6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem

26. srpna 2023 • 10:00

Přestože je původním domovem chilli papriček Střední a Jižní Amerika, dobře se jim daří i v našich krajích. Navíc nevyžadují žádnou speciální péči, a pokud se rozhodnete nějaké vypěstovat doma, můžete se těšit i z opravdu velké úrody. A pak nastává otázka, jak pikantní plody co nejlépe zužitkovat. Možností je naštěstí celkem dost.

Nespalte se!

I když je pálivost chilli papriček právě tím, díky čemu jsou tak žádané, můžete se právě kvůli této jejich vlastnosti pěkně spálit, a to doslova. Buďte proto při manipulaci s plody opatrní. Látka kapsaicin, kterou obsahují, jim dodává pálivost, dráždí kůži a oči. Proto vždy, když budete na papričky sahat, používejte jednorázové gumové rukavice a po skončení práce si důkladně umyjte ruce i všechny používané pomůcky. Pokud se vám přesto stane, že si papričkou popálíte kůži, omyjte ji olejem, mlékem, případně teplou vodou s mýdlem. A kdybyste to přehnali s konzumací chilli, pomůže vám opět mléko nebo například bílý jogurt. Rozhodně nepijte vodu, která to vše ještě zhorší, protože pálivý účinek papriček zesílí.

Video se připravuje ...

Když je máte čerstvé

Ideální je samozřejmě využít chilli papričky v čerstvém stavu. Pokud je nemůžete zužitkovat hned, zabalte je neumyté do papírové utěrky nebo perforovaného plastového sáčku a dejte do přihrádky na zeleninu v lednici, kde vydrží asi 1 týden. Využijte je všude tam, kde chcete ostřejší chuť - do špaget, marinády na maso, guacamole, různých polévek, karí, téměř nezbytné jsou do asijských nudlových salátů a chuť dodají i burgerům nebo omáčkám k domácím smaženým brambůrkům. Speciálně papričky jalapeňos se hodí na plnění a smažení.

Jalapeňo poppers - papričky plněné sýrem a usmažené v trojobalu Jalapeňo poppers - papričky plněné sýrem a usmažené v trojobalu • Autor: iStock

Usušte je

Sušení chilli papriček je jednoduché a zajistí vám na dlouhou dobu zásobu pálivého koření, které dodá polévkám, quesadillám, chilli con carne a dalším jídlům pikantní a v zimě i příjemně hřejivý nádech. V neposlední řadě z nich můžete připravit některou z pálivých past, jako je massaman nebo vindaloo, které se používají v indické kuchyni.

Sušení venku

Koncem léta můžete ještě využít teplého počasí a papričky sušit venku. Papričky rozkrojte na půlky a odstraňte z nich semínka. Jednak jsou tvrdá a výsledným pokrmům by jen dodávala hořkost. O ostrost určitě nepřijdete, protože ta se ukrývá v dužině. Papričky rozložte na síto umístěné nad zemí, aby pod ním mohl proudit vzduch. Nezapomeňte je občas obrátit a vždy na noc přemístit dovnitř, aby venku nenavlhly. Přibližně za týden byste měli mít krásně usušené plody. Máte-li menší chilli papričky, můžete je také navléknout na nit a zavěsit na dobře větrané místo někde pod střechou. V tomto případě je dobré plody lehce naříznout nožíkem, aby mohl vzduch unikat ven.

Sušení chilli papriček Sušení chilli papriček • Autor: iStock

Sušení uvnitř

Pokud se rozhodnete k sušení použít troubu nebo sušičku, což je rychlejší, sušte je na plechu nebo sítu vyloženém papírem na pečení. Připravte se na to, že vás bude doslova pálit vzduch všude okolo, i když budete dobře větrat, protože pálivé a dráždivé jsou nejen samotné chilli papričky, ale i výpary, které z nich během sušení unikají.

Sušené papričky lze rozdrtit na vločky nebo prášek Sušené papričky lze rozdrtit na vločky nebo prášek • Autor: iStock

Roztlučte je nebo umelte

Usušené chilli papričky nechte dokonale vychladnout a skladujte je nejlépe v uzavíratelných sklenicích na suchém a tmavém místě. Můžete je také v hmoždíři roztlouct na vločky nebo je rozemlít na jemný prášek, který dodá pikantní příchuť nejrůznějším jídlům a je skvělý i do sladkých sušenek. Pro takový případ je dobré si pořídit samostatný mlýnek, protože všechny jeho části budou po rozemletí chili papriček pálit, i když je dobře vyčistíte.  

Zmrazte je

Ještě jednodušší než sušení chilli papriček je jejich zmražení. Omyté a osušené papričky lze zmrazit i celé, lepší je ale rozkrojit je na půlky a zbavit stopek a semínek, případně nakrájet ještě na menší kousky. Vložte je do vhodných uzavíratelných sáčků nebo malých nádob a dejte do mrazáku. Pokud je budete chtít použít, krájejte je a přidávejte do pokrmů ještě zmrzlé, protože po rozmrazení získají kašovitou konzistenci.

Naložte je

Nakládání zeleniny je další oblíbený a snadný způsob a chilli papričky nejsou v tomto směru výjimkou. Výborné jsou naložené spolu s bylinkami do láku z jablečného octa. Skvělé je i naložení do oleje, protože pálivý kapsaicin je rozpustný v tucích, takže získáte pálivý olej, který se skvěle hodí například k dochucení gulášů, polévek, těstovin nebo salátů. Papričky naložené v oleji můžete navíc rozmixovat na pastu a tu použít k dochucení omáček, marinád a klidně i na grilovaný hermelín.

Papričky naložené v oleji

Nakládané chilli papričky Nakládané chilli papričky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 ml olivového oleje
  • několik chilli papriček (podle toho, jak chcete mít olej pálivý)

Postup:

1. Polovinu oleje zahřejte, přidejte chilli papričky, případně i sušené bylinky (například rozmarýn a tymián), a jakmile se v oleji začnou tvořit bublinky, teplotu stáhněte.

2. Horký olej smíchejte se zbylou polovinou, po vychladnutí ho přelijte do uzavíratelných sklenic a skladujte v temnu a chladu.

Udělejte z nich džem nebo omáčku

Jestli máte rádi pikantní dochucovadla k sýrům, masům, na chlebíčky, jednohubky nebo toasty, vyrobte si speciální směs, která kombinuje ostrou chuť chilli papriček a jemnou chuť sladkých paprik.

Nebo z malých papriček a sladkých paprik uvařte rovnou džem:

Chilli džem

Chilli džem Chilli džem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 150 g chilli papriček
  • 150 g červených paprik (kapií)
  • 1 kg želírovacího cukru 2:1
  • 600 ml jablečného octa

Postup:

1. Nahrubo nasekané chilli papričky a očištěné kapie nasekejte v mixéru nadrobno, neměla by z nich být kaše.

2. V kastrolu zahřejte na mírném ohni cukr s octem, až se cukr rozpustí. Přidejte paprikovou směs, přiveďte k varu a povařte 10 minut.

3. Džem nechte asi 40 minut chladnout a pak ho naplňte do skleniček a dobře uzavřete. Džem uchovávejte v lednici, a pokud ho chcete uchovat delší dobu, ještě skleničky krátce sterilujte.

Chilli papričky využijete také do ajvaru a skvělá je i pikantní omáčka z chilli papriček, švestek a sušených brusinek, kterou využijete k masu i zelenině a výtečná je k falafelu.

Video se připravuje ...
Autor: AK