Saláty do sklenice: Oběd do práce i jídlo na cesty, které vás bude bavit
Jsou rychlé, praktické, zdravé, a ještě k tomu výborně vypadají. Saláty do sklenice jsou skvělou volbou pro všechny, kteří potřebují mít po ruce chutný oběd. Dají se připravit dopředu a můžete je vzít kamkoli s sebou. Do práce, do školy, na piknik i na výlet. A protože kombinace chutí jsou téměř nekonečné, jen tak vás neomrzí!
Salát ve sklenici je přesně to, co si v první chvíli představíte – salát zabalený v zavařovací sklenici. Ovšem ne jen tak halabala. Základní myšlenkou salátu ve sklenici je vrstvení ingrediencí v určitém pořadí tak, aby se nepomačkaly a nepromíchaly se zálivkou. Pokud to uděláte správně, salát bude krásně křupavý a zálivku nemusíte balit zvlášť. Je to skvělá přenosná varianta oběda nebo večeře a můžete si ho přizpůsobit svým chutím a představám. Obvykle obsahuje čtyři hlavní složky: křupavou zeleninu, listovou zeleninu, bílkoviny a zálivku. K nim pak můžete přidávat další ingredience, jakou jsou různé obiloviny, semínka, ořechy, ovoce, sýry... Fantazii a chutím se meze nekladou.
Zkuste třeba tuto jednoduchou zálivku:
Zdroj: Videohub, CNC
Jak připravit dokonalý salát ve sklenici
Aby vám salát nějakou dobu vydržel a nebyl rozmočený, je důležité jednotlivé ingredience do sklenice správně vrstvit.
1. Začněte tím, že na dno sklenice dáte dvě polévkové lžíce zálivky. Sklenice by měla mít široké hrdlo, aby do ní ingredience šly dobře dát i vyndat, a šroubovací víčko.
2. Přidejte vrstvu hutnějších surovin, které zabrání tomu, aby se zálivka dostala k horním vrstvám. Vhodné jsou vařené těstoviny, rýže, kuskus, fazole, cizrna, pečené batáty či dýně.
3. Nyní následuje tvrdší nakrájená zelenina (mrkev, cibule, zelí, červená řepa, okurka, paprika…). Můžete přidat i nakládanou kukuřici nebo třeba olivy.
3. Nyní následuje vrstva bílkovin. Skvělé je vařené nebo pečené kuřecí maso, tuňák z konzervy nebo natvrdo uvařená vejce.
4. Do další vrstvy se hodí měkčí zelenina, například cherry rajčátka nebo vařená brokolice. Pokud chcete, můžete přidat i ořechy nebo semínka, rozdrobený či nakrájený sýr (fetu, balkánský, čedar, mozzarellu), nakrájené avokádo pokapané citronovou šťávou, aby nezhnědlo, ovoce…
5. Zbytek sklenice doplňte vrstvou listových salátů (ledový, římský, špenát…) tak, aby nahoře zůstalo trochu místa a mohli jste obsah sklenice před jídlem protřepat, a zašroubujte víčko. Pokud budete salát skladovat v ledničce ve svislé poloze, tedy tak, aby se zálivka nedostala k horním vrstvám, vydrží vám salát minimálně tři dny. Kdybyste ho chtěli skladovat déle, přidejte bílkoviny, jako je maso, vejce nebo tuňák, a také avokádo až těsně před podáváním, aby se nezačaly kazit.
Jak ho jíst?
Než sklenici otevřete, obsah protřepejte, aby se zálivka dostala i k horním vrstvám. Pak salát vyklopte do misky nebo hlubokého talíře a můžete se pustit do jídla. Salát se dá jíst samozřejmě i přímo ze sklenice. Pro ten případ si ale pořiďte opravdu dlouhou vidličku. Věřte, že bez ní není úplně jednoduché a pohodlné dostat veškerý obsah ze sklenice ven.
Salát s lososem a kukuřicí

Co budete potřebovat:
- 1/2 šálku vařené quinoy
- 1/2 šálku kukuřice (vařené nebo z konzervy)
- 1 šálek čerstvé rukoly nebo baby špenátu (případně směsi salátových listů)
- 100–150 g uzeného lososa natrhaného na kousky nebo nakrájeného na plátky
- malou hrst klíčků (např. řeřichy, brokolice, vojtěšky)
- kousek limety na pokapání
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 lžičky medu (lze vynechat)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Suroviny na zálivku dobře promíchejte a nalijte na dno sklenice.
2. Přidejte vrstvu vařené quinoy, dále vrstvu kukuřice, na ni rozložte rukolu nebo baby špenát, pak uzeného lososa a vše zakončete vrstvou klíčků a kouskem limety.
TIP: Místo uzeného lososa můžete použít lososa grilovaného, pečené či vařené kuřecí maso, tuňáka z konzervy nebo cizrnu pro vegetariánskou variantu. I quinou můžete nahradit, například kuskusem, bulgurem či rýží.
Salát z červené řepy a cizrny s jogurtovou zálivkou

Co budete potřebovat:
- 1/4 šálku vařené nebo pečené červené řepy nakrájené na nudličky
- 1/2 šálku cizrny (vařené nebo z konzervy)
- 1/4 šálku nastrouhané mrkve
- 1/2 šálku nasekaného červeného zelí
- 1/2 šálku nakrájeného římského nebo ledového salátu
- 1 šálek rukoly, baby špenátu nebo směsi salátových listů
- malou hrst pražených semínek (slunečnicových, dýňových) nebo nasekaných vlašských ořechů
Na zálivku:
- 3 lžíce řeckého bílého jogurtu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1/2 lžičky javorového sirupu nebo medu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Suroviny na zálivku dobře promíchejte a nalijte na dno sklenice.
2. Na zálivku opatrně navrstvěte cizrnu, přidejte nastrouhanou mrkev, dále červené zelí a nakrájený římský nebo ledový salát. Přidejte vrstvu rukoly, baby špenátu či salátových listů a vršek posypte semínky nebo ořechy.
TIP: Můžete přidat i nakrájenou okurku, cherry rajčata, kukuřici či vařenou brokolici a místo cizrny nebo jako doplněk použít čočku, fazole, tofu.
Salát s hummusem, pečenou zeleninou a tofu

Co budete potřebovat:
- 3 lžíce hummusu
- 1 lžíci nasekaného čerstvého kopru (nebo petrželky)
- 2 mrkve
- 1 batát
- 1/4 okurky
- 1/4 šálku vařené brokolice
- 1/4 šálku marinovaného nebo opečeného tofu
- 1/4 šálku pečené cizrny
- 2 ředkvičky
- mletou papriku
- sušený česnek
- sůl
- olivový olej
Postup:
1. Mrkev, batát a tofu nakrájejte na kostky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a pečte při 200 °C asi 20 minut.
2. Cizrnu promíchejte s trochou oleje, mleté papriky, česneku, soli a také upečte v troubě dozlatova. Okurku, brokolici a ředkvičky očistěte a nakrájejte.
3. Na dno sklenice dejte vrstvu hummusu, přidejte vrstvu nasekaných bylinek, dále pečenou mrkev s batátem, okurku, brokolici, tofu, cizrnu a zakončete ředkvičkami nakrájenými na plátky.
Salát z quinoy a cizrny s jogurtovým dresinkem

Co budete potřebovat:
- 50 g uvařené quinoy
- 3 lžíce cizrny (vařené nebo z konzervy)
- 3 lžíce kukuřice (vařené nebo z konzervy)
- 1/2 nakrájeného avokáda pokapaného citronovou šťávou
- 1 hrst míchané listové zeleniny
Na dresink:
- 2 lžíce bílého jogurtu
- šťávu z 1/2 limety
- špetku chilli vloček
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Z jogurtu, limetové šťávy, chilli vloček, pepře a soli umíchejte zálivku a dejte ji na dno sklenice.
2. Přidejte quinou, cizrnu, kukuřici, nakrájené avokádo a nakonec listovou zeleninu.
TIP: Kdybyste si chtěli salát ještě vylepšit, přidejte nakrájená cherry rajčata, okurku, pečený květák nebo orestované plátky žampionů.
Do sklenice si můžete udělat i tento tuňákový salát s těstovinami:
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: Thekitchn.com, Goodhousekeeping.com, Eatingbirdfood.com, Recepty.aktuality.sk