6 turbo potravin, které vám pomůžou rychle zhubnout do plavek
Taky máte pocit, že léto přichází každý rok dřív, než se na něj stihnete připravit? Jestli se i na vaší postavě lehce podepsaly zimní měsíce, a chvíle odhalení vám trochu nahání hrůzu, jděte na to chytře a začněte si pochutnávat na potravinách, které umějí hubnutí celkem výrazně podpořit.
Rajčata
Cherry rajčata jsou skvělá pečená s olivovým olejem, bylinkami, česnekem, solí a pepřem.
Rajčata se těší oblibě díky své sladkokyselé chuti a minimu kalorií. Ve 100 gramech rajčat dle konkrétní odrůdy najdeme pouze kolem 21 kcal. Kromě zdraví prospěšných živin a vitaminů obsahují především vodu (92 %), z toho důvodu jsou neocenitelnou surovinou v redukčním jídelníčku a zároveň v boji proti celulitidě. Vitaminy E a K, které rajčata obsahují, jsou rozpustné v tucích, takže pokud si dáváte syrová rajčata, je dobré je zakápnout olivovým olejem. Rajčata jsou bohatá i na draslík, který podporuje správné vylučování vody z těla a pomůže vám zbavit se například oteklých nohou. Zároveň je draslík důležitý pro správnou funkci svalového a nervového systému a hraje roli při správné činnosti srdce. Rajčata jsou výjimečná svými antioxidačními účinky, a to díky obsahu červeného rostlinného barviva s názvem lykopen. Ten z těla pomáhá odstraňovat toxiny, volné radikály a další nežádoucí látky. Dokonce pomáhá snižovat cholesterol. Je obsažen hlavně ve slupce a těsně pod ní, a pokud rajčata tepelně upravíte, uvolní se ho až pětkrát větší množství. Ideální tedy je dát si rajčata například pečená, zakápnutá olivovým olejem a ochucená trochou česneku, bylinkami, solí a pepřem. Nejenže si na nich pochutnáte a nepřiberete po nich ani gram, ale pokud si je dopřejete častěji, budete mít i dobrou náladu. Obsahují totiž látku, která ji zlepšuje.
Na rajčatech si můžete pochutnat třeba v šopském salátu>>>
Borůvky
Borůvky se díky obsahu vitaminů a minerálních látek řadí mezi nejzdravější druhy ovoce a často jsou označovány jako superpotravina. Jsou nabité antioxidanty, které pomáhají snížit cholesterol či efektivněji odbourávat i viscerální neboli útrobní tuk, který se drží v oblasti břicha a obaluje velké orgány. Slupky borůvek jsou plné nerozpustné vlákniny, která příznivě působí na trávení a pročištění organismu. Pokud si tedy chcete dopřát něco sladkého, dejte si borůvky. Ve 100 gramech mají jen 51 kalorií a díky látkám, které obsahují, vám uklidní nervy. Nejlepší jsou samozřejmě ty české, z nichž si můžete udělat třeba smoothie. A když je zkombinujete s malinami a ostružinami, ještě zvýšíte podíl prospěšných antioxidantů.
Okurky
Okurky je nejlepší jíst i se slupkou a semínky.
Okurka neobsahuje žádný tuk a tvoří ji především voda. Ve 100 gramech obsahuje pouhých 12 kcal, proto není divu, že bývá častou součástí dietních jídelníčků. Okurky jsou zdrojem antioxidantů zvaných flavonoidy, dále obsahují vlákninu a vitaminy A, B, K a E. Pomáhají snižovat hladinu glukózy v krvi a díky nulovému glykemickému indexu jsou naprosto ideální pro ty, kteří mají cukrovku. Chcete-li naplno využít všechna pozitiva, která okurky nabízejí, jezte je i se slupkou a semínky, jinak byste se zbytečně ochudili o velkou část antioxidantů i vlákniny. Neoloupanou okurku nemusíte jen strouhat do salátu. Výborná je například v podobě osvěžujícího koktejlu, když ji rozmixujete s jablkem. V létě ji můžete využít i zvenku jako obklad, pokud se spálíte na sluníčku. Má totiž podobné hojivé účinky jako aloe vera. A když si budete okurkové slupky pravidelně přikládat na kůži, můžete se částečně zbavit i celulitidy.
Brokolice
Vaření v páře je šetrné a nezničíte tím moc důležitých vitaminů.
I brokolice obsahuje vysoké procento vody a je bohatá na vlákninu, která vyživuje střevní mikroflóru, posiluje imunitní funkce a pomůže k pocitu sytosti. Obsahuje málo sacharidů a téměř žádné tuky, zato však oplývá množstvím bílkovin. Je také výborným zdrojem vitaminu C, E, B, provitaminu A či minerálních látek. Kromě toho má brokolice vysokou hladinu takzvaného glukorafaninu, který se během trávení přemění na antioxidant bohatý na síru zvaný sulforafan. Ten snižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi a zároveň riziko chronických onemocnění, která bývají základní příčinou obezity. Nejvíc sulforafanu se nachází v brokolicových klíčcích. Chcete-li využít pozitivní účinky brokolice na maximum, jezte ji syrovou nebo jen šetrně uvařenou v páře a snažte se ji kombinovat s potravinami, které obsahují biotin, což jsou například rajčata, špenát, ořechy nebo hnědá rýže.
Řapíkatý celer
Řapíkatý celer se pyšní velmi nízkým obsahem kalorií (ve 100 gramech jich je pouze 17). Tvoří ho hlavně voda a vláknina, která má syticí schopnost, a dále vitaminy (A, B, C, K a E) a minerální látky (např. vápník, jód, železo, draslík či hořčík). Pomůže vám nastartovat metabolismus, díky silnému diuretickému účinku vyplavit z těla škodlivé látky, a navíc je to přírodní afrodiziakum. Určitě se tedy vyplatí obohatit jím jídelníček. A pokud vám moc nechutná, zkuste ho zkombinovat s řepou, mrkví či okurkou, které jeho specifickou chuť utlumí. Také ho můžete nakrájet na hranolky a namáčet do různých dipů nebo hummusu.
Ananas
Ananas je nejlepší jíst syrový, třeba jako dezert po jídle.
Tajemstvím ananasu je kromě malého množství kalorií vysoký obsah vlákniny a enzym jménem bromelin. Díky němu dokáže tělo lépe trávit bílkoviny a vstřebávat živiny. A lepší trávení vám pomůže rychleji zhubnout. Bromelin také působí protizánětlivě, pomáhá urychlovat hojení po úrazech či operacích a spolu s betakarotenem, vitaminem C a sírou detoxikuje organismus. Je obsažen hlavně v jádru ananasu a důležité je, aby byl ananas dostatečně zralý. Ananas má v sobě také řadu minerálních látek, jako je hořčík, vápník či železo, nebo také tzv. rostlinné steroly pomáhající snižovat cholesterol. Protože ananas tepelnou úpravou ztrácí některé prospěšné látky, je nejlepší dát si ho syrový, třeba jako sladkou tečku po obědě.