Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i slaných receptů, které vám budou zatraceně chutnat

7. října 2023 • 00:00

Sezóna dýní je v plném proudu! Za pár korun je seženete nejen na trhu, ale i v každém supermarketu. Věděli jste ale, že tahle podzimní zelenina je úžasně všestranná? Využijete ji k přípravě celého menu, od předkrmu až po moučník.

Dobroty z dýně:
Dýňová polévka
Salát s dýní
Dýňová bábovka
Pečená zelenina s bylinkami
Koláč s krémem ze smetanového sýra
Dýňové karí se špenátem a čočkou
Dýňový chlebíček
Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou

Dýně je surovina, která si rychle našla cestu na náš stůl. Dá se vařit, péct, smažit, zapékat, nakládat, kandovat, připravují se z ní džemy, ale například i hořčice. Je však nejen chutná, ale i zdravá, s obsahem vitaminů A, D, E, draslíku a vlákniny, která v našich jídelníčcích stále chybí. Ti, kteří si hlídají váhu, navíc určitě ocení nízký obsah kalorií. 

Dýně je navíc velmi univerzální surovina a můžete z ní sestavit celé víkendové menu: 

Dýňová polévka

Video se připravuje ...

Jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracování dýně je bezesporu polévka. Receptů existuje celá řada. Připravit ji narychlo můžete jen z krátce povařené dýně, jako to dělá šéfkuchař Radek David ve videu výše. Nebo dýni předem upečte. Stačí 15–30 minut v troubě a na měsíčky pokrájená zelenina získá intenzivnější chuť a navíc jí slupka změkne tak, že ji bez obav můžete do pokrmu rozmixovat. Z pečené dýně je i nádherně krémová dýňová polévka s pečenými hruškami, zjemněná smetanou. Ochucená je navíc sladkým javorovým sirupem a příjemně nakyslou citronovou šťávou. Tahle netradiční kombinace vaše chuťové buňky rozhodně potěší.  

Salát s dýní

Kombinace nasládlé dýně, pikantní rukoly a sladkokyselého granátového jablka vás vystřelí do gurmánského nebe Kombinace nasládlé dýně, pikantní rukoly a sladkokyselého granátového jablka vás vystřelí do gurmánského nebe • Autor: F.O.O.D.

Lehkým zeleninovým salátům, které jste v létě často konzumovali, nemusíte dávat vale. Stačí je jen doplnit nějakou sytější, nejlépe teplou surovinou. Populární podzimní zelenina je ideální volbou. Salát z pečené dýně s granátovým jablkem, koprem a sladkokyselou zálivkou je se vším všudy hotový za půl hodinky. Kombinace sytě oranžové dýně, zelené rukoly, rudých semínek granátového jablka a nahrubo nasekaných mandlí krásně vypadá a ještě lépe chutná.

Dýňová bábovka

Na polevu použijte kvalitní hořkou čokoládu Na polevu použijte kvalitní hořkou čokoládu • Autor: F.O.O.D.

Dýně ale nemusíte připravovat jen naslano. Jejich dužina báječně chutná i jako součást různých moučníků, které jsou díky ní krásně vláčné. Nejčastěji se do nich zpracovává hokkaidó a sladká máslová dýně, použít ale můžete v podstatě všechny druhy. Do těsta se obvykle přidává dýňové pyré, které si doma snadno připravíte rozmixováním pečené dýně. Nic ale nezkazíte, ani pokud použijete najemno nastrouhanou a vyždímanou dužinu syrové dýně. V takovém případě ale koláč či buchtu nechte v troubě raději o něco déle. Vyzkoušejte tentokrát třeba dýňovou bábovku s čokoládovou polevou, ochucenou kardamomem, zázvorem a skořicí, s kousky hořké čokolády uvnitř, která se vám doslova rozplyne na jazyku.

Pečená zelenina s bylinkami

Pečená zelenina s bylinkami Pečená zelenina s bylinkami • Autor: F.O.O.D.

Není nic jednoduššího, než k večeři upéct plný tác voňavé a křupavé podzimní zeleniny, dát ho doprostřed stolu a k němu připravit třeba krémový hummus nebo dip ze zakysané smetany. Je to jednoduché, rychlé a taková večeře přímo vybízí ke sdílenému stolování, vyprávění příběhů a spotřebovávání podzimní úrody. Pečenou zeleninu s bylinkami si zamilujete také z toho důvodu, že recept není jasně daný. Můžete ho obměňovat dle stavu vaší spíže a lednice.

Koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňové recepty Dýňové recepty • Autor: F.O.O.D.

Pečená dýně má neutrální chuť a pyré z ní neuvěřitelně zvláční každý moučník. Využijte sezóny, dýně teď seženete na každém rohu a za pár korun. Upečte vláčný koláč s křupavými pekany a krémem ze smetanového sýra. Lehký svěží krém se totiž ke sladkému základu skvěle hodí.

Dýňové karí se špenátem a čočkou

Jednoduchá večeře, kterou připravíte během půl hodiny Jednoduchá večeře, kterou připravíte během půl hodiny • Autor: F.O.O.D.

Jednoduchá večeře, kterou připravíte během půl hodiny. Plná zeleniny, vůně a chuti. Dýňové karí je pro experimentátory, můžete nahradit nebo vynechat jakoukoliv zeleninu, nacucané kokosovým mlékem totiž chutná famózně prakticky všechno. Hřejivé karí podávejte v hlubokých miskách, ať vydrží dlouho horké, a připravte k němu jasmínovou rýži.

Dýňový chlebíček

Rozinky, ořechy a koření jsou esencí podzimu a v těstě na sladký chlebíček hrají spolu s dýní vcelku pěkný podzimní koncert Rozinky, ořechy a koření jsou esencí podzimu a v těstě na sladký chlebíček hrají spolu s dýní vcelku pěkný podzimní koncert • Autor: F.O.O.D.

Rozinky, ořechy a koření jsou esencí podzimu a v těstě na sladký chlebíček hrají spolu s dýní vcelku pěkný podzimní koncert. Dýňový chlebíček je ideální na snídani i na svačinu, a díky tomu, že je bez krému, můžete ho zabalit do krabičky s sebou do batohu. Upečte tuto podzimní rychlovku ještě dnes.

Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou

Dýňové recepty Dýňové recepty • Autor: F.O.O.D.

Máslová dýně má jemnou, velmi nevýraznou chuť. Pokud ji ovšem použijete jako lodičku pro směs quinoy, brusinek a pikantní gorgonzoly, vytvoříte lehkou, sytou a přitom dietní večeři. Pečená dýně plněná quinoou a gorgonzolou je pokrm, kterým nepohrdnou ani chlapi. A těm největším frfňalům přidejte navrch ještě trochu plísňového sýra.

Z dýně se dá udělat i svíčková>>>

 

Autor: red