Chilli: Pořádně ostrá ingredience, která umí rozpálit, ale i zabíjet

25. února 2023 • 12:00

Chilli je druh papriky původem z Mexika, která je oblíbená po celém světě pro svou intenzivní chuť a pálivost. Pojďme jej společně ochutnat, ale opatrně! Chilli papričky některé jedince pořádně rozpálí, ale můžou i zabíjet.

Existuje mnoho druhů chilli papriček, které se liší svou velikostí, tvarem, barvou a pálivostí. Některé z nejoblíbenějších druhů chilli papriček jsou například jalapeño, habanero, cayenne, poblano a serrano.

Jak pěstovat chilli papričky >>>

Video se připravuje ...

Chilli se často používá k dochucení jídel, jako jsou omáčky, polévky, guláše a různá masa. V některých kuchyních je také běžné jíst chilli samostatně, například nakládané nebo pečené.

Jak je to u vás? Také si ho občas dopřejete, nebo se chilli vyhýbáte obloukem? Patříte mezi ty, kteří si vlastní papričky pěstují, či obrážejí obchody a testují různé druhy?

Co dělá chilli s lidským tělem?

Na chilli raději opatrně Na chilli raději opatrně • Autor: iStock.com

Chilli obsahuje složku kapsaicin, která dává paprikám jeho charakteristickou pálivost. Když se kapsaicin dostane do těla, interaguje s receptorovými buňkami v ústech a na jazyku. To vede k uvolňování látek, jenž vysílají signály bolesti a tepelného podnětu do mozku. Díky tomu ten pro někoho přejemný pocit horka a plameny v ústech.

Dále má kapsaicin také zdravotní výhody. Může například pomoci snížit hladinu cholesterolu, podpořit trávení a metabolismus a zlepšit krevní oběh. Kromě toho se kapsaicin používá v některých léčebných přípravcích, například proti bolesti kloubů a svalů.

Při konzumaci chilli se také uvolňují endorfiny, což jsou přirozené chemikálie v mozku, které mohou způsobit pocit štěstí a euforie.

Je chilli afrodiziakum?

Může to tak být, ale vědecký důkaz? Ten zatím neexistuje. Jak už ale víme, chilli uvolňuje endorfiny a také zvyšuje srdeční frekvenci a prokrvení. To se při intimních chvilkách jistě hodí.

S čím chilli nikdy nekombinovat?

Alkohol s chilli raději nekombinujte. Alkohol s chilli raději nekombinujte. • Autor: iStock.com

  • Mléko – bílkoviny obsažené v mléce mohou neutralizovat pálivost papriček, ale zároveň mohou způsobit žaludeční potíže.
  • Alkohol – konzumace alkoholu může způsobit podráždění a zhoršit žaludeční potíže způsobené pikantním jídlem.
  • Citrusové plody – citrusové plody zvyšují kyselost žaludku a zhoršují tak podráždění trávicího traktu.
  • Příliš slané jídlo – opět může vše jen zhoršit, rozhodně s pálivostí nepomůže.
  • Různé léky – některé léky mohou interagovat s pálivými látkami v chilli papričkách a zhoršovat nežádoucí účinky.

S čím ideálně kombinovat chilli?

Maso a chilli jsou nejlepší přátelé. Maso a chilli jsou nejlepší přátelé. • Autor: iStock.com

Chilli papričky jsou skvělé koření, mohou být kombinovány s mnoha různými jídly a nápoji, aby se zlepšila jejich chuť. Nejlépe však ladí s:

  • Maso – stačí si vybrat, který druh masa máte k dispozici, Chilli se hodí ke kuřecímu, hovězímu a povznese i vepřové maso. Chilli se také používá do omáček a marinád.
  • Ryby a mořské plody – inspirujte se exotikou. Chilli lahodí s rybami a mořskými plody, jako jsou krevety, losos nebo tuňák.
  • Zelenina – zkuste papričky použít do salátů nebo na grilovanou zeleninu.
  • Luštěniny a obiloviny – nesáhnete vedle, když zvolíte fazole, čočku, rýži nebo quinou.
  • Sýry – kombinujte se sýry, jako je čedar, mozzarella nebo feta.
  • Nápoje – chilli se také hodí do různých koktejlů, džusů nebo smoothie. Může být použito jako koření nebo jako zdroj vitaminů a antioxidantů.

Jaké jsou nejpálivější chilli papričky?

Chilli papričky Chilli papričky • Autor: iStock

A teď se na to podíváme, pěkně zostra. Jaké jsou královny pálivosti?

  1. Carolina Reaper – 1,57 až 2,2 milionu SHU
  2. Trinidad Scorpion Butch T – 1,46 až 1,97 milionu SHU
  3. Pepper X – 1,5 až 3,18 milionu SHU
  4. Komodo Dragon – 1,4 až 2,2 milionu SHU
  5. Naga Viper – 1,3 až 1,5 milionu SHU
  6. 7 Pot Douglah – 923 tisíc až 1,8 milionu SHU
  7. 7 Pot Primo – 1 až 1,47 milionu SHU
  8. Bhut Jolokia (též známá jako Ghost Pepper) – 855 tisíc až 1,04 milionu SHU
  9. Chocolate Habanero – 425 tisíc až 577 tisíc SHU
  10. Red Savina Habanero – 350 tisíc až 580 tisíc SHU

Co je SHU a jak se měří?

Chilli papričky mají různé velikosti i stupně pálivosti. Chilli papričky mají různé velikosti i stupně pálivosti. • Autor: iStock

SHU (Scovilleovy jednotky) je stupnice, která se používá k měření pikantnosti chilli papriček a jiných potravin obsahujících kapsaicin, který způsobuje pálivost. Stupnice byla vytvořena americkým farmakologem Wilburem Scovillem v roce 1912, a od té doby se používá jako standardizovaný způsob hodnocení pálivosti chilli papriček.

Měření se provádí tak, že se extrahuje kapsaicin z chilli papriček a poté se zředí v roztoku cukru a vody. Odborník na chuťové vlastnosti potravin nebo analytik poté ochutnává postupně zředěný roztok a určuje, kdy už není schopen pálivosti vydržet. Hodnota SHU se určí na základě toho, kolikrát byl roztok zředěn, než přestala být pálivost cítit.

Dnes se k měření pálivosti chilli papriček používají modernější metody, jako například vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), která umožňuje přesnější a objektivnější měření. Nicméně, Scovilleova stupnice je stále běžně používaná a uznávaná jako standard pro měření pálivosti chilli papriček a jiných potravin.

Když chilli zabíjí

Když chilli zabíjí. Když chilli zabíjí. • Autor: iStock.com

Je známo několik případů úmrtí spojených s konzumací chilli papriček, zejména u lidí s přecitlivělostí na kapsaicin nebo s určitými zdravotními problémy. Proto je lepší být při konzumaci opatrní a začínat pěkně pomaličku po malých dávkách. Ale i tak, chilli má na svém účtu už několik křížků.

Jeden z nejznámějších případů úmrtí spojených s chilli se stal v roce 2016, kdy zemřel americký student Andrew Lee poté, co se zúčastnil soutěže v jídle velmi pálivých chilli papriček.

Dále také v roce 2013 zemřel muž v USA na srdeční zástavu, když si dopřál „diablo burger“ obsahující chilli papričky Carolina Reaper, které jsou považovány za jedny z nejpálivějších na světě.

V roce 2019 měl muž v Kalifornii záchvat a musel být hospitalizován po tom, co se pokusil sníst celou chilli papričku Carolina Reaper.  

Autor: TR