Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Šopský salát neboli šopák my Češi důvěrně známe. Není divu, můžete si ho dát téměř v každé restauraci, navíc připravit si ho doma je úplně jednoduché, zužitkujete do něj dozrávající rajčata, papriky a okurky a získáte skvělou přílohu, která se hodí téměř ke všemu. Málokdo ale umí šopský salát udělat tak, jak se má správně připravovat a jak se dělá i v zemi, kde vznikl – v Bulharsku.
Salát, jehož základem je letní zelenina a slaný sýr, si Bulhaři většinou dávají jako předkrm. Historie šopského salátu není příliš dlouhá. Recept na něj vznikl v dobách socialismu, někdy kolem roku 1955 v letovisku Družba, které se dnes jmenuje Sv. Konstantin a Helena a leží asi 18 km od letiště ve Varně. Šéfkuchaři z cestovní kanceláře Balkanturist byli tenkrát požádáni, aby vymysleli recepty na pokrmy, které by do země přilákaly víc turistů. Vzniklo tak pět nebo šest receptů na saláty a jedním z nich byl právě šopský, jehož suroviny byly zvoleny tak, aby svými barvami připomínaly bulharskou státní vlajku. A jediný šopský salát se také dochoval a získal si takovou oblibu, že se v 70. a 80. letech minulého století stal dokonce národním kulinářským symbolem Bulharska a rozšířil se postupně na Balkán i do střední Evropy.
Šopský salát po česku si můžete připravit podle videa>>>
Proč se mu říká šopský?
Svůj název dostal šopský salát podle nepříliš početného nadnárodního etnika zvaného Šopové. Tito lidé žijí nedaleko hlavního bulharského města Sofie, ale také v Srbsku nebo Severní Makedonii. Mluví specifickým nářečím, jsou dost konzervativní, houževnatí a údajně si činí nárok na to, aby byli považováni za „nejbulharštější“ Bulhary.
Bez „balkánu" i olivového oleje
Příprava šopského salátu je nesmírně jednoduchá a my Češi ho připravujeme všichni tak nějak podobně. A většinou špatně. Například proto, že používáme u nás vyrobený balkánský sýr. Bulhaři používají sýr Sirene, kterému se také někdy říká bulharská feta. Oproti balkánskému sýru není tak slaný a má jemnější a krémovější chuť. Sehnat se u nás sice dá, ale nahradit ho můžete i řeckou fetou, chutí i konzistencí se mu hodně blíží Lučina salátová.
Paprika se používá většinou syrová, nicméně můžete se setkat i s recepty, v nichž je paprika předem opečená na ohni a pak oloupaná. Labužníci si do salátu někdy přidávají i chilli papričky.
I zálivka se v receptech liší. Často se používá jen olej nebo olej s vinným octem a k tomu sůl. Pokud jde o jejich poměr, Bulhaři říkají, že zálivku na šopský salát by měli dělat tři lidé: olej dává marnotratník, sůl filosof a ocet přidá lakomec. Je také dobré vědět, že do šopského salátu by se neměl používat olivový olej, jak jsme u letních salátů zvyklí. Zbytečně tím totiž pokazíte jeho autentickou chuť. Sáhněte tedy raději po jiném rostlinném oleji, ideální je slunečnicový.
Koření a bylinky nejsou do salátu potřeba, nicméně vylepšit ho můžete nasekanou petrželkou, pro výraznější chuť lze použít i typické bulharské koření čubricu.
Připravte si pravý šopský salát podle tohoto receptu:
Bulharský šopský salát
Šopský salát, jak ho dělají v Bulharsku
Co budete potřebovat:
- 1 salátovou okurku
- 2 papriky (zelené nebo červené)
- 2 rajčata
- 1 menší červenou cibuli
- 150 g sýru feta
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce nasekané zelené petrželky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Okurku, papriku a rajčata omyjte (okurku není nutné loupat), nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy.
2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké proužky a přidejte do mísy se zeleninou.
3. Přidejte nasekanou zelenou petrželku, salát osolte, opepřete, zalijte olivovým olejem a vinným octem a promíchejte.
4. Nakonec salát posypte nastrouhaným sýrem a podávejte.
Víte, jak se dělá řecké tzatziki?>>>