Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Často se plete s kuskusem, nenechte se ale zmást. Bulgur sice není tak známý, to ale neznamená, že by měl podobně jako Baby „sedět v koutě“. Právě naopak. Nabízí více vlákniny i minerálů a jeho lehce oříšková chuť a vůně podobná popcornu vás jednoduše dostane. Co to vlastně bulgur je a jak ho připravit?
Bulgur je starodávná, zhruba 4000 let stará obilovina. Vyrábět se začal ve Středomoří, odkud se postupně rozšířil do celého světa. Vzniká z celozrnných pšeničných zrn, která se předvaří, vysuší a následně drtí. Na rozdíl od rýže nebo quinoy má bulgur kratší dobu přípravy. Můžete jej sehnat v různých hrubostech, od jemně mletého až po hrubě drcený. Ten se hodí spíše jako příloha k hlavním jídlům, jemný je zase skvělý pro přípravu salátů, jako je například tabouleh.
Bulgur se vaří podobně jako rýže. Umíte ji správně připravit?
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Bulgur pomáhá i s hubnutím. A nejen to!
Bulgur nejenom skvěle chutná, je ale také plný živin. Obsahuje velké množství vlákniny a podporuje tak zdravé trávení. Přitom je sytý, což ocení ti, kteří se snaží zhubnout. Je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, navíc obsahuje bílkoviny, takže je dobrou volbou pro vegetariány nebo vegany, a také hořčík, železo a zinek. Je bohatý na antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Reguluje i hladinu cukru v krvi a předchází tak rychlým výkyvům energie, které můžou vést k únavě.
Jak bulgur připravit?
Je na výběr mnoho způsobů, jak bulgur připravit. Jedním z nejoblíbenějších je svěží salát původem z Libanonu, takzvaný tabouleh. Je kombinací bulguru s rajčaty, okurkou, cibulí, bylinkami a citronovou šťávou. Bulgur můžete přidat i do polévky, kde směle nahradí rýži nebo těstoviny. A samozřejmě poslouží jako vydatná příloha.
Jde to nasladko i naslano
Pro milovníky sladkých jídel je bulgur skvělým základem pro všemožné dezerty. Můžete ho uvařit v mléce, přidat med, oříšky, sušené ovoce, špetku skořice a výživná snídaně je na světě. Bulgur se ale hodí i masu, rybám nebo zeleninovým pokrmům. Senzační je například bulgurový salát s tofu posypaný černým sezamem, za ochutnání stojí i grilované cukety s bulgurem nebo masové koule s bulgurem a zeleninou.
Masové koule s bulgurem a zeleninou
Vaření zabere jen pár minut
Protože je bulgur již částečně uvařený, je jeho příprava velmi snadná a rychlá. Většina druhů bulguru se uvaří zhruba za 12 minut. Podobně jako u rýže smícháte 2 šálky tekutiny a 1 šálek suchého bulguru v hrnci, přivedete k varu, snížíte teplotu a vaříte zakryté, dokud bulgur nezměkne. Poté stačí slít přebytečnou tekutinu a zrna před podáváním načechrat vidličkou. Bulgur ale můžete také jen zalít horkou vodou nebo vývarem a nechat několik minut nabobtnat.
Kde bulgur koupit a jak ho skladovat?
Bulgur seženete téměř ve všech obchodech se zdravou výživou, ale i v mnoha supermarketech. Skladujte ho jako každou jinou celozrnnou obilovinu, a to ve vzduchotěsné nádobě chráněné před vlhkostí, světlem a teplem. Ve spíži by měl vydržet až 2 roky. Uvařený bulgur vydrží v ledničce zhruba tři dny, můžete ho ale i zamrazit.
Vyzkoušejte bulgur třeba v těchto receptech:
Bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým
Ingredience:
- 1 menší dýně
- 2 hrsti růžičkové kapusty
- olivový olej
- 600 g vepřové krkovice
- 200 g bulguru
- sůl a pepř
Bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým
Postup:
1. Dýni dobře umyjte, rozkrojte, vydlabejte a pokrájejte na menší kostky. Růžičkovou kapustu očistěte a nakrájejte na poloviny. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte třemi lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a rukama promíchejte, aby se kousky obalily v oleji. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.
2. Plátky krkovice potřete olivovým olejem, opepřete a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
3. V hrnci zahřejte lžíci oleje, vsypte bulgur, krátce orestujte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte zakryté, dokud se tekutina nevsákne. Bude to trvat asi 8 minut. Hotový bulgur načechrejte vidličkou.
4. Maso dejte na rozpálenou pánev a zprudka opečte, z každé strany asi 2 minuty, pak nechte pár minut odpočinout. Podávejte s pečenou zeleninou a bulgurem.
Bulgurový tabouleh
Ingredience:
- 100 g bulguru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 malá, nadrobno nasekaná červená cibule
- 6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
- 1 malá salátová okurka
- 4 tvrdší rajčata
- 1 svazek petrželkové nati
- 1 hrst lístků máty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 130 ml extra panenského olivového oleje
- salátové listy na ozdobu
- kůra z 1 citronu
- 1 citron nakrájený na měsíčky
Postup:
1. Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakápněte citronovou šťávou a připravte podle návodu na obalu.
2. Okurku zbavte střední části se semínky a nakrájejte nadrobno, rajčata zbavte dužniny se semínky a také je nakrájejte nadrobno. Zeleninu dejte do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jarní cibulky, najemno nasekané bylinky, citronovou kůru, kmín, sůl a vše dobře promíchejte. Přisypte hotový bulgur, zalijte olejem a dochuťte citronovou šťávou, případně podle potřeby ještě solí.
3. Po promíchání nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby měl bulgur možnost natáhnout do sebe všechny chutě. Citron se spojí s ostatními ingrediencemi a jeho ostře kyselá chuť se trochu zjemní. Naopak máta s petrželkou se pěkně rozvoní. Před podáváním dozdobte listy salátu a měsíčky citronu.
Bulgurové placky s červenou řepou
Ingredience:
- 1 brambora
- 1 stroužek česneku
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 červená řepa
- řepkový olej
- 200 g předvařeného bulguru
- 100 g baby špenátu
- sůl a mletý pepř
Dip:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst nasekané petrželky
- 200 ml bílého jogurtu
Bulgurové placky s červenou řepou
Postup:
1. Bulgur uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Nastrouhejte bramboru a řepu, spařte špenát. Vše důkladně promíchejte. Zahustěte moukou, osolte, opepřete a vypracujte placky o tloušťce 1 cm.
2. Na pánvi rozehřejte olej a placky usmažte z obou stran dozlatova. Podávejte s dipem umíchaným z jogurtu, drceného česneku, jemně nasekané petrželky a zakápnutým olivovým olejem.
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Healthline.com, Bbcgoodfood.com