Vždy čerstvé: Skladujete správně ovoce a zeleninu? Poradíme vám, jak je udržet v nejlepší kondici

22. října 2022 • 00:00

Ať už si zásobu vitaminů vypěstujete, nebo koupíte, tím její cesta teprve začíná. Než skončí úroda na talíři, musí se někde uskladnit a my vám poradíme, jak ovoce a zeleninu udržet v co nejlepší kondici.

Každá zelenina i ovoce potřebuje něco specifického. Víte, co svědčí rajčatům a co potřebují brambory? Stačí si zapamatovat pár užitečných rad a plody se vám odvděčí notnou dávkou vitaminů.

Vařená, nebo zasyrova? Jak zeleninu zpracovat, aby byla co nejprospěšnější >>>

A máte sklep?

Pokud disponujete sklepem, je skladování vždy jednodušší, ale i zde se před zimou nevyhnete přípravě. Sklepní prostory důkladně vymeťte, vyvápněte (vápno má dezinfekční účinky), a pokud je potřeba, postříkejte i sprejem proti plísním. Přepravky a krabice na skladování důkladně sterilizujte, i když jste si třeba pořídili nové. Ideální materiál je plast, dá se dobře dezinfikovat a nenavlhá.

Mýt, či nemýt?

Víte, zda máte plody omýt vodou? Víte, zda máte plody omýt vodou? • Autor: iStock

Ovoce ani zeleninu před uskladněním nemyjte. Narušíte tak přirozenou ochranu plodů před bakteriemi a plísněmi. Pokud je například mrkev od hlíny, tu jen otřete opatrně kartáčkem, ale nikdy ne vlhkým hadříkem.

Zbavte se listů

Pokud mají plody ještě listy nebo větvičky, rozhodně je odkrojte nebo odstřihněte. Tyto často nejedlé části z plodů zbytečně čerpají vodu a tím zkracují jejich životnost.

Kam s tím v lednici

Pokud nemáte přímo šuplík určený na skladování ovoce nebo zeleniny, vyložte si nějakou přihrádku papírovými utěrkami a tam úrodu naskládejte. Ovoce i zelenina milují sucho, takže ubrousky dle potřeby měňte.

Co do lednice nepatří

Je známo, že některým druhům ovoce a zeleniny chlad v lednici nedělá dobře. Jde hlavně o rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, brambory, dýně (ty si libují při pokojové teplotě), cibule, česnek (ty upřednostňují tmu, ale ještě lépe je skladujte v bavlněném sáčku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže. Pokud však zeleninu máte už nakrájenou a nemůžete ji ihned zpracovat, přece jen bude lednice tím nejlepším místem, kam ji dát.

Každý to své

Ovoce a zelenina by neměly být nikdy skladovány společně. Ovoce ze sebe totiž uvolňuje ethylen, který podporuje dozrávání, a zkracuje tak životnost i ostatním plodům.

A jak je to třeba s vajíčky?

Video se připravuje ...

Autor: TR