Recepty na vydatné saláty: Těstovinový, Caesar i salát s bulgurem a luštěninami

21. ledna 2019 • 00:00

S počátkem nového roku máte možnost leccos změnit včetně stravovacích návyků. Saláty jsou perfektní způsob, jak svůj jídelníček odlehčit, a nemusí znamenat pouze plný talíř neochucené zeleniny. Zkuste to podle našich tipů na vydatné a originální saláty, které hravě převezmou roli hlavního chodu.

Dobře zvolený salát vás překvapí jako vydatný a chutný oběd do krabičky i jako originální lehká večeře pro partu kamarádek. Celý postup a recept zobrazíte kliknutím na název konkrétního salátu.

Těstovinový salát si vezměte do práce

Pokud si chcete pochutnat na nějakém vydatném salátu k obědu nebo k večeři, určitě nesáhnete vedle, když si dáte těstovinový salát se zeleninou, masem a dresinkem nebo těstovinový salát s vejcem. Originální sladko-slaný těstovinový salát s ořechy, mandarinkami a brusinkami je sice trochu náročnější na přípravu, ale ten čas za to stojí. Pokud máte pocit, že jsou po uvaření a zchlazení těstoviny v salátu tvrdé a nedovařené, podívejte se na video, jak správně vařit těstoviny. Díky němu se naučíte těstoviny vařit perfektně, a to jednou provždy.

Saláty bez masa, které zasytí

Pokud máte chuť na salát spíše bezmasý, zato vydatný a plný bílkovin, můžete si připravit rychlý bulgurový salát s tofu. Časově náročnější je pikantní květákový salát s červeným zelím s orientální chutí červeného kari a limetky. S přípravou začněte již den předem, aby nakrájené zelí stihlo uležet, pak bude výsledek bez chyby.

Luštěninové saláty budou chutnat k rybě

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a železo, a ačkoliv využitelnost těchto látek z rostlinných zdrojů je zhruba poloviční ve srovnání se zdroji živočišnými, luštěninové saláty vás zasytí na dlouhou dobu. Připravit si můžete třeba čočkový salát s ředkvičkami a fetou nebo čočkový salát s treskou a aromatickým koprem. Nejste-li zrovna fanouškem čočky, pusťte se do fazolového salátu s rajčaty, piniemi a bazalkovou zálivkou. Tato svěží kombinace bude skvěle chutnat s rozpečenou bagetkou nebo kváskovým chlebem, ale i jako příloha k masu nebo rybě.

Saláty s masem v čele s Caesarem

Saláty s masem patří mezi nejoblíbenější a jejich králem je bezpodmínečně salát Caesar s křupavou slaninou. Vyzkoušejte ho i vy, rozhodně se stane vaším favoritem, nad kterým neohrnou nos ani věční frfňalové. Plný vitaminů a se skvělou chutí je také salát frisée s fenyklem a kuřetem. Lehce hořké frisée fantasticky ladí s nasládlým aromatickým fenyklem a zálivka ze zelených oliv je jen třešničkou na dortu.

Další inspiraci na originální a chutné zeleninové saláty najdete ZDE >>>

Autor: Jana Vlčková