Recept na sekanou, která nepraskne, krok za krokem
Sekaná s bramborovou kaší je matadorem našich domácností. Chcete se naučit vyhlášenou sekanou, která nepraskne a zařadí se mezi poklady vaší rodinné kuchařky? Připravte ji podle našeho video návodu a pečte tu nejlepší mletou sekanou jednou provždy.
Výborná sekaná není nic složitého, pokud dodržíte ten správný postup. Dochutit ji pak můžete dle vlastní fantazie třeba čerstvými bylinkami rozmarýnem nebo tymiánem a pak bude chutnat naprosto famózně. Jak na to, vám krok po kroku ukáže food blogerka Mona Jaoua ve videu v úvodu článku.
Suroviny na mletou sekanou
1 kg mletého míchaného masa
2 menší cibule
2 rohlíky
2 vejce
4 stroužky česneku
mléko
kmín
sůl
pepř
majoránka
Jak na sekanou, aby nepraskla
1. Rohlíky do sekané nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme ho do pečiva vsáknout. Do mísy vložíme maso, rohlíkové kostičky nasáklé mlékem a promícháme. Nakonec přidáme všechny zbylé ingredience. Vejce, utřený česnek, majoránku a kmín podle chuti. Osolíme, opepříme, promícháme a masovou směs zaprášíme hladkou moukou. Bude-li se zdát směs řídká, můžeme přidat trochu strouhanky.
2. Vše promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily. Vařečku či lžíci odložíme a hněteme za pomocí rukou, protože v tom spočívá celé tajemství úspěchu. Chce to určitě alespoň 5 minut hnětení, již kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní "bouchnout" na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí, vytlačíme z masa přebytečný vzduch a sekaná bude kompaktnější.
3. Nakonec utvoříme šišku, kterou dáme do pekáčku potřeného olejem. Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se povrch zatáhl. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. za občasného podlévání pečeme do křupava.