Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!

23. července 2024 • 05:47

Šopský salát neboli šopák my Češi důvěrně známe. Není divu, můžete si ho dát téměř v každé restauraci, navíc připravit si ho doma je úplně jednoduché, zužitkujete do něj dozrávající rajčata, papriky a okurky a získáte skvělou přílohu, která se hodí téměř ke všemu. Málokdo ale umí šopský salát udělat tak, jak se má správně připravovat a jak se dělá i v zemi, kde vznikl – v Bulharsku.

Salát, jehož základem je letní zelenina a slaný sýr, si Bulhaři většinou dávají jako předkrm. Historie šopského salátu není příliš dlouhá. Recept na něj vznikl v dobách socialismu, někdy kolem roku 1955 v letovisku Družba, které se dnes jmenuje Sv. Konstantin a Helena a leží asi 18 km od letiště ve Varně. Šéfkuchaři z cestovní kanceláře Balkanturist byli tenkrát požádáni, aby vymysleli recepty na pokrmy, které by do země přilákaly víc turistů. Vzniklo tak pět nebo šest receptů na saláty a jedním z nich byl právě šopský, jehož suroviny byly zvoleny tak, aby svými barvami připomínaly bulharskou státní vlajku. A jediný šopský salát se také dochoval a získal si takovou oblibu, že se v 70. a 80. letech minulého století stal dokonce národním kulinářským symbolem Bulharska a rozšířil se postupně na Balkán i do střední Evropy.  

Šopský salát po česku si můžete připravit podle videa>>>

Video se připravuje ...

Proč se mu říká šopský?

Svůj název dostal šopský salát podle nepříliš početného nadnárodního etnika zvaného Šopové. Tito lidé žijí nedaleko hlavního bulharského města Sofie, ale také v Srbsku nebo Severní Makedonii. Mluví specifickým nářečím, jsou dost konzervativní, houževnatí a údajně si činí nárok na to, aby byli považováni za „nejbulharštější“ Bulhary.

Bez „balkánu" i olivového oleje

Příprava šopského salátu je nesmírně jednoduchá a my Češi ho připravujeme všichni tak nějak podobně. A většinou špatně. Například proto, že používáme u nás vyrobený balkánský sýr. Bulhaři používají sýr Sirene, kterému se také někdy říká bulharská feta. Oproti balkánskému sýru není tak slaný a má jemnější a krémovější chuť. Sehnat se u nás sice dá, ale nahradit ho můžete i řeckou fetou, chutí i konzistencí se mu hodně blíží Lučina salátová.

Paprika se používá většinou syrová, nicméně můžete se setkat i s recepty, v nichž je paprika předem opečená na ohni a pak oloupaná. Labužníci si do salátu někdy přidávají i chilli papričky.

I zálivka se v receptech liší. Často se používá jen olej nebo olej s vinným octem a k tomu sůl. Pokud jde o jejich poměr, Bulhaři říkají, že zálivku na šopský salát by měli dělat tři lidé: olej dává marnotratník, sůl filosof a ocet přidá lakomec. Je také dobré vědět, že do šopského salátu by se neměl používat olivový olej, jak jsme u letních salátů zvyklí. Zbytečně tím totiž pokazíte jeho autentickou chuť. Sáhněte tedy raději po jiném rostlinném oleji, ideální je slunečnicový.  

Koření a bylinky nejsou do salátu potřeba, nicméně vylepšit ho můžete nasekanou petrželkou, pro výraznější chuť lze použít i typické bulharské koření čubricu.

Připravte si pravý šopský salát podle tohoto receptu:

Bulharský šopský salát

Šopský salát, jak ho dělají v Bulharsku Šopský salát, jak ho dělají v Bulharsku • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 salátovou okurku
  • 2 papriky (zelené nebo červené)
  • 2 rajčata
  • 1 menší červenou cibuli
  • 150 g sýru feta
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Okurku, papriku a rajčata omyjte (okurku není nutné loupat), nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy. 

2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké proužky a přidejte do mísy se zeleninou.

3. Přidejte nasekanou zelenou petrželku, salát osolte, opepřete, zalijte olivovým olejem a vinným octem a promíchejte.

4. Nakonec salát posypte nastrouhaným sýrem a podávejte. 

Víte, jak se dělá řecké tzatziki?>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková