Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí

29. července 2023 • 00:00

Tradiční české lečo je pěkně zahuštěné a zjemnělé vajíčky. V tom původním, maďarském, byste je naopak hledali marně. Jak se vlastně připravuje? 

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá „maďarské ratatouille".

I to české se připravuje hlavně v létě, z čerstvých paprik a rajčat>>>

Video se připravuje ...


Vegetariánům by asi maďarské lečo v tradičním podání nejspíš příliš radosti neudělalo. Nejlépe totiž chutná, když je připravované na slanině a vepřovém sádle, a pikantní chuť mu nedodává nic jiného než maďarská klobása z prasátek mangalica. Pokud ale přesto toužíte po odlehčenější verzi bez masa, živočišné produkty vyřaďte a sáhněte po olivovém oleji. Chuť bude sice jiná, ale pořád výborná.

Lečo by se nemělo vařit dlouho, aby se papriky nerozvařily Lečo by se nemělo vařit dlouho, aby se papriky nerozvařily • Autor: iStock

Stejně, jako je to u našeho českého leča, ani v Maďarsku neexistuje jeden jediný a správný postup, jak ho připravovat. Vedou se dlouhé diskuze o tom, zda se mají rajčata (případně i papriky) loupat, nebo ne, zda použít jednu barvu paprik, nebo je barevně nakombinovat, případně jestli lečo podávat s chlebem, nebo rýží.

Důležitý je správný poměr surovin

Ať zvolíte jakoukoli variantu, základem dokonale vyvážené chuti maďarského leča by měly být kvalitní suroviny, tedy hlavně čerstvá zelenina, ideálně právě utržená. A také správně zvolené poměry. Ať už si připravujete porci jen pro sebe nebo plný kotel pro celou rodinu, pamatujte, že poměr paprik, rajčat a cibule by měl být 3:2:1.

Vyzkoušejte tuto verzi maďarského leča:

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 150 g slaniny v celku
  • sádlo nebo olej
  • 250 g cibule
  • 2 polévkové lžíce maďarské sušené papriky (může být i pálivá)
  • 1 kg bílých paprik
  • 500 g zralých rajčat
  • 250 g maďarské klobásy mangalica
  • sůl

Maďarské lečo Maďarské lečo • Autor: iStock

Postup:

1. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte ji do rozehřáté hlubší pánve nebo kastrolu společně s troškou sádla nebo oleje. Za občasného míchání ji nechte rozehřát.

2. Cibuli nakrájejte na větší kousky, přidejte ji ke slanině a nechte ji zesklovatět. Pak ji zasypte mletou paprikou a za stálého míchání rychle opečte, aby se paprika nepřepálila a nezhořkla.

3. Přidejte papriku nakrájenou na proužky a rajčata nakrájená na větší kousky (můžete je předtím oloupat). Osolte, promíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném ohni za občasného míchání poduste, dokud papriky nezměknou. Neměly by se rozvařit. 

4. Mezitím nakrájejte na kolečka klobásu. Přidejte ji do kastrolu a nechte asi 10 minut prohřát, aby do leča pustila chuť. Už nepřikrývejte, jen občas promíchejte, šťáva ze zeleniny se tak redukuje na hustotu, která je pro klasické maďarské lečo charakteristická. Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.

Nebojte se variací

I maďarské lečo se dá různě obměňovat a vylepšovat. Nechcete-li maso, můžete slaninu a klobásu vynechat. Naopak do něj můžete přidat další zeleninu, například cuketu nebo lilek. Různé mohou být i přílohy. Nejčastěji to je čerstvý chléb, někdy se k leču podávají brambory, rýže, případně noky nebo tarhoňa, což je typická maďarská těstovina. A pokud máte rádi zakysanou smetanu, naservírujte si maďarské lečo tak, jak to dělají v některých restauracích - s kopečkem husté zakysané smetany uprostřed.

Video se připravuje ...

Autor: AK