Dýně jsou na podzim v kurzu. Ve spíži vám dlouho vydrží a dá se z nich opravdu kouzlit. My pro vás máme tipy na vynikající večeře, které budou chutnat dětem i dospělým.
Uvařte si z dýně i výbornou polévku podle receptu šéfkuchaře>>>
Video se připravuje ...
Pondělí: Toasty s pečenou dýní, cuketou a kuřecím masem
Suroviny:
2 celozrnné bulky
100 g očištěné dýně
100 g cukety
sůl
mletý pepř
1 lžíce olivového nebo oříškového oleje
30 ml balzamikového octa
snítka čerstvé petrželky a máty
60 g lučiny
70 g grilovaného kuřecího masa
Toasty s pečenou dýní, cuketou a kuřecím masem
• Autor:
Alena Hrbková/Dieta
Postup:
1. Bulky rozkrojte na půlku a upečte dokřupava ve vyhřáté troubě na plechu s papírem na pečení nebo je opečte v toasteru.
2. Dýni zbavte semínek, pokud nemáte dýni hokkaidó, tak ji i oloupejte a dužninu nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 cm. Cuketu opláchněte a nakrájejte na kolečka. Dýni a cuketu osolte, opepřete, zakapejte olejem a balzamikem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15–20 minut, dokud okraje nezrůžoví. Poté je vyndejte, dejte do misky a promíchejte s nasekanými bylinkami.
3. Na opečené housky namažte lučinu, přidejte na vlákna natrhané grilované kuřecí maso a obložte pečenou zeleninou.
TIP: Místo kuřecího masa můžete použít kvalitní šunku nebo prosciutto.
Úterý: Dýňové ragú s hovězím masem
Dýňové ragú s hovězím masem
• Autor:
Alena Hrbková/Dieta
Suroviny:
130 g těstovin (ideálně farfalle)
130 g očištěné dýně
60 g mladého pórku
1 lžíce olivového nebo ořechového oleje
160 g mletého hovězího masa (ideálně v biokvalitě)
2 dl červeného vína
několik snítek čerstvého tymiánu
sůl
mletý pepř
10 g strouhaného parmazánu
10 g piniových oříšků
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Dýni oloupejte (pokud nemáte hokkaidó, která se loupat nemusí), zbavte semínek a nakrájejte na kostky o velikost asi 1 cm.
2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájený pórek. Pak přidejte dýni a orestujte dozlatova. Nakonec přidejte mleté maso, zalijte červeným vínem, přidejte tymián, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut anebo dokud se víno nevyvaří.
3. Masovou směs smíchejte s uvařenými těstovinami, rozdělte na talíře a posypejte čerstvými snítkami tymiánu, parmazánem a piniovými oříšky.
TIP: Hovězí maso můžete nahradit mletým krůtím masem a dýni třeba rajčaty nebo grilovanou paprikou.
Středa: Krůtí nudličky s pečenou dýní, brusinkami a špenátem
Krůtí nudličky s pečenou dýní, brusinkami a špenátem
• Autor:
Ondřej Košík/Dieta
Suroviny:
140 g očištěné dýně hokkaidó nakrájené na plátky
2 lžíce olivového oleje
120 g krůtích prsíček
sůl
mletý pepř
1 stroužek česneku
100 g mladého špenátu
10 g sušených brusinek
10 g loupaných nasekaných mandlí
Postup:
1. Nakrájenou neoloupanou dýni rozložte na plech, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a upečte v troubě při 180 °C dozlatova.
Krůtí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a orestujte na zbylém olivovém oleji. Vyjměte z pánve, následně do ní vhoďte na plátky nakrájený česnek a omytý špenát. Nechte zavadnout a vmíchejte sušené brusinky.
Dýni rozdělte na talíře, proložte špenátem, posypte sekanými mandlemi a podávejte s restovaným krůtím masem.
TIP: Místo mandlí posypte pokrm piniovými oříšky.
Čtvrtek: Zelný salát s dýní a teplou zálivkou
Zelný salát s dýní a teplou zálivkou
• Autor:
Ondřej Košík/Dieta
Suroviny:
2 plátky prosciutta
125 g očištěné dýně
sůl
mletý pepř
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 a 1/2 lžíce balzamikového octa
1 lžička třtinového cukru
40 g listů rukoly
40 g nakrouhaného červeného zelí
10 g vlašských ořechů
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Prosciutto nakrájejte na proužky a opečte na pánvi dokřupava. Vyjměte a nechte na papírové utěrce vychladnout.
2. Dýni zbavenou semínek a slupky (hokkaidó loupat nemusíte) nakrájejte na malé kostičky, osolte a opepřete. Rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem a dejte asi na 15 minut do trouby.
3. Mezitím připravte zálivku. V pánvi rozehřejte olej, přidejte utřený česnek a opečte. Poté přidejte ocet a cukr, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a nechte směs povařit do zhoustnutí (zredukovat).
4. Rukolu a červené zelí dejte do mísy a vmíchejte upečenou dýni, nahrubo nasekané ořechy a prosciutto. Dochuťte teplým dresinkem z pánve a ihned podávejte.
TIP: Podávejte s plátkem nasucho opečeného celozrnného chleba.
Pátek: Pečená dýně s kuskusem, ořechy a krůtím masem
Pečená dýně s kuskusem, ořechy a krůtím masem
• Autor:
Alena Hrbková/Dieta
Suroviny:
2 menší dýně hokkaidó
2 lžíce olivového oleje
200 g krůtího masa
sůl
mletý pepř
100 g lískových ořechů
50 g rozinek
200 g kuskusu
1 svazek čerstvých bylinek
Postup:
1. Dýně omyjte a odkrojte z nich vršek (pokličku). Ze spodní části vydlabejte lžící semínka a pak ještě část dužniny, nakrájejte ji na kostičky a dejte zatím stranou. Vydlabané půlky i s odkrojenými vršky položte na plech s papírem na pečení, vnitřky dýní zakápněte olivovým olejem, osolte, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
2. Krůtí maso nakrájejte na kostičky nebo nudličky. Osolte, opepřete a orestujte na pánvi s olejem dozlatova. Přidejte nakrájenou dýňovou dužninu a krátce orestujte. Pak přidejte nasekané ořechy (část si nechte na ozdobení) a rozinky a promíchejte.
3. Kuskus zalijte horkou vodou, dochuťte solí a kapkou olivového oleje a nechte dojít pod pokličkou. Pak kuskus přidejte k masové směsi s dýní, promíchejte a podle potřeby ještě dosolte.
4. Připravenou směsí naplňte upečené vydlabané dýně a vršky ozdobte ořechy a nasekanými bylinkami.
TIP: Před podáváním můžete dýně ještě posypat strouhaným parmazánem.