Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky

3. října 2022 • 00:00

Jestli nějaké jídlo skvěle sedí k začínajícímu podzimu, pak je to dýňová polévka. Pěkně hustá, krémová, voňavá a krásně oranžová. Není nutné vymýšlet žádné složité recepty. Nejvíc jí totiž sluší jednoduchá příprava. Zkuste to podle videoreceptu od Koko.

Dýňová polévka má různé varianty, ale základem je vždy dýně. Použít se dají v podstatě všechny druhy, kromě té obří, která je lepší na kompot nebo na vyřezávání. Skvělá je populární dýně Hokkaidó, která se navíc jako jediná nemusí loupat a jejíž chuť lehce připomíná pečené kaštany. Jestli ale můžete, sáhněte raději po muškátové nebo máslové dýni. Ty se sice loupat musí, zato mají zajímavější strukturu i chuť. Máslová dýně má tvar hrušky a má jemnou, ale přitom plnou chuť. Muškátová dýně má lahodnou nasládlou chuť a příjemnou vůni.  

Abyste si na polévce opravdu pochutnali, je dobré dodržet pár pravidel:

  • Dýni nevařte, ale upečte ji. Získá díky tomu mnohem lepší chuť.
  • Pro celkovou vyváženou chuť polévky je důležitý vývar. Můžete použít zeleninový nebo kuřecí, a pokud je poctivý, klidně ho trochu nařeďte vodou.
  • Aby byla polévka hezky krémová a hebká, určitě se neobejdete bez smetany s vyšším procentem tuku (nejméně 30 %).
  • Na závěrečné posypání použijte kupovaná dýňová semínka. Ta, která vydlabete z dýně, ale určitě nevyhazujte. Jsou velmi zdravá a dají se využít do polévek, salátů, při pečení a skvělá jsou i jako zobání k televizi. Přečtěte si, jak je zpracovat.

Nepřekonatelný dýňový krém

Co budete potřebovat:

  • 1 menší máslovou dýni
  • 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml vody
  • 100 ml smetany (31 % tuku)
  • sušený tymián
  • sůl
  • mletý pepř
  • olivový olej
  • loupaná dýňová semínka
  • další smetanu či olivový olej k servírování

Postup:

1. Dýni rozkrojte napůl a vydlabejte z ní semínka spolu s lepkavou hmotou, která je kolem nich. Pak dýni oloupejte škrabkou na brambory, odkrojte stopku a dužninu nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.  Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení tak, aby byly v jedné vrstvě, pokapejte je olivovým olejem a rozetřete ho po povrchu dýně pomocí mašlovačky. Dýni posypte tymiánem, solí a pepřem, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 45 minut, dokud dýně nezměkne.

2. Upečenou dýni (mělo by jí být asi 600 g) dejte do mixéru, přilijte vývar a rozmixujte na hladký krém. Přelijte ho do hrnce, povařte ještě 5 minut a případně dolaďte pomocí dalšího vývaru hustotu. Vmíchejte šlehačku a podle potřeby dosolte, případně zakápněte citronovou šťávou. Pokud máte rádi odlehčenou nadýchanou verzi polévky, krém ještě jednou promixujte.

3. Na suché pánvi nechte opražit za stálého míchání dýňová semínka. Dávejte pozor, ať je nespálíte. Když začnou vonět a křupat, jsou hotová.

4. Polévku rozdělte na talíře, každou porci případně ještě ozdobte trochou šlehačky nebo dýňového či olivového oleje a posypte opraženými semínky.

Zkuste i další skvělé polévky z dýně:

Krémová dýňová polévka podle časopisu F.O.O.D.

Dýňový krém s kari

Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňový krém se zázvorem a chilli

Video se připravuje ...

Autor: red