Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Léto sice ještě nekončí, ale přišlo ochlazení a večery už nejsou tak teplé. A proto si k večeři udělejte polévku z pečené zeleniny, pikantní krůtí na ajvaru nebo křupavé batátové placky. Samá rychlá, jednoduchá a skvělá jídla.
Na co se můžete těšit?
Pondělí: Polévka z pečeného květáku
Úterý: Krůtí kostky na ajvaru
Středa: Batátové placky
Čtvrtek: Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou
Pátek: Salát s quinoou a sýrem halloumi
A co třeba holandský řízek?>>>
Pondělí: Polévka z pečeného květáku
Co budete potřebovat:
- 1 větší květák
- olivový olej
- 1 lžičku římského kmínu
- 6 lžic semínek (dýňová, slunečnicová, sezamová)
- 1 cibuli
- 2 brambory typu B
- 300 ml zeleninového vývaru
- 300–400 ml kokosového mléka
- pažitku k podávání
- sůl
Postup:
1. Květák rozeberte na růžičky, ty větší pokrájejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Květák zalijte dvěma lžícemi olivového oleje, osolte, ochuťte římským kmínem a rukama promíchejte, aby se vše dobře obalilo. Rovnoměrně ho na plechu rozprostřete a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20 minut. Květák by se měl upéct dozlatova.
2. Mezitím připravte semínka na posypání. V misce promíchejte dýňová, slunečnicová a sezamová semínka, můžete přidat i ovesné vločky. Přidejte lžíci olivového oleje, lehce osolte, rozprostřete do malé zapékací misky a dejte na 10 minut do trouby ke květáku.
3. Cibuli nakrájejte na kostičky a zpěňte na troše oleje, přidejte oloupané brambory pokrájené na menší kousky, zalijte vývarem a vařte doměkka. Přidejte opečený květák (pár kousků si můžete schovat na ozdobu), rozmixujte vše ponorným mixérem dohladka, zalijte kokosovým mlékem, dobře promíchejte, ochuťte solí a prohřejte.
4. Polévku podávejte posypanou opečenými semínky, nasekanou pažitkou a zakápnutou olivovým olejem.
Úterý: Krůtí kostky na ajvaru
Co budete potřebovat:
- 600 g krůtích prsou
- 1 cibuli
- slunečnicový olej
- 1 lžíci hladké mouky
- 2–3 lžíce ajvaru
- 250 ml vývaru
- 200 ml smetany 30%
- sůl
- těstoviny a hladkolistou petrželku k podávání
Postup:
1. Krůtí prsa pokrájejte na kostky asi 2 x 2 cm, cibuli nasekejte nadrobno. V kastrolu rozpalte asi 2 lžíce oleje, nechte zesklovatět cibuli, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Zaprašte moukou, přidejte ajvar, krátce opečte, zalijte vývarem, přiklopte a nechte dusit na mírném plameni asi 20 minut.
2. Maso zalijte smetanou a ochuťte solí, už nevařte, jen krátce prohřejte.
3. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, rozdělte je na talíře, zalijte omáčkou s masem a bohatě posypte nasekanou petrželkou.
TIP: Pokud máte rádi pikantnější jídla, nebojte se do omáčky přidat špetku chilli.
Středa: Batátové placky
Co budete potřebovat:
- 2 velké batáty
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 3–4 jarní cibulky
- 1 malý svazek koriandru nebo zelené petrželky
- olej na smažení
- 200 g řeckého bílého jogurtu
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
- citron k podávání
Postup:
1. Batáty oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte do mísy. Přidejte vejce, mouku, na kolečka pokrájenou bílou část jarních cibulek a většinu najemno nasekaného koriandru nebo petrželky. Směs osolte, opepřete a promíchejte.
2. Pánev nebo lívanečník vytřete olejem, asi ze dvou lžic směsi tvořte placky a smažte je z obou stran dozlatova. Placky odkládejte na papírové ubrousky a olej v pánvi doplňujte podle potřeby.
3. Jogurt promíchejte s pokrájenou zelenou částí jarních cibulek, lžící olivového oleje, solí a pepřem. Placky podávejte s kousky citronu na zakápnutí, jogurtovým dipem a zbylým koriandrem nebo petrželkou.
Čtvrtek: Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou
Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou
Co budete potřebovat:
- 3 kuřecí prsa (cca 600 g)
- gyros koření
- olej na opečení
- 1 vetší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 papriky
- 300 g cukety
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 200 g rýže basmati
- cca 600 ml vývaru
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, ochuťte kořením (použijte kvalitní směs koření), přidejte asi 3 lžíce oleje a promíchejte. Maso orestujte v hrnci a když je hotové, dejte ho bokem.
2. Ve výpeku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Papriky a cuketu očistěte, nakrájejte na menší kousky a přidejte k cibuli. Dále přisypte propláchnutou rýží, sladkou papriku, rajčatový protlak a přilijte vývar.
3. Do hrnce vraťte také orestované maso, osolte, opepřete, zamíchejte a nechte asi 12 minut dusit, aby rýže změkla.
Pátek: Salát s quinoou a sýrem halloumi
Co budete potřebovat:
- 150 g quinoy
- 300 g cherry rajčat
- 1 salátovou okurku
- 1 žlutou papriku
- 1 červenou cibuli
- 1 hrst listů hladkolisté petrželky
- 2 balení sýru halloumi
- olej na smažení
- citron k podávání
Na zálivku:
- šťávu z 1/2 citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku dijonské hořčice
- mletý pepř
- sůl
Salát s quinoou a sýrem halloumi
Postup:
1. Quinou uvařte podle návodu na obalu, poté ji sceďte a dobře propláchněte studenou vodou.
2. Mezitím pokrájejte rajčata na čtvrtky či poloviny, papriku a okurku na drobné kostičky, cibuli na tenké klínky a petrželku nadrobno. Zeleninu v míse promíchejte s quinoou a zalijte zálivkou umíchanou z citronové šťávy, olivového oleje, dijonské hořčice, soli a pepře. Opět dobře promíchejte a uložte do ledničky.
3. Sýr halloumi nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm, rozpalte grilovací pánev, lehce ji potřete olejem a halloumi opečte z obou stran dozlatova, půjde to rychle.
4. Opečený sýr podávejte se salátem a kousky citronu na dochucení.
Rychle hotové je i oblíbené srbské rizoto>>>