Rady a tipy, jak se nezbláznit a uspět při přípravě svatomartinské hostiny

9. listopadu 2022 • 00:00

Pečená husička, jemná dýňová polévka a sklenka svatomartinského vína. Pokud jste na tom stejně jako my a už se nemůžete dočkat pořádné svatomartinské hostiny, jste tu správně. Aby však její příprava šla jako po másle, připravili jsme pro vás několik užitečných rad, s nimiž při výběru a zpracování podzimních surovin nikdy nešlápnete vedle.

S podzimním stolováním jsou neodmyslitelně spjaté suroviny jako dýně, husa, pstruh a samozřejmě svatomartinské víno. Abyste však při výběru a přípravě hostiny nešlápli vedle, nachystali jsme pro vás několik zaručených rad, a pokud se jimi budete řídit, úspěch je zaručen!

Jak vznikla tradice svatomartinské husy?

Video se připravuje ...

Dýně – královna podzimu

V první řadě je důležité si uvědomit, na co dýni pořizujete. Chcete ji jako dekoraci, surovinu k vaření, nebo kombinaci obojího? Obvykle totiž platí, že ozdobné dýně nejsou jedlé, ale i zde najdeme výjimky. Mezi chutné okrasy tabule patří například odrůda „trnová koruna“ připomínající vzhledem patison a „kačenky“ s dlouhým štíhlým krkem. K těmto tykvím při přípravě pokrmů přistupujte podobně jako k cuketě.

Bez dýně to nejde Bez dýně to nejde • Autor: iStock.com
  • Při nákupu zkontrolujte slupku dýně. Měla by být matná a hlavně tvrdá.
  • Dýně mezi sebou potěžkejte. Lehčí kusy bývají plné semínek s menším obsahem dužiny.
  • Zralost poznáte podle stopky. Pokud je zdřevnatělá s drobnými prasklinami, plod byl sklizen v pravý čas.
  • Nejsnáze se pracuje s dýní Hokkaidó. Lze ji kuchyňsky upravit nasladko i naslano a nejlepší na tom je, že se nemusí loupat!
  • Dýně lze skladovat i několik měsíců. Vyžaduje to však temné místo s teplotou okolo 15 °C a dostatek prostoru. Dýně by se neměly navzájem dotýkat, aby okolo nich mohl přirozeně proudit vzduch.
  • Využijte tykev do posledního semínka. Pokud nemáte v plánu vypěstovat nové tykve, semena operte, osušte, prosolte a upečte. Připravíte si tak pochoutku bohatou na zinek a jiné zdraví prospěšné látky.

Husa, nebo kachna? Opravdu to není jedno

Nejenže tito dva opeřenci jinak vypadají, také jinak chutnají a jejich maso má i jiná specifika. I když se to může zdát zvláštní, taková husička je dietnější a i po upečení si v mase uchová důležité látky pro lidský organismus. Pro oba ptáky však platí, že čím déle a při čím nižší teplotě je budete péct, tím šťavnatějšího a chutnějšího výsledku dosáhnete.

Husa není kachna. Nenechte se nachytat Husa není kachna. Nenechte se nachytat • Autor: iStock.com
  • Pokud vám husí maso zapáchá, nechte ho alespoň 6 hodin odležet v lednici. Postačí, když ho pořádně posolíte, pokmínujete a naplníte jablkem, cibulí a houskou.
  • Ať už husu, nebo kachnu, zvolte raději chlazenou drůbež. U mražených a dovážených kusů nevíte, jak dlouho a kde ležely.
  • Nenechte se nachytat na husokachnu. Protože pro mnohé z nás je celá husa moc velké sousto, obchodníci vyrukovali s husokachnou, která je tak akorát. Pozor! Tento pták nemá s husou nic společného, prakticky pokaždé jde o kachnu pižmovou nebo jejího křížence.
  • Při koupi husy počítejte s tím, že na jednu osobu vyjde za syrového stavu asi 1–1,5 kg ze zvířete. Každý pták má však jinak velké kosti a podíl vody i tuku v mase.
  • Husu i kachnu pečte zakrytou, poklici sundejte jen na dopečení kůrčičky.

