Jablečné recepty: Zkuste muffiny, závin nebo obrácený koláč

27. září 2018 • 00:00

Koláče, buchty a štrúdly s jablky patří k těm nejoblíbenějším. Díky tomuto ovoci jsou totiž chutné, voňavé a hlavně šťavnaté. Navíc jsou jablka právě teď na podzim levná a snadno dostupná, a byla by proto škoda je nevyužít při přípravě moučníků pro celou rodinu. Který z pěti osvědčených receptů vyzkoušíte vy?

Sezóna jablek je tu. Vybírat můžete z desítek odrůd. Od sladkých až po ty navinulé. A i když se do moučníků hodí spíše kyselejší tvrdší jablíčka, použít můžete všechny druhy. Ať už se pustíte do koláče či závinu, můžete si být jistí, že úspěch máte zaručen. Konkrétní recepty a postupy zobrazíte kliknutím na název vybraného moučníku.

Štrúdl: recept s jablky na dva způsoby

Štrúdly a záviny jsou asi nejpopulárnějším českým moučníkem, který se peče po generace. Naše babičky ho nejčastěji připravovaly z taženého těsta, použít můžete ale i těsto křehké či kynuté. A v případě, že máte málo času nebo nemáte s pečením ještě dost zkušeností, klidně použijte kupované listové těsto a připravte klasický jablečný štrúdl z listového těsta. Kromě nastrouhaných jablek a rozinek můžete do náplně přidat třeba ještě různé druhy ořechů nebo sušené ovoce. A pokud máte velkou úrodu jablek, klidně je nastrouhané zavařte. V zimě se vám budou hodit na jablečný cukrový závin ze sterilovaných jablek.

Koblihy s jablečnou náplní

Dalším oblíbeným moučníkem jsou smažené koblížky. I když jde o kalorickou bombu, čas od času si je dopřát můžete. Asi nejoblíbenější jsou ty s marmeládou, ale naplnit se dají v podstatě čímkoliv, co vám chutná. Použít můžete třeba čokoládovo-oříškový krém, pudink nebo třeba domácí jablečná povidla. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte jablkové koblihy se skořicí a uvidíte, jak se po nich zapráší.

Jablečný obrácený koláč z Francie

Slavný francouzský koláč připravovaný původně v pánvi vznikl vlastně úplnou náhodou, rychle si ale získal své příznivce. Jakmile ho ochutnáte, rychle pochopíte proč a stoprocentně ho zařadíte do seznamu oblíbených moučníků. Zkaramelizovaná jablka s máslem mu dodávají zajímavou chuť. Zkuste si připravit jeho zjednodušenou verzi z listového těsta. Na obrácený jablečný koláč tarte tatin použijte nejlépe kyselejší pevnější jablka, jako je například odrůda Granny Smith.

Muffiny: recept s jablky

Tyhle mini bábovičky sice přišly na svět v Americe, rychle si ale našly cestu do celého světa. Milují je nejen dospělí, ale především děti. Jsou snadné na přípravu, rychle pečené, dobře se jedí. Hodí se k snídani, k odpolední kávě, praktické jsou i jako svačinka do školy či práce. Vyzkoušejte třeba jednoduché jablečné muffiny, které můžete vylepšit třeba přidáním nasekaných ořechů nebo mandlí. Výborné jsou ale také tyto tvarohové muffiny s nastrouhanými jablky. Jsou šťavnaté a voní podzimem.

Nepečený dort s jablky a karamelovými sušenkami

Hodně oblíbené jsou i osvěžující nepečené moučníky, které jsou poměrně rychle hotové, i když potřebují čas na ztuhnutí v lednici. Nejčastěji se připravují z piškotů a mascarpone, ricotty, tvarohu nebo zakysané smetany, není to ale podmínkou. Důkazem je i tenhle jablečný nepečený řez, na jehož přípravu kromě jablek potřebujete ještě známé karamelové sušenky. Kombinace jemných jablek a sladkého karamelu vás doslova okouzlí.

Zaujaly vás naše recepty? Zkuste další koláče z ovoce, které najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová