Dýňový receptář našich babiček: Oprašte zapomenutou klasiku a zavzpomínejte na dětství

24. září 2022 • 00:00

S příchodem podzimu přichází i čas na dýňové recepty. Dýně je každým rokem populárnější a pokrmy z ní lidé zkrátka milují. Věděli jste, že dýni využívaly v kuchyni už naše babičky? Zavzpomínejte s našimi recepty na dětství a oprašte staré recepty.

Dýně patřila mezi oblíbené suroviny, které byly využívané už v kuchyni našich babiček. Nejčastěji z dýní tvořily kompoty, džemy a marmelády. Často se používaly také jako zpestření při pečení oblíbených bábovek. Kromě vitaminů A, B a E obsahuje dýně také draslík, hořčík a vápník. Dýně je zkrátka zázrak plný látek s blahodárnými účinky na naše zdraví.

Video se připravuje ...

Dýňová polévka je to první, co se vybaví každému, kdo přemýšlí, jak dýni zpracovat. Polévku můžete podávat s kopečkem zakysané smetany a křupavými chlebovými krutony.  

Dýňové placičky Dýňové placičky • Autor: iStock

Milovníky bramboráků zaručeně potěší dýňové placičky, které si zamilují od prvního sousta. Postup přípravy je stejný jako u bramboráků, ale navíc přidáváte ještě dýňovou dužinu. 

Dýňové pyré Dýňové pyré • Autor: iStock

Objevte kouzlo dýňového pyré, které využívaly už naše babičky do moučníků, polévek nebo bramborovodýňové kaše. Pyré můžete zamrazit do zásoby a vytáhnout pak vždy, když ho budete potřebovat.  

Dýňové zelí Dýňové zelí • Autor: iStock

Milovníky dušeného zelí potěší netradiční verze z dýně. Doma připravené sladkokyselé dýňové zelí s cibulí se skvěle hodí k pečenému masu, kachně i uzenému.  

Pomazánka z husího sádla a dýně Pomazánka z husího sádla a dýně • Autor: iStock

Možná jste ještě neslyšeli o pomazánce s dýní ovoněné tymiánem. Delikatesu v podobě pomazánky z husího sádla a dýně si nejlépe vychutnáte s čerstvým kváskovým chlebem.  

Dýňový džem Dýňový džem • Autor: iStock

Dýňový džem vonící po skořici, zázvoru a muškátovém oříšku je jako dělaný na podzimní snídaně. Využít můžete dýni máslovou nebo oblíbené hokkaidó.

Dýňový kompot Dýňový kompot • Autor: iStock

Dýňový kompot býval výsostní specialitou našich babiček. Není nijak složitý, takže jeho přípravu zvládne zkrátka každý. Podávat ho můžete téměř k čemukoliv, ale báječně vynikne k masu nebo k rybě. Vhod přijde i při pečení nejrůznějších moučníků.  

Dýňová bábovka Dýňová bábovka • Autor: iStock

Takovou bábovku, jako je ta dýňová, jste snad ještě nejedli! Báječná bábovka je obzvlášť vláčná díky přidané dužině. Do těsta patří také piniová nebo slunečnicová semínka.

Autor: red