Sekaná v listovém těstě: Sváteční rychlovka, kterou oslníte

2. března 2020 • 00:00

Máte doma mleté hovězí maso? Poradíme vám, jak tuto ingredienci proměnit v luxusní pokrm plný vůní a chutí, který ocení i náročný gurmán. Vyzkoušejte jednoduchý recept na lahodnou sekanou Wellington!

Originální hovězí Wellington najdete na jídelním lístku těch nejlepších restaurací po celém světě. Přesto má pověst spíše slavnostnějšího pokrmu. Důvodem jsou luxusní ingredience, které původní recept obsahuje. Připravuje se totiž z pravé svíčkové, pokryté směsí hub, lanýžů a madeirského vína, plátky parmské šunky, zabalené do tenkého plátu listového těsta. To musí být po upečení dokonale křehké a mít zlatavou barvu, zatímco samotné maso nesmí být uvnitř vysušené, ale nádherně šťavnaté a růžové.

Vy však můžete vsadit na nízkonákladovou a přitom originální variantu oblíbenou především v Británii, kterou pro vás připravil časopis F.O.O.D. Místo pravé svíčkové si vystačíte s krátce předpečenou sekanou z kvalitního mletého hovězího masa, pokrytou lístky blanšírovaného špenátu a směsí podušených žampionů a chlazeným listovým těstem. Za 20 minut tak máte připravenou obrovskou parádu.

Suroviny na hovězí sekanou Wellington

Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina pečení + 15 minut odpočinek masa

1 kg mletého hovězího masa
100 g kvalitního kečupu
4 vejce
2 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce petrželky
200 g žampionů
30 g másla
2 hrsti čerstvého špenátu
400 g listového těsta
sůl a pepř
zeleninový salát k podávání

Postup přípravy sekané v listovém kabátku

1. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vyložte pečicím papírem. Maso osolte, opepřete a dobře promíchejte s kečupem, třemi vejci, najemno nakrájenou cibulí, 1 prolisovaným stroužkem česneku, nasekanou petrželkou a 100 ml studené vody. Směs vytvarujte do válečku o rozměrech asi 30 x 10 cm a pečte 20 minut, poté nechte maso vychladnout.

Video se připravuje ...

2. Žampiony nakrájejte na tenké plátky a na másle je restujte asi 3 minuty. Přihoďte plátky zbylého česneku a restujte ještě 1 minutu, až se odpaří všechna tekutina. Nechte zchladnout. Špenát prolijte v cedníku vroucí vodou a přebytečnou tekutinu vymačkejte. Pozor si dejte na to, abyste houby skutečně vydusili téměř dosucha a listy špenátu důkladně vyždímejte, příliš vlhkosti by totiž mělo za následek promočení kabátku z listového těsta.

3. Těsto rozválejte na obdélník tak velký, aby se do něj dalo zabalit maso. Rozprostřete na něj špenát a žampiony. K jednomu z delších okrajů položte maso a opatrně přes něj přeložte těsto. Okraje dobře spojte, seřízněte a z přebytečných kousků těsta vytvořte ozdobné proužky. Těsto potřete zbylým rozšlehaným vejcem a pečte 40 minut.

4. Před krájením maso nechte 15 minut odpočinout a podávejte ho se zeleninovým salátem.

V aktuálním březnovém čísle časopisu F.O.O.D. najdete celou řadu dalších receptů na pokrmy z mletého masa, ať už klasické nebo s exotickým nádechem! Předplatné i jednotlivé číslo můžete koupit přímo ZDE >>>

Už máte březnový časopis F.O.O.D.? Už máte březnový časopis F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.