Recepty z dýně v barvách podzimu: Polévka, dýňová bábovka i salát | Magazín | Recepty.cz

Dýňové recepty v barvách spadaného listí: Polévka, salát s pečenou dýní a dýňová bábovka

1. října 2019 • 00:00

Sezóna dýní je tady! Za pár korun je seženete nejen na trhu, ale i v každém supermarketu. Věděli jste ale, že tahle podzimní zelenina je úžasně všestranná? Využijete ji k přípravě celého menu, od předkrmu až po moučník. Vyzkoušejte tři méně známé recepty z časopisu F.O.O.D., které si zamilujete.

Dýně je surovina, která si rychle našla cestu na náš stůl. Dá se vařit, péct, smažit, zapékat, nakládat, kandovat, připravují se z ní džemy, ale například i hořčice. Je však nejen chutná, ale i zdravá, s obsahem vitaminů A, D, E, draslíku a vlákniny, která v našich jídelníčcích stále chybí. Ti, kteří si hlídají váhu, navíc určitě ocení nízký obsah kalorií. 

Dýňová polévka

Jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracování dýně je bezesporu polévka. Receptů existuje celá řada. Připravit ji narychlo můžete jen z krátce povařené dýně, chutnější ale rozhodně je, pokud si dýni předem upečete. Stačí 15–30 minut v troubě a na měsíčky pokrájená zelenina získá intenzivnější chuť a navíc jí slupka změkne tak, že ji bez obav můžete do pokrmu rozmixovat. Z pečené dýně je i nádherně krémová dýňová polévka s pečenými hruškami, zjemněná smetanou. Ochucená je navíc sladkým javorovým sirupem a příjemně nakyslou citronovou šťávou. Tahle netradiční kombinace vaše chuťové buňky rozhodně potěší.  

Salát s dýní

Lehkým zeleninovým salátům, které jste v létě často konzumovali, nemusíte dávat vale. Stačí je jen doplnit nějakou sytější, nejlépe teplou surovinou. Populární podzimní zelenina je ideální volbou. Salát z pečené dýně s granátovým jablkem, koprem a sladkokyselou zálivkou je se vším všudy hotový za půl hodinky. Kombinace sytě oranžové dýně, zelené rukoly, rudých semínek granátového jablka a nahrubo nasekaných mandlí krásně vypadá a ještě lépe chutná.

Dýňová bábovka

Dýně ale nemusíte připravovat jen naslano. Jejich dužina báječně chutná i jako součást různých moučníků, které jsou díky ní krásně vláčné. Nejčastěji se do nich zpracovává Hokkaidó a sladká máslová dýně, použít ale můžete v podstatě všechny druhy. Do těsta se obvykle přidává dýňové pyré, které si doma snadno připravíte rozmixováním pečené dýně. Nic ale nezkazíte, ani pokud použijete najemno nastrouhanou a vyždímanou dužinu syrové dýně. V takovém případě ale koláč či buchtu nechte v troubě raději o něco déle. Vyzkoušejte tentokrát třeba dýňovou bábovku s čokoládovou polevou, ochucenou kardamomem, zázvorem a skořicí, s kousky hořké čokolády uvnitř, která se vám doslova rozplyne na jazyku.

Další skvělé recepty nejen na dýňové pokrmy najdete v říjnovém čísle časopisu F.O.O.D. Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě.

Titulní strana říjnového časopisu F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.