Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience

29. srpna 2022 • 00:00

Budapešťská pomazánka z tvarohu a vonící paprikou už řadu let patří k nejoblíbenějším pomazánkám. Je totiž neuvěřitelně jednoduchá a chutná dospělým i dětem. Udělejte si ji ve vylepšené verzi podle videoreceptu od Koko.

Budapešťská pomazánka se od poloviny minulého století prodávala v mléčných barech, původně pod názvem budapešťský krém. Hlavním důvodem vzniku těchto barů bylo, aby lidé v poválečných letech jedli více vápníku. Možná nikdo tehdy nepředpokládal, že se z „obyčejné“ pomazánky z tvarohu, másla, cibule a papriky stane delikatesa prodávaná v lahůdkářstvích a připravovaná v mnoha rodinách.

Recept na budapešťskou pomazánku vychází z tradiční pomazánky, kterou si připravovali maďarští pastevci. Ti ji ovšem nedělali z tvarohu, ale z brynzy. V původním receptu na budapešťskou pomazánku byl základní surovinou měkký tvaroh, který se doporučovalo ještě propasírovat, aby byl jemnější. Dále se přidávalo změklé máslo, trocha mléka, sůl, sterilovaná červená paprika a cibule, která se ovšem neměla krájet, ale strouhat nahrubo. Teprve později do receptu přibyla i mletá sladká paprika.

Místo čerstvé papriky grilovaná

Dnes se budapešťská pomazánka připravuje v různých obměnách. Někdo místo sterilované přidává čerstvou papriku, někdo ji vylepšuje smetanou, pažitkou nebo třeba chilli papričkou. Vyzkoušejte skvělý recept podle Koko, která používá papriku opečenou na grilu. 

Místo klasického tvarohu fermentovaný

Koko nahrazuje také klasický měkký tvaroh fermentovaným. Ten dělaly už naše babičky a důvod byl jednoduchý – aby prodloužily jeho trvanlivost. Navíc je zdravější a má také oproti klasickému měkkému tvarohu zajímavější a výraznější, slanonakyslou chuť. Můžete ho jíst samostatně, nebo ho použít třeba právě do pomazánky.

Příprava fermentovaného tvarohu je velmi jednoduchá. Potřebujete měkký tvaroh v kostce (ne ten balený ve vaničce). Na 250 g tvarohu přidejte 5 g soli (necelou lžičku). Tvaroh se solí dobře promíchejte a dejte do sklenice. Dobře uzavřete a nechte stát na kuchyňské lince. Za dva dny (pokud máte doma tepleji, tak i dříve), bude tvaroh hotový. Tekutinu, kterou tvaroh pustí, nemusíte vylévat. Když ho pak dáte do lednice, tekutina se do tvarohu zase vsákne a ten bude díky tomu vláčnější. Do pomazánky si můžete vyrobit i svůj domácí tvaroh z plnotučného mléka

Budapešťská pomazánka s grilovanou paprikou

Co budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu (ideálně fermentovaného)
  • 1 červenou papriku
  • 30 g změklého másla
  • 4 lžíce tučné zakysané smetany
  • 1 menší nebo ½ větší červené cibule
  •  2 lžičky mleté papriky (uzené nebo kombinace se sladkou, případně pálivou)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pečivo a čerstvou bazalku k servírování 

Postup:

1. Celou papriku opečte ze všech stran na grilu. Položte ji na největší žár a počkejte, až zčerná. Pak ji vložte do igelitového sáčku a nechte zapařit. Slupku pak lehce stáhnete. Papriku rozkrojte, odstraňte z ní semínka a dužninu nakrájejte na jemné kostičky.

2. V misce rozetřete máslo, přidejte tvaroh, zakysanou smetanu a promíchejte. Přimíchejte drobně nakrájenou cibuli, sušenou mletou papriku, zamíchejte a dochuťte. Se solí opatrně, fermentovaný tvaroh už sůl obsahuje. Nakonec přimíchejte oloupanou a nakrájenou grilovanou papriku.

3. Servírujte na kváskovém chlebu nebo klidně moderněji, třeba na ogrilované ciabattě s bylinkami. Dobrou chuť!

Autor: Mall TV, AK