Dýňové recepty od pondělí do pátku: 5 fantastických večeří, které budou chutnat celé rodině

25. září 2023 • 00:00

Dýně jsou na podzim v kurzu. Ve spíži vám dlouho vydrží a dá se z nich opravdu kouzlit. My pro vás máme tipy na vynikající večeře, které budou chutnat dětem i dospělým.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Toasty s pečenou dýní, cuketou a kuřecím masem

Úterý: Dýňové ragú s hovězím masem 

Středa: Krůtí nudličky s pečenou dýní, brusinkami a špenátem

Čtvrtek: Zelný salát s dýní a teplou zálivkou

Pátek: Pečená dýně s kuskusem, ořechy a krůtím masem

Suroviny uvedené u receptů jsou pro 2 osoby. 

Uvařte si z dýně i výbornou polévku podle receptu šéfkuchaře>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Toasty s pečenou dýní, cuketou a kuřecím masem

Suroviny:

  • 2 celozrnné bulky
  • 100 g očištěné dýně
  • 100 g cukety
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce olivového nebo oříškového oleje
  • 30 ml balzamikového octa
  • snítka čerstvé petrželky a máty
  • 60 g lučiny
  • 70 g grilovaného kuřecího masa

Toasty s pečenou dýní, cuketou a kuřecím masem Toasty s pečenou dýní, cuketou a kuřecím masem • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Postup:

1. Bulky rozkrojte na půlku a upečte dokřupava ve vyhřáté troubě na plechu s papírem na pečení nebo je opečte v toasteru.

2. Dýni zbavte semínek, pokud nemáte dýni hokkaidó, tak ji i oloupejte a dužninu nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 cm. Cuketu opláchněte a nakrájejte na kolečka. Dýni a cuketu osolte, opepřete, zakapejte olejem a balzamikem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15–20 minut, dokud okraje nezrůžoví. Poté je vyndejte, dejte do misky a promíchejte s nasekanými bylinkami.

3. Na opečené housky namažte lučinu, přidejte na vlákna natrhané grilované kuřecí maso a obložte pečenou zeleninou.

TIP: Místo kuřecího masa můžete použít kvalitní šunku nebo prosciutto.

Úterý: Dýňové ragú s hovězím masem

Dýňové ragú s hovězím masem Dýňové ragú s hovězím masem • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Suroviny:

  • 130 g těstovin (ideálně farfalle)
  • 130 g očištěné dýně
  • 60 g mladého pórku
  • 1 lžíce olivového nebo ořechového oleje
  • 160 g mletého hovězího masa (ideálně v biokvalitě)
  • 2 dl červeného vína
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 10 g strouhaného parmazánu
  • 10 g piniových oříšků

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Dýni oloupejte (pokud nemáte hokkaidó, která se loupat nemusí), zbavte semínek a nakrájejte na kostky o velikost asi 1 cm.

2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájený pórek. Pak přidejte dýni a orestujte dozlatova. Nakonec přidejte mleté maso, zalijte červeným vínem, přidejte tymián, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut anebo dokud se víno nevyvaří.

3. Masovou směs smíchejte s uvařenými těstovinami, rozdělte na talíře a posypejte čerstvými snítkami tymiánu, parmazánem a piniovými oříšky.

TIP: Hovězí maso můžete nahradit mletým krůtím masem a dýni třeba rajčaty nebo grilovanou paprikou.

Středa: Krůtí nudličky s pečenou dýní, brusinkami a špenátem

Krůtí nudličky s pečenou dýní, brusinkami a špenátem Krůtí nudličky s pečenou dýní, brusinkami a špenátem • Autor: Ondřej Košík/Dieta

Suroviny:

  • 140 g očištěné dýně hokkaidó nakrájené na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 120 g krůtích prsíček
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g mladého špenátu
  • 10 g sušených brusinek
  • 10 g loupaných nasekaných mandlí

Postup:

1. Nakrájenou neoloupanou dýni rozložte na plech, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a upečte v troubě při 180 °C dozlatova.

Krůtí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a orestujte na zbylém olivovém oleji. Vyjměte z pánve, následně do ní vhoďte na plátky nakrájený česnek a omytý špenát. Nechte zavadnout a vmíchejte sušené brusinky.

Dýni rozdělte na talíře, proložte špenátem, posypte sekanými mandlemi a podávejte s restovaným krůtím masem.

TIP: Místo mandlí posypte pokrm piniovými oříšky.

Čtvrtek: Zelný salát s dýní a teplou zálivkou

Zelný salát s dýní a teplou zálivkou Zelný salát s dýní a teplou zálivkou • Autor: Ondřej Košík/Dieta

Suroviny:

  • 2 plátky prosciutta
  • 125 g očištěné dýně
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 a 1/2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 40 g listů rukoly
  • 40 g nakrouhaného červeného zelí
  • 10 g vlašských ořechů

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Prosciutto nakrájejte na proužky a opečte na pánvi dokřupava. Vyjměte a nechte na papírové utěrce vychladnout.

2. Dýni zbavenou semínek a slupky (hokkaidó loupat nemusíte) nakrájejte na malé kostičky, osolte a opepřete. Rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem a dejte asi na 15 minut do trouby.

3. Mezitím připravte zálivku. V pánvi rozehřejte olej, přidejte utřený česnek a opečte. Poté přidejte ocet a cukr, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a nechte směs povařit do zhoustnutí (zredukovat).

4. Rukolu a červené zelí dejte do mísy a vmíchejte upečenou dýni, nahrubo nasekané ořechy a prosciutto. Dochuťte teplým dresinkem z pánve a ihned podávejte.

TIP: Podávejte s plátkem nasucho opečeného celozrnného chleba.

Pátek: Pečená dýně s kuskusem, ořechy a krůtím masem

Pečená dýně s kuskusem, ořechy a krůtím masem Pečená dýně s kuskusem, ořechy a krůtím masem • Autor: Alena Hrbková/Dieta

Suroviny:

  • 2 menší dýně hokkaidó
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g krůtího masa
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g lískových ořechů
  • 50 g rozinek
  • 200 g kuskusu
  • 1 svazek čerstvých bylinek

Postup:

1. Dýně omyjte a odkrojte z nich vršek (pokličku). Ze spodní části vydlabejte lžící semínka a pak ještě část dužniny, nakrájejte ji na kostičky a dejte zatím stranou. Vydlabané půlky i s odkrojenými vršky položte na plech s papírem na pečení, vnitřky dýní zakápněte olivovým olejem, osolte, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.

2. Krůtí maso nakrájejte na kostičky nebo nudličky. Osolte, opepřete a orestujte na pánvi s olejem dozlatova. Přidejte nakrájenou dýňovou dužninu a krátce orestujte. Pak přidejte nasekané ořechy (část si nechte na ozdobení) a rozinky a promíchejte.

3. Kuskus zalijte horkou vodou, dochuťte solí a kapkou olivového oleje a nechte dojít pod pokličkou. Pak kuskus přidejte k masové směsi s dýní, promíchejte a podle potřeby ještě dosolte.

4. Připravenou směsí naplňte upečené vydlabané dýně a vršky ozdobte ořechy a nasekanými bylinkami. 

TIP: Před podáváním můžete dýně ještě posypat strouhaným parmazánem.

Autor: PL