozmrazené polotovary ze supermarketu nebudou stačit.

Recept na domácí kváskový chléb včetně videonávodu najdete ZDE >>>

A co se zbytky?

Otázka bude znít možná trochu legračně, protože kváskový chleba je tak dobrý, že obvykle nezbude ani drobek. Ale kdyby přece jen, zacházejte s chlebovými zbytky jako s malými poklady. Rozhodně je škoda je vyhazovat, pokud je nemůžete dát zvířatům, inspirujte se recepty ze starého chleba. Taková topinka, káva nebo posypka na zmrzlinu z poctivého žitného kváskového chleba nemá chybu. Zkuste to!

Autor: red