Naučte se, jak správně uvařit plněné papriky!

Papriky pomalu dozrávají na našich záhonech a byla by hrozná škoda z nich neuvařit českou kasiku s mletým masem a domácími knedlíky!
Plněné papriky s knedlíkem
Dokonce každá země má svoje plněné papriky, ve střední evropě jsou stálicí a typickým hlavním jídlem. Plněné papriky mají po celém světě různá jmnéna a i chuťě. Papriky k nám dorazily z Balkánu a z Maďarka. Už prověřený recept z okolních zemí jsme převzali a přidali k němu naše knedlíky nebo rýži. Vyhlášenou lahůdkou je v Makedonii, Slovinsku, Rumunsku, Albánii a objevuje se i v Indii, severní Africe a Mexiku. Ale domácím plněným paprikám se nic nevyrovná!
Obrázkový postup k plněným paprikám:
1. Namelte maso. Smíchejte ho s uvařenou rýží, vejcem, jednou hrstí nadrceného tymiánu, osolte a opepřete.
2. Mezitím očistěte papriky od jádřinců a naplňte je masem s rýží. Zbylé maso vytvarujte na koule o velikosti průměru paprik.
Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou slaninu, nasekanou cibulku, česnek, vmíchejte na kolečka nakrájené mrkve a restujte. Přidejte koření, sůl a pepř. Přendejte do pekáčku.
3. Na směs rozložte papriky a masové koule, podlijte vývarem a pečte asi 60 minut přiklopené v předehřáté troubě při 180 °C. Podlévejte. Když je maso upečené, vyndejte je i s paprikami a do výpeku přidejte loupaná rajčata nebo protlak. Krátce povařte.
Vyjměte nové koření s bobkovým listem a omáčku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce, přidejte smetanu a prohřejte. Ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Papriky podávejte spolu s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky.
4. Připravte si knedlíky. Do 100 g mouky vyklepněte vejce, přidejte sůl, cukr, rozdrobené droždí a vlažné mléko. Nechte 10 minut kynout, pak vmíchejte zbylou mouku, nadrobno nakrájený rohlík a vypracujte vláčné těsto. Nechte ještě 60 minut kynout.
5.Těsto zpracujte na 2 knedlíky, vložte je do vroucí vody a uvařte z obou stran – 14 minut z jedné. Vytáhněte a nařežte nití na plátky.
Štěpán Vašák