Recepty z vepřového masa, se kterými uspějete i v neděli: Holandský řízek, debrecínské závitky nebo perfektní sekaná

7. října 2019 • 00:00

Šťavnaté vepřové plné chuti je jedním z nejoblíbenějších mas všech milovníků staré dobré české klasiky. Připomeňte si recepty na populární jídla z vepřového, které zachutnají celé rodině, a vyzkoušejte voňavou vepřovou směs s rajčaty, nejlepší holandské řízky nebo pravý segedín.

Nespornou výhodou vepřového masa je jeho obrovská variabilita. Připravit z něj můžete celou škálu pokrmů, od pomazánek přes polévky až po guláše, řízky, rolády, pečeně, masové směsi a další. Na své si přijdou jak milovníci tučnějších jídel, tak i ti, kteří si hlídají váhu nebo vyznávají zdravý životní styl. Vybrali jsme pro vás ty nejchutnější klasické recepty z vepřového masa, které se vám budou hodit i při nedělním vaření. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Vepřová směs s rajčaty a paprikou

Mezi populární pokrmy patří i různé masové směsi se zeleninou, na které spotřebujete i odkrojky a zbytky masa, které vám v lednici zůstaly třeba po nakrájení řízků nebo steaků. Při jejich přípravě máte poměrně širokou možnost improvizovat. Záleží jen na tom, který druh zeleniny máte zrovna k dispozici. Nejlepší je čerstvá, může ale být i mražená nebo třeba sterilovaná. Přidat můžete také houby, ať už ty nasbírané v lese nebo kupované žampiony. K vepřové směsi chutná nejlépe rýže, skvělé budou ale i hranolky. Vyzkoušejte třeba na pivu dušené vepřové s rajčaty a paprikami ze šťavnaté krkovice, kterému šmrnc navíc dodává čerstvá feferonka.

Holandské řízky se smetanou

Všemi generacemi oblíbené jsou karbanátky se sýrem, kterým se říká holandský řízek. Jsou mnohem jemnější než klasické karbanátky, měkčí, šťavnatější a díky absenci česneku a majoránky nejsou tak chuťově výrazné. Možná i to je důvod, proč je tak milují děti. Smažit je můžete na pánvi, skvěle ale chutnají také pečené nasucho v troubě. Na jejich přípravu sáhněte po prorostlejším mase, jako je plecko nebo bůček, a nejlépe dvakrát ho přemelte či ještě lépe rozkutrujte. Volba sýru je na vás. Nejlepší je gouda, sáhnout ale můžete i po výraznějších sýrech ementálského typu nebo po britském čedaru. Nejlepší přílohou je hedvábná bramborová kaše, vedle ale nešlápnete ani s vařenými bramborami nebo čerstvým křupavým chlebem a kyselou okurkou.

Segedínský guláš

Ti, kteří dávají přednost pokrmům s houskovým či kynutým knedlíkem, určitě neodolají dalšímu z receptů. Segedínský guláš, jehož kolébkou je původně maďarská kuchyně, si vydobyl čestné místo i na našem jídelníčku. Vyvážená kombinace rozpadajícího se masa, příjemně nakyslého zelí a lehce pikantní paprikové omáčky, zjemněné zakysanou či sladkou smetanou, je skutečně gastronomickým zážitkem. A když ke všem těm ingrediencím přidáte ještě kousek dobře vyuzeného bůčku, vystřelí vás chuť až na pomyslný labužnický Olymp. Nejlepší je ale připravit ho už den předem, odležením se totiž jednotlivé chutě nádherně prolnou.

Debrecínské závitky

Když se řekne masové závitky, vybaví se každému většinou hned španělský ptáček z hovězího masa. Závitky ale můžete připravit i z masa vepřového. Jsou sice trochu náročnější na čas, ale výsledek stojí za to. Chutě použitých ingredienci se totiž během dušení v závitku úžasně prolnou a vy si ve finále pochutnáte na skutečné delikatese. Za zkoušku stojí třeba originální debrecínské závitky naplněné čím jiným než debrecínkou, připravené na špeku, s omáčkou z rajského protlaku. Nebojte se ale experimentovat. Závitky můžete naplnit v podstatě vším, co máte rádi, od sýrů přes masové fáše, zeleninu, kysané zelí, míchaná vajíčka až třeba po sušené švestky zabalené ve slanině.

Sekaná se slaninou a zeleninou

Na předních příčkách v oblíbenosti se umisťuje také sekaná, která skvěle chutná teplá i studená. Přestože jde o poměrně jednoduchý pokrm, připravit ji tak, aby byla uvnitř nádherně šťavnatá, na povrchu upečená dozlatova a nerozpadala se, vyžaduje zkušenosti. Každý kuchař a kuchařka mají obvykle svůj oblíbený recept, který se často dědí z generace na generaci, ale právě sekaná patří mezi recepty, kterým obměna na chuti neubere. Důkazem je třeba sekaná se zeleninou, která nejen skvěle chutná, ale na talíři vypadá dokonale. Paprika, mrkev a pár plátků anglické slaniny pozdvihnou důvěrně známý pokrm na vyšší úroveň. Naservírovat ji tak můžete do housky na svačinu i ke svátečnímu obědu.

Jak upéct fantastickou sekanou, která nepraskne? Postup krok za krokem je ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová