Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí loupáky, koblihy a koláčky

26. ledna 2021 • 00:00

Máte rádi nadýchané makovky, které se při zakousnutí rozplývají na jazyku? Nebo pocukrované koblihové pletýnky či rohlíky plněné pudinkem? Zavzpomínejte na své oblíbené kousky a připravte si domácí! Vybrali jsme recepty, které vás budou bavit a po upečení si vychutnáte ještě teplé, čerstvé pečivo.

Domácí loupáky

Loupáky nebo také makovky jsou na první pohled obyčejné sladké rohlíky posypané mákem. Původní recept je podobný spíše croissantům a jde o placky z těsta, které se díky srolování dají po upečení loupat. Čerstvé makovky si doma vychutnáte ještě teplé, výborné jsou namazané máslem, přikusované ke kakau či kávě.

Recept na domácí loupáky včetně množství surovin najdete ZDE >>>.

Domácí koblihy, koblihové rohlíky a pletýnky

Obyčejné plněné koblihy stojí pár korun a možná si budete říkat, že nemá cenu se doma zaobírat jejich přípravou. Jakmile ale zkusíte domácí, budete nadšení! Vůně čerstvě usmažených koblížků vás okamžitě dostane a celá rodina si bude libovat s pusou od cukru a marmelády.

Podívejte se, jak na domácí koblihy podle pana Cuketky

Pamatujete také na koblihové rohlíky plněné vanilkovým krémem nebo koblihové pletýnky? Z kynutého těsta připravíte nejrůznější tvary a po usmažení jsou výborné i bez náplně, stačí je obalit v cukru.

Kynuté koláčky

Děláte domácí pražské koláče? Jestli ne, určitě je někdy zkuste! Podélně rozříznuté koláče plné vanilkového krému a posypané drobenkou se dají připravit i v mini verzi a jsou zkrátka výborné. Máte-li radši klasické koláčky, jistě máte i svou oblíbenou náplň. Smetanové kynuté těsto si zamilujete a můžete použít jakoukoliv nádivku – makovou, tvarohovou či povidlovou. Výborné jsou také klasické posvícenské koláčky. Zkuste je ozdobit ještě drobenkou, rumovými rozinkami nebo plátky křupavých mandlí. Pokud to vydržíte a nesníte všechny najednou, budete si pochvalovat, že vám oproti kupovaným vydrží déle měkké a vláčné.

Spoustu dalších receptů nejen na domácí pečivo najdete v únorovém čísle časopisu F.O.O.D.

Máte už únorové číslo časopisu F.O.O.D.? Máte už únorové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: MM