Mleté maso, jak ho neznáte: Pljeskavica, pizza bolognese i asijské hovězí s rýží

17. dubna 2023 • 12:00

Z mletého masa se dá vykouzlit nepřeberné množství vynikajících pokrmů. V našich končinách patrně vedou karbanátky, sekaná nebo plněné papriky. Ale co takhle vyzkoušet něco originálnějšího?

Mleté maso se podává po celém světě, sluší mu to s nakládanou okurkou a kaší, ale i s rajčaty nebo exotickým kořením. Vneste si do kuchyně vůni dálek. Stačí vyzkoušet některý z následujících receptů.

Pizza bolognese

Boloňská omáčka se tradičně podává s těstovinami, ale tuhle italskou dobrotu z rajčat a mletého masa si můžete dopřát i na domácí boloňské pizze. Boloňská omáčka se tradičně podává s těstovinami, ale tuhle italskou dobrotu z rajčat a mletého masa si můžete dopřát i na domácí boloňské pizze. • Autor: F.O.O.D.

Boloňská omáčka se tradičně podává s těstovinami, ale tuhle italskou dobrotu z rajčat a mletého masa si můžete dopřát i na domácí boloňské pizze. Polotovary nechte v obchodě a těsto si připravte pěkně od základu domácí. Není se čeho bát, zvládne to úplně každý. Nejprve si udělejte kvásek, který neche vzejít v teple a poté zpracujte spolu s dalšími surovinami do těsta podle našeho receptu. Zatímco bude těsto kynout, můžete se směle pustit do omáčky, kterou následně rozválené těsto potřete. Po upečení už zbývá jen natrhat na pizzu zelenou petrželku a ozdobit ji červenou cibulí.

Připravte si domácí těsto na pizzu podle videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Toskánská polévka

Toskánská polévka Toskánská polévka • Autor: F.O.O.D.

V Itálii ještě zůstaneme, konkrétně v Toskánsku, které je typické jednoduchými, ale velmi chutnými jídly. Pochází odtud například známá polévka ze zbytků chleba, zeleniny a luštěnin zvaná ribollita. A také hustá smetanová polévka, jejímž základem je mleté hovězí maso. Nechybí v ní ani brambory, kadeřávek a podává se posypaná dokřupava opraženou anglickou slaninou. 

Pljeskavica s ajvarem

Naskládejte pljeskavicu na velký talíř doprostřed stolu, připravte domácí ajvar do misky a upečte pitu. Naskládejte pljeskavicu na velký talíř doprostřed stolu, připravte domácí ajvar do misky a upečte pitu. • Autor: F.O.O.D.

Chorvatská pochoutka s vůní slunce se na vašem stole nemusí objevovat jen v období letních prázdnin. Můžete ji připravit i doma v troubě k víkendovému obědu. Je to totiž skvělý pokrm na sdílení. Naskládejte pljeskavicu na velký talíř doprostřed stolu, přidejte misku s ajvarem (domácím nebo kupovaným) a upečte pitu. Vychutnejte si kořeněné mleté maso se středomořským šmrncem. Recept na domácí pljeskavicu s ajvarem a pitou najdete přímo ZDE

Vesnický páj

Vesnický páj Vesnický páj • Autor: F.O.O.D.

Máte-li rádi jídla z jednoho pekáče, pak jistě oceníte klasické anglické jídlo zvané Shepherd´s Pie či také Cottage Pie neboli vesnický či pastýřský páj. Přestože se mu někdy v češtině říká i koláč, žádné těsto v něm nehledejte. Mleté maso v omáčce se zeleninou se zakryje vrstvou bramborové kaše a zapeče krásně dozlatova. Výsledek je úžasný a určitě bude chutnat celé rodině.

Africké bobotie

Jihoafrické bobotie Jihoafrické bobotie • Autor: F.O.O.D.

Z Anglie se přesuneme na jih, až do jižní Afriky. Odtud pochází pokrm vtipně nazvaný bobotie. Tak trochu se podobá předchozímu anglickému pastýřskému koláči, ale díky koření je mnohem aromatičtější. Vy si můžete podle našeho receptu připravit verzi ozvláštněnou mimo jiné rozinkami. Kromě mletého masa budete potřebovat kari, kurkumu, vlašské ořechy, džem, citronovou šťávu, cibulku a vejce. Takto připravený orestovaný základ zapečte zalitý směsí mléka, vajec a koriandru. K africkému bobotie servírujte rýži nebo zeleninový salát.

Chilli con carne v zelené placce

Chilli con carne v zelené placce Chilli con carne v zelené placce • Autor: F.O.O.D.

A teď to vezmeme rovnou přes oceán do Arizony a Texasu, kde je téměř národním jídlem chilli con carne. Toto pikantní jídlo, jehož základem je mleté hovězí maso a chilli papričky, se nejčastěji podává s rýží. Dá se ale servírovat i úplně jinak, stejně jako ho lze různě obměňovat. Vyzkoušejte vylepšenou variantu s rozdrobeným sýrem feta a kořeněnými lískovými oříšky, podávanou v zelených kukuřičných plackách s kadeřávkem a bylinkami.

Hovězí s rýží z bambusového sítka

Rýže s mletým hovězím z bambusového sítka Rýže s mletým hovězím z bambusového sítka • Autor: F.O.O.D.

Naši cestu za exotickými úpravami mletého masa zakončíme v Asii. Ta se vyznačuje nenáročnými pokrmy, které umí vybalancovat pocit nasycení a lehkosti zároveň. Hovězí s rýží z bambusového sítka máte připravené ani ne za hodinu a vězte, že si na výsledku určitě pochutnáte. Rýži je ovšem potřeba dopředu namočit, takže si vaření naplánujte ideálně předchozí den. Poté už stačí klást suroviny do sítka jednu vedle druhé. Kromě rýže a mletého masa sáhněte po chilli papričkách a mladých sójových bobech, známých jako edamame. Na rozdíl od zralých bobů jsou edamame zelené a vyznačují se sladkou chutí. Až budete mít všechny ingredience připravené, nechte je v sítku napařovat, dokud nebude rýže měkká a maso dostatečně uvařené. Hotový pokrm dozdobte pažitkou a pusťte se do jídla. Pokud si troufnete, můžete to zkusit stylově čínskými hůlkami.

Koule z kuřecího masa 

Koule z kuřecího masa v kokosovém mléce Koule z kuřecího masa v kokosovém mléce • Autor: F.O.O.D.

Z Asie pochází i další zajímavý pokrm, tentokrát z mletého kuřecího masa. Pečou se z něj voňavé koule velké asi jako pingpongové míčky, které se pak podávají v lahodné omáčce z kokosového mléka se žlutou paprikou a špenátem. Nejlépe si je vychutnáte s jasmínovou rýží. 

Video se připravuje ...

Autor: red