Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli: Naučte se poctivý recept na tuhle klasiku

Video se připravuje ...
6. září 2021 • 23:30

Šťavnatý karbanátek s voňavým sýrem gouda, obalený v trojobalu. Že už se vám na poctivý holandský řízek sbíhají sliny? Naučte se podle našeho video návodu ten pravý se vším, co k němu patří.

Oblíbený holandský řízek sice působí jako exotika ze zámoří, ale nenechte se mýlit. Tohle jídlo je Čech jako poleno. Poctivý je měkoučký, není vysušený a připravuje se ze sýru gouda. Nesnažte se proto ingredience ošidit a pochutnejte si na této klasice třeba příští neděli. Naučí vás ji food blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu ve videu v úvodu článku.

Suroviny na 4 porce

750 g mletého vepřového bůčku
mléko na namočení masa
200 g sýru gouda
1 vejce
pepř
sůl

Na trojobal:

hladká mouka
2 vejce
strouhanka

Postup přípravy holandského řízku

1. Aby byl holanďan dokonalý, je nejlepší si namlít vepřové maso doma. A nebojte se sáhnout po tučnějším bůčku, tuk nese chuť a z masa se při smažení vypeče. Namleté maso vložte do mísy a zalijte jej mlékem. Poté směs promíchejte, pořádně uhlaďte, přikryjte a nechte přes noc odležet v lednici. Mléko maso zjemní a holandské řízky budou mnohem chutnější.

2. Následující den přebytečné mléko sceďte. K masu přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se chutě spojily. Do směsi můžete přidat ještě nadrobno nakrájenou petrželku, ale tradiční recept ji neobsahuje.

3. Nyní si připravte trojobal. Do jedné misky nasypte hladkou mouku, do druhé vyklepněte 2 vejce, přidejte 3 lžíce mléka a vidličkou je prošlehejte. Do třetí misky nasypte strouhanku.

Oblíbený holandský řízek sice působí jako exotika ze zámoří, ale nenechte se mýlit. Tohle jídlo je Čech jako poleno Oblíbený holandský řízek sice působí jako exotika ze zámoří, ale nenechte se mýlit. Tohle jídlo je Čech jako poleno • Autor: Karolína Fourová

4. Z masové směsi tvarujte karbanátky. Směs je měkká a mazlavá, proto vám tvarování půjde nejlépe, když si připravíte misku s vodou a před tvarováním si vždy ruce namočíte.

5. Nakonec obalte připravené karbanátky v trojobalu. Nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Holandské řízky smažte v rozpáleném oleji na pánvi do zlatova, přibližně 8 minut z každé strany. Podávejte je s bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem a kyselou okurkou.

Není vám postup přípravy holandského řízku jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak na to.

VIDEO: Zkuste tento řízek s krémovou náplní.

Kniha blogerů Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549 Kč.

Autor: Karolína Fourová