Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli: Naučte se poctivý recept na tuhle klasiku

Video se připravuje ...
17. září 2024 • 04:30

Šťavnatý karbanátek s voňavým sýrem gouda, obalený v trojobalu. Že už se vám na poctivý holandský řízek sbíhají sliny? Naučte se podle našeho video návodu připravit ten pravý, se vším, co k němu patří.

Oblíbený holandský řízek sice působí jako specialita ze země větrných mlýnů, ale nenechte se mýlit. Tohle jídlo je Čech jako poleno. S Holandskem ho spojují jen města Edam a Gouda, odkud pocházejí sýry, které se po nastrouhání přidávají do směsi mletého vepřového masa a vejce. Poctivý holandský řízek je měkoučký a není vysušený. Proto se připravuje z vepřového bůčku a jednoho z již zmíněných sýrů - goudy nebo tučnějšího eidamu. Nesnažte se proto ingredience ošidit a pochutnejte si na této klasice třeba už zítra. A proč ne už dnes? Jeden z triků tkví totiž v dostatečném uležení mletého masa. Správnou přípravu vás naučí food blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu ve videu v úvodu článku.

Holandský řízek krok za krokem

Holandský řízek je český vynález Holandský řízek je český vynález • Autor: Karolína Fourová

Co budete potřebovat na 4 porce:

  • 750 g mletého vepřového bůčku
  • mléko na namočení masa
  • 200 g sýru gouda (nebo eidam 45%)
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • sůl

Na trojobal:

  • hladkou mouku
  • 2 vejce
  • strouhanku

Postup přípravy:

1. Aby byl „holanďan" dokonalý, je nejlepší si namlít vepřové maso doma. A nebojte se sáhnout po tučnějším bůčku, tuk nese chuť a z masa se při smažení vypeče. Namleté maso vložte do mísy a zalijte jej mlékem. Poté směs promíchejte, pořádně uhlaďte, přikryjte a nechte přes noc odležet v lednici. Mléko maso zjemní a holandské řízky budou mnohem chutnější.

2. Následující den přebytečné mléko sceďte. K masu přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se chutě spojily. Do směsi můžete přidat ještě nadrobno nakrájenou petrželku, ale tradiční recept ji neobsahuje.

3. Nyní si připravte trojobal. Do jedné misky nasypte hladkou mouku, do druhé vyklepněte 2 vejce, přidejte 3 lžíce mléka a vidličkou je prošlehejte. Do třetí misky nasypte strouhanku.

4. Z masové směsi tvarujte karbanátky. Směs je měkká a mazlavá, proto vám tvarování půjde nejlépe, když si připravíte misku s vodou a před tvarováním si vždy ruce namočíte.

5. Nakonec obalte připravené karbanátky v trojobalu. Nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Holandské řízky smažte v rozpáleném oleji na pánvi do zlatova, přibližně 8 minut z každé strany. Podávejte je s bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem a kyselou okurkou.

Není vám postup přípravy holandského řízku jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak na to.

 

Autor: red