Jak zamrazit rajčata, cukety, papriky a jinou zeleninu ze zahrádky? Poradíme vám!

6. srpna 2023 • 00:00

Ať už máte svoji úrodu, zásobuje vás rodina nebo nakupujete na trhu, je právě teď ten nejvhodnější čas udělat si nějaké zásoby na zimu. Pokud zeleninu zamrazíte správně, zachová si nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni. 

Rajská jablíčka

Víte, že rajčata můžete mrazit? Víte, že rajčata můžete mrazit? • Autor: iStock.com

Většina lidí je překvapena, že i rajčata se dají zmrazit. Samozřejmě že nebudou chutnat jako ta čerstvá, do salátu je nepoužijete, ale při vaření je oceníte. Rajčata se nejlépe mrazí celá. Odstraňte stopky, omyjte je a dobře osušte. Pak je rozdělte podle velikosti, rozložte na talíř nebo tác a dejte zamrazit. Až pak je naskládejte do krabiček určených do mrazničky nebo do sáčků. Před použitím je pak vyndejte, spařte vroucí vodou a oloupejte. Půjde to skoro samo. Zmrzlá rajská jablíčka vám vydrží až do příští sezony.

Jak nakrájet cherry rajčata během pár vteřin? Víme, jak na to!

Video se připravuje ...

Rajčata můžete také nakrájet, podusit na másle nebo olivovem oleji, hotovou směs nechat vychladnout a zmrazit. Kdo má rád rajskou omáčku a polévku, může je klidně předtím rozmixovat na pyré.

Cukety

Cuketa v mrazáku vydrží až rok Cuketa v mrazáku vydrží až rok • Autor: iStock.com

Pokud chcete zmrazit cuketu, máte hned dvě možnosti. Záleží na tom, jak ji pak budete upravovat. Buď ji oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla v mrazáku prasknout. Další možností je nakrájet cuketu na silnější kolečka, ta zblanšírovat ve vařící vodě, následně rychle zchladit, vyskládat na plech a takto zamrazit. Dobře promrzlá kolečka pak přendejte do sáčku se „zipem" a uložte do mrazničky. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

Papriky

Papriky se většinou zpracují hned, ale můžete je i zamrazit Papriky se většinou zpracují hned, ale můžete je i zamrazit • Autor: iStock.com

I papriku můžete zamrazit hned dvěma způsoby: celou, nebo pokrájenou na proužky. Celé papriky určené na plnění důkladně omyjte, osušte, okolo stopky obřízněte a odstraňte veškeré žilky i se všemi semínky. Takto připravené papriky vložte do sáčku a ten opatrně umístěte do mrazáku. Rozmrazujte pomalu v lednici nebo při pokojové teplotě. Spotřebujte do tří měsíců. Druhou možností je papriku nakrájet. Ta se pak hodí do gulášů, leča, k dušenému masu a podobně. Pokrájenou papriku je ale lepší před mrazením zblanšírovat. V mrazáku pak vydrží celý rok.

Květák a brokolice

Květák a brokolice jsou vitaminové bomby, které můžete skladovat na chladnější dny Květák a brokolice jsou vitaminové bomby, které můžete skladovat na chladnější dny • Autor: iStock.com

Ke zmrazení se skvěle hodí i květák a brokolice. Využijete je nejen do polévky, ale i do dušených směsí nebo třeba k zapékání. Květák dobře omyjte, nechte oschnout, rozeberte ho na růžičky a blanšírujte tři a půl minuty. Před zamrazením ho ještě můžete pokapat citronovou šťávou, aby zůstal nádherně bílý. Brokolici blanšírujte jen dvě minuty, jinak by byla rozbředlá.

Zelené fazolky

Zelené fazolky fazolky můžete zamražené už koupit, ale nikdy nebudou mít takovou chuť jako doma vypěstované Zelené fazolky fazolky můžete zamražené už koupit, ale nikdy nebudou mít takovou chuť jako doma vypěstované • Autor: iStock.com

Široké využití mají i zelené fazolky. U nich je ale důležité, aby byly co nejčerstvější. Jen tak budou i po rozmražení pěkně křupavé. Omyté lusky očistěte a odkrojte konce. Pak už záleží jen na vás, zda je chcete zamrazit celé, nebo pokrájené na kratší kusy. Blanšírujte je asi tři minuty a pak rychle zchlaďte. Nechte je důkladně okapat. Do mrazničky je uložte v uzavíratelných sáčcích. Neskladujte je déle než devět měsíců.

Z úrody můžete připravit i zdravou kvašenou zeleninu>>>

Video se připravuje ...

Autor: TR