Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi

28. září 2023 • 10:00

Dýně je geniální podzimní zelenina a bylo by škoda nevychutnat si ji i ve sladké podobě. Například jako dýňový cheesecake, který v sobě spojuje to nejlepší z oblíbeného dezertu a těchto lahodných a krásně oranžových plodů.

Ačkoli cheesecake si spousta z nás spojuje s Amerikou, ten nejstarší vytvořili Řekové už v pátém století před naším letopočtem na ostrově Samos. Do dnešní podoby cheesecaku měl poměrně daleko, protože to byly v podstatě placičky z čerstvého sýra, mouky a medu, které se pekly na kameninové pánvi. V té době byly považovány za skvělý zdroj energie a existují i důkazy, že byly podávány sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 před naším letopočtem. A nejen to. Cheesecake byl v těch dobách i oblíbeným svatebním dezertem.

Cheesecake jen ze tří surovin? I takový se dá připravit >>>

Video se připravuje ...

Po dobytí Řecka Římany a s postupným rozšiřováním římského impéria se i cheesecake rozšiřoval dál do Evropy a vyvíjel se až do podoby, která už opravdu připomínala koláč, ale teprve v 18. století začal vypadat tak, jak ho známe dnes. Obzvlášť oblíbený byl cheesecake v Anglii, téměř každá anglická kuchařka obsahovala alespoň jeden recept na cheesecake. Z Anglie se pak tato pochoutka dostala i do zámoří, tedy do Ameriky, kde se podoba cheesecaku dále měnila. Hlavní chuťovou změnu prodělal cheesecake díky čerstvému smetanovému sýru, který se ve Spojených státech od roku 1880 prodává pod názvem Philadelphia Cream Cheese. Díky němu získal cheesecake krémovější a bohatší chuť. Obzvlášť populární byl cheesecake v New Yorku. Místní obyvatelé byli začátkem 20. století tímto dezertem tak posedlí, že prakticky každý podnik nabízel ve svém menu nějakou variaci cheesecaku. A dnes tomu není jinak. Nicméně i v jiných částech světa mají svůj názor na nejlepší způsob, jak tento dezert vyrobit a co do něj přidat. Italové používají sýr ricotta, Řekové fetu, Němci preferují tvaroh, Japonci zase kombinaci kukuřičného škrobu a vaječných bílků. Existují i speciální cheesecaky, do kterých se přidává sýr s modrou plísní, mořské plody, pikantní chilli, a dokonce i tofu! 

Dýňový cheesecake má i svůj národní den

Příchutí a variací na cheesecake je spousta a jednou z nejoblíbenějších je dýňová. Obzvlášť v USA, kde se každý rok 21. října dokonce slaví Národní den dýňového cheesecaku. Je symbolickým zahájením podzimní sezóny a pro mnohé i příležitostí sejít se s rodinou a pochutnat si na sladké dýňové delikatese. Dýňový cheesecake se někdy také peče místo klasického dýňového koláče na Den díkůvzdání, který Američané slaví každoročně čtvrtý čtvrtek v listopadu.

Dýně je skvělá podzimní zelenina a byl by doslova hřích ji nevyužít do sladkých moučníků a dezertů, včetně cheesecaku. Ten je díky ní, přesněji řečeno díky dýňovému pyré, lahodnější, má bohatší chuť a také krásnou barvu. I dýňový cheesecake má řadu variací, může být pečený nebo nepečený, někdy se zdobí šlehačkou, kopečkem zmrzliny, kořením nebo různými polevami a sladkými omáčkami.

Dýňový cheesecake v luxusním podání Dýňový cheesecake v luxusním podání • Autor: iStock

Nepotřebujete moc přísad

Základem cheesecaku (včetně toho dýňového) je čerstvý sýr. Američané s oblibou používají již zmíněný sýr Philadelphia, u nás ho můžete nahradit lučinou, žervé nebo podobným čerstvým smetanovým sýrem. Někdy se místo sýra používá tvaroh, ricotta nebo například mascarpone. Dále se přidává cukr nebo jiné sladidlo, vejce, případně smetana a želatina (u nepečené verze) a někdy i koření, například skořice, vanilka, zázvor, muškátový oříšek, perníkové koření…). Nezbytnou přísadou je pak dýňové pyré, což není nic jiného než upečená nebo uvařená a rozmixovaná dýně (ideální je hokkaidó, máslová nebo muškátová). Důležité je, aby dýňové pyré neobsahovalo moc vody, proto je pro tento případ lepší dýni upéct v troubě nebo případně uvařit jen v páře, a ne ve vodě. Kromě náplně je důležitý i korpus, který se původně dělal z křehkého těsta, dnes bývají jeho základem rozdrcené sušenky a máslo.

