Plánování večeří na celý týden může být někdy náročné, zejména pokud se snažíte jíst zdravě a udržitelně. Jestli hledáte inspiraci, máme pro vás pět jednoduchých a lahodných večeří, které si můžete připravit v pracovním týdnu od pondělí do pátku. Uvidíte, že si na maso ani nevzpomenete.
Jestli se vám nechce vařit, udělejte si avokádové guacamole>>>
Video se připravuje ...
Pondělí: Cizrnové kari s rýží
Co budete potřebovat:
1 šálek vařené cizrny (může být i z konzervy, opláchnutá a scezená)
1 cibuli, nakrájenou najemno
2 stroužky česneku, nasekané
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci mletého kari
1 lžičku mletého kmínu (ideálně římského)
1 lžičku kurkumy
400 ml kokosového mléka
1 plechovku (400 g) nakrájených rajčat
1 šálek zeleninového vývaru
mletý pepř
sůl
2 šálky vařené rýže
čerstvý koriandr na ozdobení
Cizrnové kari s rýží
• Autor:
iStock
Postup:
1. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli doměkka.
2. Přidejte česnek a koření (kari, kmín, kurkuma) a krátce orestujte, aby se koření rozvonělo.
3. Přidejte cizrnu, kokosové mléko, rajčata a zeleninový vývar, osolte, opepřete, zamíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte dusit asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
4. Podávejte s vařenou rýží a posypané nasekaným čerstvým koriandrem.
Úterý: Salát z quinoy s pečenou zeleninou
Quinoa salát s pečenou zeleninou
• Autor:
iStock
Co budete potřebovat:
1 šálek quinoy
2 šálky zeleninového vývaru
1 červenou papriku, nakrájenou na kostičky
1 cuketu, nakrájenou na kostičky
1 červenou cibuli, nakrájenou na plátky
1 plechovku (400 g) cizrny, propláchnuté vodou
2 lžíce olivového oleje
šťávu z 1 citronu
2 lžíce nasekané zelené petrželky
mletý pepř
sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte nakrájenou papriku, cuketu, cibuli a cizrnu. Vše pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte asi 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezhnědne.
2. Mezitím uvařte quinou v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu.
3. Uvařenou quinou smíchejte s pečenou zeleninou a cizrnou, přidejte citronovou šťávu a nasekanou petrželku. Podávejte teplé nebo studené.
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Sceďte je a odložte stranou.
2. Avokáda rozkrojte, odstraňte z nich pecku, dužninu vydlabejte lžící a dejte do mixéru. Přidejte česnek, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a vše rozmixujte na hladkou omáčku.
3. Avokádovou omáčku přidejte k uvařeným těstovinám a dobře promíchejte.
4. Podávejte posypané nasekanou bazalkou a ozdobené cherry rajčaty.
Čtvrtek: Pečené plněné papriky
Pečené plněné papriky
• Autor:
iStock
Co budete potřebovat:
4 velké barevné papriky
1 šálek vařené rýže
1 plechovku (400 g) černých fazolí, propláchnutých vodou
1 plechovku (400 g) nakrájených rajčat
1 cibuli, nakrájenou najemno
1 lžíci olivového oleje
1 lžičku kmínu
1 lžičku mleté papriky
mletý pepř
sůl
1/2 šálku nasekaného čerstvé koriandru nebo petrželky na posypání
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Papriky omyjte, rozkrojte je na půlky a odstraňte semínka.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte kmín, mletou papriku a krátce orestujte. Pak přidejte scezené a propláchnuté fazole, rajčata a vařenou rýži, směs osolte, opepřete a promíchejte.
3. Papriky naplňte připravenou směsí, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo do pekáčku, dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30–35 minut, dokud papriky nezměknou. Podávejte posypané čerstvým koriandrem.
Vegan burger s batátovými hranolky
• Autor:
iStock
Co budete potřebovat:
Na burger:
1 šálek černých fazolí z konzervy
1 šálek vařené quinoy
1 malou cibuli, nakrájenou najemno
2 stroužky česneku, nasekané
1/2 šálku ovesných vloček
1 lžíci sójové omáčky
1 lžičku mleté uzené papriky
mletý pepř
sůl
4 celozrnné housky, salátové listy, plátky rajčat a avokáda a vege majonézu na dokončení
Na batátové hranolky:
2 batáty
2 lžíce olivového oleje
mletý pepř
sůl
1 lžičku sušeného rozmarýnu
Postup:
1. Batáty omyjte, nakrájejte na hranolky a promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a rozmarýnem. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25–30 minut, dokud nejsou křupavé.
2. Mezitím připravte burgery. V míse rozmačkejte fazole vidličkou. Přidejte vařenou quinou, cibuli, česnek, ovesné vločky, sójovou omáčku, uzenou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Z fazolové směsi vytvořte 4 placky.
3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a burgery na něm opečte z obou stran, dokud nejsou zlatavé a prohřáté i uvnitř.
4. Housky rozkrojte a lehce opečte. Naplňte je připravenými burgery, salátovými listy, plátky rajčat a avokáda. Podávejte s batátovými hranolky a vege majonézou.