Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh

6. července 2025 • 04:56

Vaření beze zbytku – tolik se o něm mluví a stal se z něj až módní trend. Ve skutečnosti jde ale spíš jen o připomenutí toho, jak vařily již naše prababičky – hospodárně a se snahou zužitkovat vše do poslední slupky. Zkuste to dělat stejně a vezměte si na pomoc oblíbené těstoviny. Máme pro vás jako inspiraci těstovinové saláty, do kterých díky jejich variabilitě upotřebíte nejednu opomenutou či přebývající ingredienci. A ještě si na nich pochutnáte! 

Těstoviny bývají v mnoha rodinách sázkou na jistotu, jelikož je většinou milují i děti. Jsou jednoduché na přípravu, rychlé a snadno kombinovatelné. Proto si můžeme na těstovinových salátech pochutnat dle sezónnosti surovin po celý rok. V teplých měsících jistě mnozí uvítají vychlazené salátky se svěží zeleninou a bylinkami, v chladnějším období zase vydatnější verze vylepšené slaninou. Na své si přijde opravdu každý.

Těstovinový salát s červenou řepou

Zbyde-li vám kousek nedělní pečínky, skvěle ji spotřebujete do tohoto salátu, kterému svou barvou a chutí vévodí červená řepa. Pokud máte doma sklenici sterilované červené řepy, salát budete mít raz dva hotový. Zkrátka recept, který v pracovním týdnu jako když najdete.  

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 250 g sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu
  • 150 g kuřecího masa (pečené, smažené nebo grilované)
  • 1 cibuli
  • 2 nakládané okurky
  • 200 g těstovin (uvařených na skus v osolené vodě)
  • 100 g majonézy nebo zakysané smetany
  • 1,5 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Dále lze přidat dle chuti:

Postup:

Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, nakrájené nebo natrhané kuřecí maso, cibuli, okurky, majonézu (zakysanou smetanu), hořčici, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Dáme do chladna proležet.

Kuřecí maso můžeme použít z pečeného nebo grilovaného kuřete nebo si opečeme okořeněný kuřecí řízek, který pak necháme vychladnout.

Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou

Tento výborný salát s tuňákem a vejci v nevšední kombinaci s krémovou jogurtovo-avokádovou zálivkou si můžete udělat k obědu i večeři. Nechybí v něm křupavá červená cibulka ani svěží řapíkatý celer, který salát krásně provoní.

Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou • Autor: F.O.O.D.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g těstovin
  • 4 vejce
  • 1 zralé avokádo
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • 150 g mraženého hrášku
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 200 g tuňáka v oleji
  • sušené chilli
  • sůl a mletý černý pepř

Postup:

1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Vejce dejte do kastrolu s vroucí vodou, vařte 8 minut, poté zchlaďte ledovou vodou a oloupejte.

2. Připravte zálivku. Avokádo rozpulte, zbavte pecky a dužninu dejte do mixéru. Přidejte jogurt, citronovou šťávu, asi lžíci oleje, vše umixujte dohladka a ochuťte solí a pepřem. Pokud je zálivka příliš hustá, nařeďte ji jednou či dvěma lžícemi vody a opět promixujte.

3. Povolený hrášek propláchněte studenou vodou a dejte do mísy. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, těstoviny a tuňáka (bez oleje). Vše promíchejte se zálivkou, a pokud je třeba, dosolte. Přidejte pokrájená vejce a podle chuti chilli.

Tabouleh

Lehký osvěžující salát se zeleninou a čerstvými bylinkami si můžete připravit jako hlavní chod, ale skvěle se hodí také jako předkrm či příloha třeba ke grilovanému masu. Je krásně barevný a v letních měsících příjemně osvěžující díky salátové okurce, rajčátkům, citronu a mátě. V tomto receptu je hlavní ingrediencí bulgur, který se do tohoto salátu tradičně používá. Pokud však jeho chuti neholdujete, připravit si jej můžete z kuskusu, se kterým je u nás tento salát i všeobecně známější, nebo jej připravte z jakýchkoli jiných krátkých těstovin, které máte rádi.  Chuti a fantazii se meze nekladou a u salátů to platí dvojnásob.

Tabouleh s bulgurem Tabouleh s bulgurem • Autor: iStock

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 100 g bulguru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 malou červenou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
  • 1 malou salátovou okurku
  • 4 rajčata, tvrdší
  • 1 svazek hladkolisté petrželky
  • 1 hrst lístků máty
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 130 ml extra panenského olivového oleje
  • citronovou kůru z 1 citronu
  • salátové listy na ozdobu
  • 1 citron nakrájený na měsíčky     

Postup:

1. Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakapejte citronovou šťávou a připravte podle návodu.

2. Okurku zbavte střední části se semínky a nakrájejte nadrobno, rajčata zbavte dužiny se semínky a také je nakrájejte nadrobno. Zeleninu dejte do mísy, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a jarní cibulky, na jemno nasekané bylinky, citronovou kůru, kmín a sůl a vše dobře promíchejte. Přisypte hotový bulgur, zalijte olejem a dochuťte citronovou šťávou, případně podle potřeby ještě solí.

3. Po promíchání nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby měl bulgur možnost natáhnout do sebe všechny chutě. Citron se spojí s ostatními ingrediencemi a jeho ostře kyselá chuť se trochu zjemní. Naopak máta s petrželkou se pěkně rozvoní. Před podáváním dozdobte listy salátu a měsíčky citronu.

Vyzkoušet můžete také:

Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát z grilu

Mexický těstovinový salát

Květákový salát s těstovinami

Těstovinový salát s ořechy

Výborný těstovinový salát s vejcem

Těstovinový salát se žampiony a špekem

Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou

Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou

Těstovinový salát s pomerančovým pestem

Zdroj: F.O.O.D., Recepty.cz

Autor: Zuzana Kučerová