Pečený dýňový cheesecake

Pečená verze dýňového cheesecaku je sice trochu pracnější, výsledek je ale opravdu lahodný. Důležité je dodržet několik zásad:

  • I když děláte korpus z rozdrcených sušenek, je potřeba ho nejdříve krátce předpéct. Teprve pak na něj můžete nalít náplň.
  • Náplň byste neměli míchat ani šlehat moc dlouho, aby se do ní nedostalo příliš mnoho vzduchu. To by se vám pak náplň během pečení mohla potrhat. Přebytečného vzduchu v náplni se zbavíte i tím, že naplněnou formou před vložením do trouby několikrát bouchnete o kuchyňskou linku.
  • Pečení je důležité neuspěchat. Náplň potřebuje čas, aby se dokonale zpevnila, proto byste měli cheesecake péct při nižší teplotě a delší dobu. K rovnoměrnému propečení vám pomůže i pečení ve vodní lázni. Formu s dortem dobře obalte alobalem a postavte v troubě na hlubší plech naplněný vodou tak, aby sahala asi do půlky výšky formy. Někdy postačí i to, když na dno trouby umístíte plech s vodou, ze kterého bude během pečení unikat horká pára.
  • Doba pečení je hodně individuální, protože každá trouba peče trochu jinak. Každopádně není potřeba péct cheesecake až do chvíle, kdy je náplň zcela tuhá. Když se střed náplně ještě trochu třese, můžete troubu vypnout a cheesecake nechat v troubě ještě asi hodinu. Pak ho vyndejte a nechte vychladnout na mřížce a poté vychladit v lednici. I v této chvíli je zapotřebí nic neuspěchat. Než se do cheesecaku zakrojíte nebo otevřete formu, musíte ho nechat opravdu dokonale vychladnout, jinak by se roztrhl. I s případným zdobením povrchu počkejte až do chvíle, kdy je cheesecake dobře vychladlý.

Vyzkoušejte některý z těchto receptů:

Dýňový cheesecake s javorovým sirupem

Dýňový cheesecake s mascarpone a tvarohem

Nepečený dýňový cheesecake

Jak už název napovídá, nemusíte ho péct, stačí ho dobře vychladit, aby náplň v lednici dokonale ztuhla. Ani korpus ze sušenek a másla se v tomto případě nepeče, pouze nechává ztuhnout v lednici. Do náplně se pak kromě dýňového pyré, čerstvého sýru a cukru přidává šlehačka a želatina, které náplň zpevní.

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 250 g neplněných sušenek (např. karamelových)
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 300 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 150 g krupicového cukru
  • 5 tobolek zeleného kardamomu
  • 150 g dýňového pyré
  • 7 plátků (14 g) želatiny

Postup:

1. Sušenky rozdrťte válečkem nebo rozsekejte v robotu a promíchejte se změklým máslem. Vzniklou hmotu napěchujte v rovnoměrné vrstvě na dno a částečně i na boky kulaté rozevírací formy vyložené papírem na pečení a dejte do lednice.

2. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat.

3. Polovinu smetany nalijte do kastrůlku, přidejte cukr, kardamom a dýňové pyré a přiveďte k varu. Odstavte z ohně, přidejte nabobtnalou, lehce vymačkanou želatinu a míchejte, dokud se želatina v horké směsi nerozpustí. Nechte krátce vychladnout a ještě vlažnou hmotu přeceďte přes sítko a vmíchejte do ní krémový sýr. Míchejte, dokud hmota nevychladne, ale stále ještě není tuhá (můžete misku ponořit do vodní lázně s ledem) a nakonec do ní vmíchejte zbylou smetanu ušlehanou do polotuha.

4. Krém nalijte na korpus ve formě a nechte v lednici nejméně čtyři hodiny ztuhnout. Krájejte ho nožem namočeným ve studené vodě.

Autor: AK