Dýňový receptář našich babiček: Oprašte zapomenutou klasiku a zavzpomínejte na dětství
S příchodem podzimu přichází i čas na dýňové recepty. Dýně je každým rokem populárnější a pokrmy z ní lidé zkrátka milují. Věděli jste, že dýni využívaly v kuchyni už naše babičky? Zavzpomínejte s našimi recepty na dětství a oprašte staré recepty.
Dýně patřila mezi oblíbené suroviny, které byly využívané už v kuchyni našich babiček. Nejčastěji z dýní tvořily kompoty, džemy a marmelády. Často se používaly také jako zpestření při pečení oblíbených bábovek. Kromě vitaminů A, B a E obsahuje dýně také draslík, hořčík a vápník. Dýně je zkrátka zázrak plný látek s blahodárnými účinky na naše zdraví.
Dýňová polévka je to první, co se vybaví každému, kdo přemýšlí, jak dýni zpracovat. Polévku můžete podávat s kopečkem zakysané smetany a křupavými chlebovými krutony.
Milovníky bramboráků zaručeně potěší dýňové placičky, které si zamilují od prvního sousta. Postup přípravy je stejný jako u bramboráků, ale navíc přidáváte ještě dýňovou dužinu.
Objevte kouzlo dýňového pyré, které využívaly už naše babičky do moučníků, polévek nebo bramborovodýňové kaše. Pyré můžete zamrazit do zásoby a vytáhnout pak vždy, když ho budete potřebovat.
Milovníky dušeného zelí potěší netradiční verze z dýně. Doma připravené sladkokyselé dýňové zelí s cibulí se skvěle hodí k pečenému masu, kachně i uzenému.
Možná jste ještě neslyšeli o pomazánce s dýní ovoněné tymiánem. Delikatesu v podobě pomazánky z husího sádla a dýně si nejlépe vychutnáte s čerstvým kváskovým chlebem.
Dýňový džem vonící po skořici, zázvoru a muškátovém oříšku je jako dělaný na podzimní snídaně. Využít můžete dýni máslovou nebo oblíbené hokkaidó.
Dýňový kompot býval výsostní specialitou našich babiček. Není nijak složitý, takže jeho přípravu zvládne zkrátka každý. Podávat ho můžete téměř k čemukoliv, ale báječně vynikne k masu nebo k rybě. Vhod přijde i při pečení nejrůznějších moučníků.
Takovou bábovku, jako je ta dýňová, jste snad ještě nejedli! Báječná bábovka je obzvlášť vláčná díky přidané dužině. Do těsta patří také piniová nebo slunečnicová semínka.