Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí

18. září 2018 • 00:00

Hrušky jsou klasikou vítající podzim. Jejich sladká až medová chuť je úžasná nejenom v dezertech, ale skvěle doplní i pokrmy, ve kterých hraje prim maso nebo výrazný plísňový sýr. Máte chuť experimentovat? Vybrali jsme pro vás recepty z hrušek, které vás ohromí! 

Sklidili jste zralé hrušky a přemýšlíte, co teď s nimi? Vsaďte na některý z těchto báječných receptů. Konkrétní postup a recept zobrazíte po kliknutí na název pokrmu.

Hruškový koláč: recept na klasiku i nezvyklou novinku

Hruškovým koláčem s kousky čokolády nemůžete nic zkazit. Je velmi rychlý, jednoduchý na přípravu a hlavně tak dobrý! Nebo se pusťte do tohoto báječného hruškového koláče s tvarohem. Má jemně křupavé těsto, nadýchanou náplň a dá se jíst i teplý třeba se zmrzlinou. Drobenkové těsto můžete ochutit lžičkou skořice a hrušky nahradit jablky. Milujete křehké těsto? Potom vyzkoušejte křehký koláč s krémem a hruškami. Kromě šťavnatých hrušek a vanilkového krému mu dodá skvělou chuť i poleva s javorovým sirupem.

Hruškový kompot

Kompoty patří k velmi jednoduchým způsobům, jak uchovat ovoce i do zimy. Vybírá se do nich to nejkvalitnější ovoce a cukru stačí menší množství než do džemů. Jednoduchý hruškový kompot připravíte do půl hodiny i se zavařováním. Jestli ovšem máte rádi výraznější chutě, připravte hruškový kompot kořeněný. Do kompotu přidejte hřebíček, kousek skořice nebo badyánu. A až se zima zeptá, co jste dělali na konci léta, budete připraveni.

Hrušky můžete také zpracovat do hřejivého hruškového džemu se zázvorem, hruškového likéru nebo oblíbeného pečeného čaje, který se hodí hlavně v zimě na zahřátí. A co je ještě lepší, po vypití čaje můžete ovoce sníst. Pečený čaj vám vydrží v lednici až 14 dní, pokud ho tedy nevypijete dříve.

Hruškový nákyp a závin

Milovníci zdravých dezertů určitě ocení výborný hruškový závin z cereálního těsta. Je plný rozinek a ořechů, což je společně s hruškami kombinace naprosto neodolatelná. Pro zdravější verzi můžete cukr úplně vynechat, zralé hrušky jsou dost sladké samy o sobě. 

Rýžový nákyp nebývá příliš oblíbený, pokud je ale připravený dobře, může být skutečnou delikatesou. Báječně se do něj hodí i kompotované ovoce, takže si na něm můžeme pochutnat celoročně. Hruškový nákyp je navíc dobrý i po vychladnutí. Můžete ho pak podávat jako dezert s kopečkem zakysané smetany.

Hrušky s karamelem

Horké hrušky s karamelem jsou naprosto okouzlujícím dezertem, kterým zaručeně zapůsobíte a zároveň nestrávíte hodiny u sporáku. Výsledek ohromí nejen vzhledem, ale především dokonalou chutí a vůní. Karamel připravujte velmi pozvolna ve silnostěnném kastrolu, aby se vám nepřipálil. Pokud něco z karamelizovaných hrušek zbyde, upečte čokoládovou bábovku s hruškami v karamelu nebo je servírujte na polentových lívancích k nedělní snídani. 

Maso na hruškách

Ještě jste hrušky s masem nejedli? Pak je nejvyšší čas tuhle kombinaci zkusit! Sladká chuť hrušek ladí společně s masem výborně a na stůl vám přinese opravdový podzim. Vyzkoušejte například česnekovo-zázvorové kuře na hruškách, hruškovou kuřecí minutku nebo vepřové kotlety s hruškami.

Hrušky se sýrem a ořechy 

Hrušky jsou také neodolatelné ve spojení se sýry a ořechy. Perfektně k nim sedí výrazné sýry s plísní, jako jsou hermelín, niva nebo camembert. Camembert plněný hruškami a ořechy proto bude dokonalý studený předkrm nebo chuťovka k vínu. Jako předkrm, ale i slaný dezert, můžete servírovat hruškové carpaccio s parmazánem. Jako rychlé občerstvení pro více hostů doporučujeme slaný hruškový závin s gorgonzolou a ořechy. Ten můžete podávat jak teplý, tak i studený a chutnat bude všem bez výjimky.

Hrušky v salátech

Velmi oblíbené jsou hrušky v zeleninových salátech. Dodají jim šťavnatost a dokonale je osvěží. Využijte sezonu a vytvořte delikatesu v podobě hermelínovo-hruškového salátu nebo teplého čočkového salátu s hruškami a plísňovým sýrem. Nejvíce se hodí pro chladné podzimní dny s pečivem a sklenkou červeného vína.

Více inspirace na pečení s ovocem najdete ZDE >>>

Autor: Tereza Langmajerová