Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh
Vaření beze zbytku – tolik se o něm mluví a stal se z něj až módní trend. Ve skutečnosti jde ale spíš jen o připomenutí toho, jak vařily již naše prababičky – hospodárně a se snahou zužitkovat vše do poslední slupky. Zkuste to dělat stejně a vezměte si na pomoc oblíbené těstoviny. Máme pro vás jako inspiraci těstovinové saláty, do kterých díky jejich variabilitě upotřebíte nejednu opomenutou či přebývající ingredienci. A ještě si na nich pochutnáte!
Těstoviny bývají v mnoha rodinách sázkou na jistotu, jelikož je většinou milují i děti. Jsou jednoduché na přípravu, rychlé a snadno kombinovatelné. Proto si můžeme na těstovinových salátech pochutnat dle sezónnosti surovin po celý rok. V teplých měsících jistě mnozí uvítají vychlazené salátky se svěží zeleninou a bylinkami, v chladnějším období zase vydatnější verze vylepšené slaninou. Na své si přijde opravdu každý.
Těstovinový salát s červenou řepou
Zbyde-li vám kousek nedělní pečínky, skvěle ji spotřebujete do tohoto salátu, kterému svou barvou a chutí vévodí červená řepa. Pokud máte doma sklenici sterilované červené řepy, salát budete mít raz dva hotový. Zkrátka recept, který v pracovním týdnu jako když najdete.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 250 g sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu
- 150 g kuřecího masa (pečené, smažené nebo grilované)
- 1 cibuli
- 2 nakládané okurky
- 200 g těstovin (uvařených na skus v osolené vodě)
- 100 g majonézy nebo zakysané smetany
- 1,5 lžíce plnotučné hořčice
- sůl a pepř
Dále lze přidat dle chuti:
- vařená vejce
- nakládanou kukuřici
- červenou papriku
Postup:
Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, nakrájené nebo natrhané kuřecí maso, cibuli, okurky, majonézu (zakysanou smetanu), hořčici, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Dáme do chladna proležet.
Kuřecí maso můžeme použít z pečeného nebo grilovaného kuřete nebo si opečeme okořeněný kuřecí řízek, který pak necháme vychladnout.
Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou
Tento výborný salát s tuňákem a vejci v nevšední kombinaci s krémovou jogurtovo-avokádovou zálivkou si můžete udělat k obědu i večeři. Nechybí v něm křupavá červená cibulka ani svěží řapíkatý celer, který salát krásně provoní.
Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou
Na 4 porce budete potřebovat:
- 300 g těstovin
- 4 vejce
- 1 zralé avokádo
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- olivový olej
- 150 g mraženého hrášku
- 1 červenou cibuli
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 200 g tuňáka v oleji
- sušené chilli
- sůl a mletý černý pepř
Postup:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Vejce dejte do kastrolu s vroucí vodou, vařte 8 minut, poté zchlaďte ledovou vodou a oloupejte.
2. Připravte zálivku. Avokádo rozpulte, zbavte pecky a dužninu dejte do mixéru. Přidejte jogurt, citronovou šťávu, asi lžíci oleje, vše umixujte dohladka a ochuťte solí a pepřem. Pokud je zálivka příliš hustá, nařeďte ji jednou či dvěma lžícemi vody a opět promixujte.
3. Povolený hrášek propláchněte studenou vodou a dejte do mísy. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, těstoviny a tuňáka (bez oleje). Vše promíchejte se zálivkou, a pokud je třeba, dosolte. Přidejte pokrájená vejce a podle chuti chilli.
Tabouleh
Lehký osvěžující salát se zeleninou a čerstvými bylinkami si můžete připravit jako hlavní chod, ale skvěle se hodí také jako předkrm či příloha třeba ke grilovanému masu. Je krásně barevný a v letních měsících příjemně osvěžující díky salátové okurce, rajčátkům, citronu a mátě. V tomto receptu je hlavní ingrediencí bulgur, který se do tohoto salátu tradičně používá. Pokud však jeho chuti neholdujete, připravit si jej můžete z kuskusu, se kterým je u nás tento salát i všeobecně známější, nebo jej připravte z jakýchkoli jiných krátkých těstovin, které máte rádi. Chuti a fantazii se meze nekladou a u salátů to platí dvojnásob.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 100 g bulguru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 malou červenou cibuli, nakrájenou nadrobno
- 6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
- 1 malou salátovou okurku
- 4 rajčata, tvrdší
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 1 hrst lístků máty
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 130 ml extra panenského olivového oleje
- citronovou kůru z 1 citronu
- salátové listy na ozdobu
- 1 citron nakrájený na měsíčky
Postup:
1. Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakapejte citronovou šťávou a připravte podle návodu.
2. Okurku zbavte střední části se semínky a nakrájejte nadrobno, rajčata zbavte dužiny se semínky a také je nakrájejte nadrobno. Zeleninu dejte do mísy, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a jarní cibulky, na jemno nasekané bylinky, citronovou kůru, kmín a sůl a vše dobře promíchejte. Přisypte hotový bulgur, zalijte olejem a dochuťte citronovou šťávou, případně podle potřeby ještě solí.
3. Po promíchání nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby měl bulgur možnost natáhnout do sebe všechny chutě. Citron se spojí s ostatními ingrediencemi a jeho ostře kyselá chuť se trochu zjemní. Naopak máta s petrželkou se pěkně rozvoní. Před podáváním dozdobte listy salátu a měsíčky citronu.
Vyzkoušet můžete také:
Výborný těstovinový salát s vejcem
Těstovinový salát se žampiony a špekem
Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou
Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Těstovinový salát s pomerančovým pestem
Zdroj: F.O.O.D., Recepty.cz