Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře: Vynikající přílohu proslavil film Slavnosti sněženek

14. ledna 2021 • 00:00

Neuvěřitelně jemný, nadýchaný a lahodný. A to i bez přidání kypřidel. Takový je Pálffyho knedlík, který je právem nazýván králem mezi knedlíky. Až ho ochutnáte, budete vědět proč. Ať už se chystáte o víkendu připravovat pečeni nebo vařit omáčku, určitě tenhle recept na delikátní přílohu vyzkoušejte.

Karlovarský knedlík strčí do kapsy!

Typově se pajfalský knedlík tak trochu podobá našemu populárnímu karlovarskému, nepřidává se však do něj zvlášť ušlehaný sníh z bílku a žloutky, ale rovnou celá vajíčka. A navíc ještě opražená slanina, která ho úžasně rozvoní a dodá mu báječnou chuť. Rozdíl je i v konečné přípravě. Nevaří se totiž jen tak vhozený do vody. Připravuje se v textilním ubrousku, který se ještě pomaže máslem. I proto není na povrchu nijak „slizký“. Nakonec se ještě okamžitě po uvaření a vyndání z ubrousku obaluje ve voňavé směsi – na másle dozlatova opražené strouhanky, najemno nasekané petrželky a, co je důležité, nádherně aromatické nastrouhané kůry z citronu. Tohle spojení chutí je prostě geniální.

A odkud se vlastně podivně znějící název vzal? Traduje se, že recept pocházející už z dob Rakouska-Uherska za něj vděčí poslednímu majiteli zámku ve slovenských Bojnicích. Hrabě Ján František Pálffy byl členem významného uherského hraběcího rodu, jehož příslušníkům bylo dovoleno užívat knížecí titul a mnozí zastávali důležité funkce u vídeňského císařského dvora. Zda si ale šlechtic tento knedlík jen natolik oblíbil, že ho po něm pojmenovali, nebo byl autorem receptu jeho dvorní kuchař, není známo.

K omáčce i samotný!

Ať už ho budete servírovat třeba ke kančímu se šípkovou omáčkou, jak bylo zmiňováno v divácky úspěšném filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, k vepřové či hovězí pečeni se zelím či špenátem nebo třeba svíčkové, houbové či jiné smetanové omáčce, nešlápnete vedle.

Recept na pajfalský knedlík

Ingredience:

  • 8 starších housek
  • 80 g slaniny na kostky
  • 150 g másla
  • 5 vajec
  • 200 ml mléka
  • 50 g hladkolisté petržele
  • 100 g strouhanky
  • kůra ze dvou citronů (sáhněte po těch bez chemického postřiku)
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Postup:

1. Starší housky nakrájejte na stejnoměrné kostičky a na troše másla je v troubě opečte dozlatova.

2. Slaninu nakrájejte na menší kostky a na pánvi ji vypražte a nechte vychladnout.

3. Do mísy dejte nakrájenou housku, přidejte opraženou slaninu, vejce, mléko, zbytek rozpuštěného másla a vše osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Směs důkladně promíchejte.

4.  Ze směsi vytvořte šišku nebo kulaté knedlíky a zabalte je do čistého textilního ubrousku namočeného ve studené vodě, dobře vyždímaného a potřeného zevnitř máslem. Vařte nejlépe v páře, případně ve vodě zavěšený na dřevěné vařečce položené na kastrolu. Doba se odvíjí od velikosti knedlíku, menším kulatým bude stačit asi 20 minut, šiška bude potřebovat asi hodinu.

5. Mezitím si na pánvi na másle orestujte strouhanku dozlatova, dochuťte citronovou kůrou, solí, přidejte nasekanou petržel.

6. Uvařený knedlík nebo knedlíky vyjměte z ubrousku, propíchněte na několika místech špejlí nebo párátkem a ještě horké je obalte v připravené směsi.

Chybí vám ke knedlíkům maso a omáčka? Zkuste úžasné plátky na houbách podle pana Cuketky!

Autor: Lenka Chvostová