Pajfálský knedlík podle Jana Punčocháře: Vynikající přílohu proslavil film Slavnosti sněženek

25. ledna 2024 • 00:15

Neuvěřitelně jemný, nadýchaný a lahodný. A to i bez přidání kypřidel. Takový je Pálffyho neboli pajfálský knedlík, který je právem nazýván králem mezi knedlíky. Až ho ochutnáte, budete vědět proč. Ať už se chystáte připravovat pečeni, nebo vařit omáčku, určitě tenhle recept na delikátní přílohu vyzkoušejte.

Karlovarský knedlík strčí do kapsy!

Typově se Pálffyho knedlík tak trochu podobá našemu populárnímu karlovarskému, nepřidává se však do něj zvlášť ušlehaný sníh z bílků a žloutky, ale rovnou celá vajíčka. A navíc ještě opražená slanina, která ho úžasně rozvoní a dodá mu báječnou chuť. Rozdíl je i v konečné přípravě. Nevaří se totiž jen tak vhozený do vody. Připravuje se v textilním ubrousku, který se ještě pomaže máslem. I proto není knedlík na povrchu nijak „slizký“. Nakonec se ještě okamžitě po uvaření a vyndání z ubrousku obaluje ve voňavé směsi ze strouhanky dozlatova opražené na másle, najemno nasekané petrželky, a co je důležité, nádherně aromatické nastrouhané kůry z citronu. Tohle spojení chutí je prostě geniální.

Přece jen si chcete připomenout karlovarský knedlík a třeba je porovnat? Podívejte se na snadný postup ve videu>>>

Video se připravuje ...

A odkud se vlastně podivně znějící název vzal? Traduje se, že recept, pocházející už z dob Rakouska-Uherska, za název vděčí poslednímu majiteli zámku ve slovenských Bojnicích. Hrabě Ján František Pálffy byl členem významného uherského hraběcího rodu, jehož příslušníkům bylo dovoleno užívat knížecí titul a mnozí zastávali důležité funkce u vídeňského císařského dvora. Zda si ale šlechtic tento knedlík natolik oblíbil, že ho po něm pojmenovali, nebo byl autorem receptu jeho dvorní kuchař, není známo. A pajfálský je nejspíš jen zkomolenina původního názvu. 

K omáčce i masové pečeni!

Ať už ho budete servírovat třeba ke kančímu se šípkovou omáčkou, jak bylo zmiňováno v divácky úspěšném filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, k vepřové či hovězí pečeni se zelím či špenátem nebo třeba ke svíčkové, houbové či jiné smetanové omáčce, nešlápnete vedle.

Ještě horký pajfálský knedlík obalte ve směsi na másle osmažené strouhanky, nasekané petrželky a citronové kůry Ještě horký pajfálský knedlík obalte ve směsi na másle osmažené strouhanky, nasekané petrželky a citronové kůry • Autor: iStock

Recept na pajfálský knedlík podle Jana Punčocháře

Suroviny:

  • 8 starších housek
  • 80 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 150 g másla
  • 5 vajec
  • 200 ml mléka
  • 50 g hladkolisté petržele
  • 100 g strouhanky
  • kůra ze dvou citronů (sáhněte po těch bez chemického postřiku)
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Postup:

1. Starší housky nakrájejte na stejnoměrné kostičky a na troše másla je v troubě opečte dozlatova.

2. Slaninu nakrájejte na menší kostky a na pánvi ji vypražte a nechte vychladnout.

3. Do mísy dejte nakrájenou housku, přidejte opraženou slaninu, vejce, mléko, zbytek rozpuštěného másla a vše osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Směs důkladně promíchejte.

4. Ze směsi vytvořte šišku nebo kulaté knedlíky a zabalte je do čistého textilního ubrousku namočeného ve studené vodě, dobře vyždímaného a potřeného zevnitř máslem. Vařte nejlépe v páře, případně ve vodě zavěšený na dřevěné vařečce položené na kastrolu. Doba se odvíjí od velikosti knedlíku, menším kulatým bude stačit asi 20 minut, šiška bude potřebovat asi hodinu.

5. Mezitím si na pánvi na másle orestujte strouhanku dozlatova, dochuťte citronovou kůrou, solí a přidejte nasekanou petržel.

6. Uvařený knedlík nebo knedlíky vyjměte z ubrousku, propíchněte na několika místech špejlí nebo párátkem a ještě horké je obalte v připravené směsi.

Uvařte si ke knedlíkům třeba houbovou omáčku>>> 

Video se připravuje ...

Autor: red