Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Spousta lidí dělá kompot ze švestek, jablek nebo hrušek, ale zkusili jste někdy připravit kompot z dýně? Dělávaly ho s oblibou už naše babičky a buď jste ho milovali, nebo nesnášeli. Pravda je, že dýňový kompot opět získává na popularitě, a když ho správně ochutíte a dýni nerozvaříte, bude chutnat všem. Je to navíc skvělý způsob, jak zpracovat i ty největší obry. Zkuste to letos i vy a zavařte si pár sklenic. Určitě nebudete litovat.
Jakou dýni použít?
Dýní je celá řada a liší se tvarem, barvou, chutí, a tím pádem i způsobem použití. Na kompot se hodí většina druhů. Na zavaření se přímo nabízí velkoplodá dýně Goliáš s hladkou oranžovou slupkou. Ideální do kompotu je dýně Hokkaidó, která má nasládlou chuť a navíc se jako jediná nemusí loupat, protože její slupka po krátké době vaření krásně změkne. Pokud ji použijete, ušetříte si spoustu času. Výborná je máslová dýně, kterou poznáte podle typického hruškovitého tvaru. Chutná, jak název napovídá, po másle, je sladká a má méně semínek. Skvělá je i dýně muškátová, která má lahodnou nasládlou chuť a příjemné aroma, nebo také mexická, která se používá na vyřezávání lucerniček na Halloween. Zavařit se dají i další, méně známé druhy dýní. Pouze špagetovou dýni si raději vychutnejte jinak, protože její dužnina se po tepelné úpravě rozpadá na tenké nudličky.
Semínka z dýně určitě nevyhazujte. Jsou totiž velmi zdravá a stačí je správně usušit.
Nezapomeňte si z dýně uvařit výbornou dýňovou polévku >>>
Jak dýni zavařovaly naše babičky
Dnes jsme zvyklí dělat všechno rychle, naše babičky ale věděly, jak důležité je věnovat zavařování potřebný čas. Proto dýni před zavařením ještě nakládaly do kyselého nálevu z vody a octa nebo kyseliny citronové, aby zkřehla a získala zajímavější chuť. Takto naloženou dýni pak zakryly a nechaly stát do druhého dne.
Dejte dýni lepší chuť
Základem sladkého nálevu na dýňový kompot je kromě vody a cukru něco kyselého (většinou citron nebo kyselina citronová) a koření. Nejčastěji se používá skořice, vanilka, hřebíček, zázvor, badyán, kardamom, muškátový oříšek nebo kůra z citrusů. Pokud nechcete mít koření ve sklenicích, zavažte ho do kousku gázy a v nálevu jen povařte. Velmi oblíbenou přísadou je také ananasový džus nebo kompot. A občas se pro vylepšení chuti přidává i trochu alkoholu, například rumu.
Nakrájená dýně (pokud je naložená v kyselém nálevu, tak se nejdříve scedí) se buď naskládá do sklenic a zalije horkým nálevem, nebo se v nálevu krátce povaří, aby nebyla tuhá. Důležité je ji nerozvařit, proto je dobré ji průběžně ochutnávat. Nesmí křupat, ale stále by měla být tuhá. Takto povařená dýně se i s nálevem rozdělí do sklenic a steriluje přibližně 15 minut při 85 °C.
K čemu se dýňový kompot hodí?
Kompot z dýně můžete samozřejmě jíst jen tak samotný nebo ho podávat k nedělnímu obědu, jak bývalo dříve zvykem. Výborně se hodí třeba k pečenému kuřeti nebo sekané s bramborovou kaší. Stejně jako jiné ovocné kompoty ho lze přidávat do koláčů a různých dalších moučníků, jako jsou třeba mrkvové řezy s ananasem nebo dýňové cupcakes. A určitě vám bude chutnat i k snídani s jogurtem nebo ovesnou kaší.
Připravte si podle následujících receptů oblíbený dýňový kompot na způsob ananasu:
Dýně v kořeněném nálevu s ananasem
Co budete potřebovat:
- 2,5 kg dýně
- 1 plechovku ananasového kompotu (580 ml)
- 700 g cukru
- octový nálev (na 5 l vody 2 dl octa)
- 1 l vody
- několik hřebíčků
- kousek celé skořice
- větvičku rozmarýnu a tymiánu
Postup:
1. Dýni zbavte semínek, a pokud nemáte hokkaidó, tak ji i oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zalijte ji octovým nálevem a nechte stát 12 hodin. Pak nálev sceďte.
2. Šťávu z ananasového kompotu smíchejte s 1 litrem vody a cukrem a tímto nálevem dýni zalijte. Přidejte koření (nejlépe zavázané v plátěném nebo gázovém sáčku) a vařte asi 7–10 minut, dokud nezačne dýně sklovatět. Děrovanou naběračkou ji vyjměte a naplňte do připravených čistých sklenic (bez koření). Do každé sklenice přidejte 2 lžíce kompotovaného ananasu, vše zalijte zbylým cukerným nálevem a pevně uzavřete. Pokud chcete dýni skladovat déle, sklenice ještě sterilujte 15 minut při teplotě 85 °C.
TIP: Zkuste i jednodušší dýňový kompot bez nakládání podle babiččina receptu.
Dýňový kompot s šípky
Co budete potřebovat:
- 3 kg dýně
- nálev z 2,5 l vody, 1 lžíce kyseliny citronové a 1 lžíce octa
- šípky
Nálev:
- 1,5 l vody
- 750 g krupicového cukru
- 5 dl ananasového džusu
- 1 lžíci kyseliny citronové
Postup:
1. Dýni zbavte semínek, oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte octovým nálevem a nechte stát nejméně 12 hodin.
2. Ve velkém hrnci smíchejte všechny suroviny na nálev, přidejte scezenou naloženou dýni a povařte, dokud dýně nezesklovatí. Potom ji i s nálevem naplňte do připravených čistých sklenic, do každé sklenice přidejte několik omytých šípků, uzavřete je a sterilujte 10 minut při teplotě 85 °C.
Víte, že z dýně se dá udělat i skvělá svíčková? >>>