Pstruh – návrat k tradicím

Jako často opomíjenou, ale delikátní pochoutku lze označit pstruha. Jeho přípravy se však nemusíte bát. Tuto rybku lze koupit v průběhu celého roku, ale pokud si ji dopřejete v podzimních dnech, rozhodně neprohloupíte. Dodáte tak tělu mnoho prospěšných látek a vitaminů. Pstruhy v ideálním případě kupujte v sádkách, kde se jim nejlépe daří. Lze jej také snadno pořídit i na trzích nebo v klasických supermarketech.

Pstruh na svatého Martina? Návrat k tradicím! Pstruh na svatého Martina? Návrat k tradicím! • Autor: iStock.com
  • Nejlépe kupujte pstruha živého, kde nejsnáze poznáte stav ryby. Ta by měla být čiperná, bez poškození těla a rozhodně nesmí mít zakalené oči.
  • U chlazených ryb také zkontrolujte stav očí. Musí být vypouklé, čisté a nezamlžené. Dále se zaměřte na pružnost masa a jasně červenou barvu žaber.
  • Pstruha lze koupit i mraženého, na kvalitu masa to mít vliv nebude.
  • Aby bylo maso opravu bez kostí, využijte na jejich odstranění pinzetu.
  • Čím je pstruh větších rozměrů, tím má silnější kůži a sušší maso.

Svatomartinské víno – nápoj, který nezestárne

Pokud stále tápete, co to vlastně svatomartinské víno je, máme snadnou odpověď. Označením svatomartinské se pojmenovává mladé víno. Jeho zrání povětšinou trvá jen několik týdnů a není vhodné k archivaci. Naopak díky specifické přípravě tohoto nápoje si víno udrží svěží, lehkou a ovocnou chuť. I když jsou tato vína označována jako mladá, jejich historie sahá už do v 7. století. Často se jimi slavil konec „pracovního“ roku a čeleď v tento den dostávala svůj plat. Také se však dohadovala práce na další rok a k tomu se zajisté sklenka nebo dvě hodily na obou stranách stolu.

Čím je tak zvláštní svatomartinské víno? Čím je tak zvláštní svatomartinské víno? • Autor: iStock.com
  • Svatomartinské víno poznáte podle známého loga svatého Martina na koni, které je na etiketě i na kapsli nebo šroubovém uzávěru na hrdle lahve.
  • Svatomartinská vína by se měla vypít nejlépe ihned, nejpozději ale do Velikonoc. Poté už je jejich kvalita nevalná.
  • Víno se prodává od 11. listopadu a nejdřív by mělo být otevřeno v 11:11 stejného dne.
  • Při nákupu zajděte do vinárny nebo zvolte ověřený e-shop s potravinami či alkoholem.
  • Svatomartinská vína mohou být bílá, růžová i červená. Základem jsou odrůdy, které dozrávají dříve, a proto z nich vinaři mohou vyrobit kvalitní vína zavčas (nejčastěji Müller Thurgau, Veltlínské červené, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe)

  • Svatomartinské víno se vždy rozlévá z lahví, nikdy ne ze sudu.
  • Mladá vína mají povětšinou menší procento alkoholu.
  • K čemu svatomartinské víno podávat:

Červené: Kromě tradiční pečené husy se výborně hodí k pečeným a dušeným masům nebo jemné úpravě zvěřiny.

Bílé: Výborně si rozumí s rybami, jemnou drůbeží, ale i studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, jemnými paštikami či sýry.

Růžové: Hodí se všude tam, kde si nejsme jisti, zda spíše bílé, nebo červené svatomartinské víno. Ideálně doplní výraznější úpravy drůbeže nebo těstovin.

Autor: TR