Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!

3. července 2025 • 04:59

Často se plete s kuskusem, nenechte se ale zmást. Bulgur sice není tak známý, to ale neznamená, že by měl podobně jako Baby „sedět v koutě“. Právě naopak.  Nabízí více vlákniny i minerálů a jeho lehce oříšková chuť a vůně podobná popcornu vás jednoduše dostane. Co to vlastně bulgur je a jak ho připravit?

Bulgur je starodávná, zhruba 4000 let stará obilovina. Vyrábět se začal ve Středomoří, odkud se postupně rozšířil do celého světa. Vzniká z celozrnných pšeničných zrn, která se předvaří, vysuší a následně drtí. Na rozdíl od rýže nebo quinoy má bulgur kratší dobu přípravy. Můžete jej sehnat v různých hrubostech, od jemně mletého až po hrubě drcený. Ten se hodí spíše jako příloha k hlavním jídlům, jemný je zase skvělý pro přípravu salátů, jako je například tabouleh.

Bulgur se vaří podobně jako rýže. Umíte ji správně připravit?

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Bulgur pomáhá i s hubnutím. A nejen to!

Bulgur nejenom skvěle chutná, je ale také plný živin. Obsahuje velké množství vlákniny a podporuje tak zdravé trávení. Přitom je sytý, což ocení ti, kteří se snaží zhubnout. Je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, navíc obsahuje bílkoviny, takže je dobrou volbou pro vegetariány nebo vegany, a také hořčík, železo a zinek. Je bohatý na antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Reguluje i hladinu cukru v krvi a předchází tak rychlým výkyvům energie, které můžou vést k únavě.

Jak bulgur připravit?

Je na výběr mnoho způsobů, jak bulgur připravit. Jedním z nejoblíbenějších je svěží salát původem z Libanonu, takzvaný tabouleh. Je kombinací bulguru s rajčaty, okurkou, cibulí, bylinkami a citronovou šťávou. Bulgur můžete přidat i do polévky, kde směle nahradí rýži nebo těstoviny. A samozřejmě poslouží jako vydatná příloha.

Jde to nasladko i naslano

Pro milovníky sladkých jídel je bulgur skvělým základem pro všemožné dezerty. Můžete ho uvařit v mléce, přidat med, oříšky, sušené ovoce, špetku skořice a výživná snídaně je na světě. Bulgur se ale hodí i masu, rybám nebo zeleninovým pokrmům. Senzační je například bulgurový salát s tofu posypaný černým sezamem, za ochutnání stojí i grilované cukety s bulgurem nebo masové koule s bulgurem a zeleninou.

Masové koule s bulgurem a zeleninou Masové koule s bulgurem a zeleninou • Autor: F.O.O.D.

Vaření zabere jen pár minut

Protože je bulgur již částečně uvařený, je jeho příprava velmi snadná a rychlá. Většina druhů bulguru se uvaří zhruba za 12 minut. Podobně jako u rýže smícháte 2 šálky tekutiny a 1 šálek suchého bulguru v hrnci, přivedete k varu, snížíte teplotu a vaříte zakryté, dokud bulgur nezměkne. Poté stačí slít přebytečnou tekutinu a zrna před podáváním načechrat vidličkou. Bulgur ale můžete také jen zalít horkou vodou nebo vývarem a nechat několik minut nabobtnat.

Kde bulgur koupit a jak ho skladovat?

Bulgur seženete téměř ve všech obchodech se zdravou výživou, ale i v mnoha supermarketech. Skladujte ho jako každou jinou celozrnnou obilovinu, a to ve vzduchotěsné nádobě chráněné před vlhkostí, světlem a teplem. Ve spíži by měl vydržet až 2 roky. Uvařený bulgur vydrží v ledničce zhruba tři dny, můžete ho ale i zamrazit.

Vyzkoušejte bulgur třeba v těchto receptech:

Bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým

Ingredience:

  • 1 menší dýně
  • 2 hrsti růžičkové kapusty
  • olivový olej
  • 600 g vepřové krkovice
  • 200 g bulguru
  • sůl a pepř

Bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým Bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Dýni dobře umyjte, rozkrojte, vydlabejte a pokrájejte na menší kostky. Růžičkovou kapustu očistěte a nakrájejte na poloviny. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte třemi lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a rukama promíchejte, aby se kousky obalily v oleji. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.

2. Plátky krkovice potřete olivovým olejem, opepřete a nechte odpočinout při pokojové teplotě.

3. V hrnci zahřejte lžíci oleje, vsypte bulgur, krátce orestujte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte zakryté, dokud se tekutina nevsákne. Bude to trvat asi 8 minut. Hotový bulgur načechrejte vidličkou.

4. Maso dejte na rozpálenou pánev a zprudka opečte, z každé strany asi 2 minuty, pak nechte pár minut odpočinout. Podávejte s pečenou zeleninou a bulgurem.

Bulgurový tabouleh

Ingredience:

  • 100 g bulguru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 malá, nadrobno nasekaná červená cibule
  • 6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
  • 1 malá salátová okurka
  • 4 tvrdší rajčata
  • 1 svazek petrželkové nati
  • 1 hrst lístků máty
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 130 ml extra panenského olivového oleje
  • salátové listy na ozdobu
  • kůra z 1 citronu
  • 1 citron nakrájený na měsíčky

Tabouleh s bulgurem Tabouleh s bulgurem • Autor: iStock

Postup:

1. Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakápněte citronovou šťávou a připravte podle návodu na obalu.

2. Okurku zbavte střední části se semínky a nakrájejte nadrobno, rajčata zbavte dužniny se semínky a také je nakrájejte nadrobno. Zeleninu dejte do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jarní cibulky, najemno nasekané bylinky, citronovou kůru, kmín, sůl a vše dobře promíchejte. Přisypte hotový bulgur, zalijte olejem a dochuťte citronovou šťávou, případně podle potřeby ještě solí.

3. Po promíchání nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby měl bulgur možnost natáhnout do sebe všechny chutě. Citron se spojí s ostatními ingrediencemi a jeho ostře kyselá chuť se trochu zjemní. Naopak máta s petrželkou se pěkně rozvoní. Před podáváním dozdobte listy salátu a měsíčky citronu.

Bulgurové placky s červenou řepou

Ingredience:

  • 1 brambora
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 červená řepa
  • řepkový olej
  • 200 g předvařeného bulguru
  • 100 g baby špenátu
  • sůl a mletý pepř

Dip:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 200 ml bílého jogurtu

Bulgurové placky s červenou řepou Bulgurové placky s červenou řepou • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Bulgur uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Nastrouhejte bramboru a řepu, spařte špenát. Vše důkladně promíchejte. Zahustěte moukou, osolte, opepřete a vypracujte placky o tloušťce 1 cm.

2. Na pánvi rozehřejte olej a placky usmažte z obou stran dozlatova. Podávejte s dipem umíchaným z jogurtu, drceného česneku, jemně nasekané petrželky a zakápnutým olivovým olejem.

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Healthline.com, Bbcgoodfood.com

Autor: Michaela Láchová