Recepty z dýně: Bábovka, kompot i dýňová polévka

9. října 2023 • 00:00

Dýně zaplavují regály supermarketů i farmářské trhy – jejich sezóna je opět tady! Připravte letos skvělé slané a sladké recepty z dýně a vyzkoušejte dýňovou polévku podle osvědčeného receptu nebo vláčnou bábovku, ve které její chuť téměř nepoznáte. Možná vás široké využití dýní překvapí víc, než byste čekali! 

Dýňová polévka

Podzimní klasika a jednoduchý recept, který zvládne i naprostý začátečník v kuchyni. Dýňová polévka chutná nejlépe z dýně hokkaido, kterou není třeba loupat, stačí ji důkladně umýt, rozříznout na polovinu, vydlabat semínka, nakrájet na kousky a použít do polévky. Může být syrová, nebo ji předem upečte v troubě, získá díky tomu lepší chuť. Zkuste tento recept na dýňovou polévku s hruškami

A jak vaří dýňovou polévku šéfkuchař Radek David?>>>

Video se připravuje ...

Dýňový kompot s ananasem

Stejně, jako červená řepa, i dýně má velkou výhodu v tom, že ji lze připravit na sladký i slaný způsob. Vyzkoušejte ji v kompotu s ananasem podle osvědčeného receptu!

dynovy kompot dynovy kompot • Autor: iStock

 

Těstoviny s dýňovou omáčkou

Rychlý oběd, ale i vydatná večeře pro celou rodinu? To jsou těstoviny s omáčkou ze špagetové dýně, kterou můžete podle potřeby vyměnit i za hokkaido nebo dýni máslovou. 

Dýňový koláč

Sladký koláč z dýně naláká i náročnější strávníky, kteří si teprve zvykají na její specifickou chuť. Nemusíte se bát výrazné chuti a pokud máte rádi čokoládu, klidně ji nastrouhejte a přidejte do dýňové náplně před pečením. 

Dýňový koláč posypejte skořicí Dýňový koláč posypejte skořicí • Autor: iStock

Dýňová bábovka

Není bábovka jako bábovka! Nečekejte klasiku jako od babičky, recept na dýňovou bábovku je o něco vláčnější a zasytí vás na delší dobu. Doporučujeme vychutnávat pod dekou a servírovat s teplým kakaem! 

Z dýně si můžete upéct i bábovku Z dýně si můžete upéct i bábovku • Autor: F.O.O.D.

Domácí džus z dýně

Možná vás to překvapí, ale dýňový džus je opravdu lahodný! Stačí přidat cukr, citronovou šťávu a nechat odležet. Vyzkoušejte džus podle tohoto receptu.

Dýňový džus vás svou chutí příjemně překvapí! Dýňový džus vás svou chutí příjemně překvapí! • Autor: iStock

Sladké dýňové řezy s kokosem

Spojení dýně a kokosu funguje lépe, než se na první pohled může zdát. Stejně jako dýňová bábovka i pocukrované řezy lahodí oku a učarují každé návštěvě. Přesvědčte se sami a dýňové řezy vyzkoušejte

Dýňové řezy upečte na plechu nebo v dortové formě Dýňové řezy upečte na plechu nebo v dortové formě • Autor: iStock

Dýňová směs na topinky

Nevíte, co se ztvrdlým chlebem? Připravte z něj topinky s výtečnou dýňovou směsí, a to úplně bez masa! A protože podzim a povalování v teple klepou na dveře, schovejte si část směsi do dalších sychravých dnů.

Dýňovou směs na topinky ocení vegetariáni i milovníci masa Dýňovou směs na topinky ocení vegetariáni i milovníci masa • Autor: iStock

Kořeněná dýně z trouby i grilu

Ať už vás přepadne chuť na špagetovou, máslovou nebo dýni hokkaido, nikdy nic nezkazíte jednoduchou tepelnou úpravou v troubě nebo na grilu. Chutná skvěle samotná i jako příloha k masu. 

Sladké dýňové koblížky Sladké dýňové koblížky • Autor: F.O.O.D.

Dýňové koblížky

Lahodný recept podle redakce časopisu F.O.O.D. je jako stvořený pro návštěvy a víkendovou pohodu s rodinou.Využijte dýni na maximum a pochutnejte si na dýňových koblížcích

Z dýně se dá připravit i omáčka na způsob svíčkové>>>

Autor: red