Od pondělí do pátku: 5 letních vegetariánských večeří

1. července 2024 • 05:34

Plánování večeří na celý týden může být někdy náročné, zejména pokud se snažíte jíst zdravě a udržitelně. Jestli hledáte inspiraci, máme pro vás pět jednoduchých a lahodných večeří, které si můžete připravit v pracovním týdnu od pondělí do pátku. Uvidíte, že si na maso ani nevzpomenete.

Tento týden budeme vařit:

Pondělí: Cizrnové kari s rýží

Úterý: Salát z quinoy s pečenou zeleninou

Středa: Těstoviny s avokádovou omáčkou

Čtvrtek: Pečené plněné papriky

Pátek: Vegan burger s batátovými hranolky

Jestli se vám nechce vařit, udělejte si avokádové guacamole>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Cizrnové kari s rýží

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek vařené cizrny (může být i z konzervy, opláchnutá a scezená)
  • 1 cibuli, nakrájenou najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci mletého kari
  • 1 lžičku mletého kmínu (ideálně římského)
  • 1 lžičku kurkumy
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 plechovku (400 g) nakrájených rajčat
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 šálky vařené rýže
  • čerstvý koriandr na ozdobení

Cizrnové kari s rýží Cizrnové kari s rýží • Autor: iStock

Postup:

1. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli doměkka.

2. Přidejte česnek a koření (kari, kmín, kurkuma) a krátce orestujte, aby se koření rozvonělo.

3. Přidejte cizrnu, kokosové mléko, rajčata a zeleninový vývar, osolte, opepřete, zamíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte dusit asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

4. Podávejte s vařenou rýží a posypané nasekaným čerstvým koriandrem.

Úterý: Salát z quinoy s pečenou zeleninou

Quinoa salát s pečenou zeleninou Quinoa salát s pečenou zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek quinoy
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 červenou papriku, nakrájenou na kostičky
  • 1 cuketu, nakrájenou na kostičky
  • 1 červenou cibuli, nakrájenou na plátky
  • 1 plechovku (400 g) cizrny, propláchnuté vodou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte nakrájenou papriku, cuketu, cibuli a cizrnu. Vše pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte asi 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezhnědne.

2. Mezitím uvařte quinou v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu.

3. Uvařenou quinou smíchejte s pečenou zeleninou a cizrnou, přidejte citronovou šťávu a nasekanou petrželku. Podávejte teplé nebo studené.

Středa: Těstoviny s avokádovou omáčkou

Těstoviny s avokádovou omáčkou Těstoviny s avokádovou omáčkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g těstovin (např. špaget nebo penne)
  • 2 zralá avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • hrst čerstvé bazalky a cherry rajčat na ozdobení

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Sceďte je a odložte stranou.

2. Avokáda rozkrojte, odstraňte z nich pecku, dužninu vydlabejte lžící a dejte do mixéru. Přidejte česnek, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a vše rozmixujte na hladkou omáčku.

3. Avokádovou omáčku přidejte k uvařeným těstovinám a dobře promíchejte.

4. Podávejte posypané nasekanou bazalkou a ozdobené cherry rajčaty.

Čtvrtek: Pečené plněné papriky

Pečené plněné papriky Pečené plněné papriky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 velké barevné papriky
  • 1 šálek vařené rýže
  • 1 plechovku (400 g) černých fazolí, propláchnutých vodou
  • 1 plechovku (400 g) nakrájených rajčat
  • 1 cibuli, nakrájenou najemno
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvé koriandru nebo petrželky na posypání

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Papriky omyjte, rozkrojte je na půlky a odstraňte semínka.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte kmín, mletou papriku a krátce orestujte. Pak přidejte scezené a propláchnuté fazole, rajčata a vařenou rýži, směs osolte, opepřete a promíchejte.

3. Papriky naplňte připravenou směsí, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo do pekáčku, dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30–35 minut, dokud papriky nezměknou. Podávejte posypané čerstvým koriandrem.

Pátek: Vegan burger s batátovými hranolky

Vegan burger s batátovými hranolky Vegan burger s batátovými hranolky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na burger:

  • 1 šálek černých fazolí z konzervy
  • 1 šálek vařené quinoy
  • 1 malou cibuli, nakrájenou najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané 
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžičku mleté uzené papriky
  • mletý pepř
  • sůl
  • 4 celozrnné housky, salátové listy, plátky rajčat a avokáda a vege majonézu na dokončení

Na batátové hranolky:

  • 2 batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžičku sušeného rozmarýnu

Postup:

1. Batáty omyjte, nakrájejte na hranolky a promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a rozmarýnem. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25–30 minut, dokud nejsou křupavé.

2. Mezitím připravte burgery. V míse rozmačkejte fazole vidličkou. Přidejte vařenou quinou, cibuli, česnek, ovesné vločky, sójovou omáčku, uzenou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Z fazolové směsi vytvořte 4 placky.

3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a burgery na něm opečte z obou stran, dokud nejsou zlatavé a prohřáté i uvnitř.

4. Housky rozkrojte a lehce opečte. Naplňte je připravenými burgery, salátovými listy, plátky rajčat a avokáda. Podávejte s batátovými hranolky a vege majonézou.  

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková