Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole

9. září 2024 • 05:11

Léto sice ještě nekončí, ale přišlo ochlazení a večery už nejsou tak teplé. A proto si k večeři udělejte polévku z pečené zeleniny, pikantní krůtí na ajvaru nebo křupavé batátové placky. Samá rychlá, jednoduchá a skvělá jídla.

Na co se můžete těšit?

Pondělí: Polévka z pečeného květáku

Úterý: Krůtí kostky na ajvaru

Středa: Batátové placky

Čtvrtek: Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou 

Pátek: Salát s quinoou a sýrem halloumi

A co třeba holandský řízek?>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Polévka z pečeného květáku

Co budete potřebovat:

  • 1 větší květák
  • olivový olej
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 6 lžic semínek (dýňová, slunečnicová, sezamová)
  • 1 cibuli
  • 2 brambory typu B 
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 300–400 ml kokosového mléka 
  • pažitku k podávání
  • sůl

Polévka z pečeného květáku Polévka z pečeného květáku • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Květák rozeberte na růžičky, ty větší pokrájejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Květák zalijte dvěma lžícemi olivového oleje, osolte, ochuťte římským kmínem a rukama promíchejte, aby se vše dobře obalilo. Rovnoměrně ho na plechu rozprostřete a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20 minut. Květák by se měl upéct dozlatova.

2. Mezitím připravte semínka na posypání. V misce promíchejte dýňová, slunečnicová a sezamová semínka, můžete přidat i ovesné vločky. Přidejte lžíci olivového oleje, lehce osolte, rozprostřete do malé zapékací misky a dejte na 10 minut do trouby ke květáku.

3. Cibuli nakrájejte na kostičky a zpěňte na troše oleje, přidejte oloupané brambory pokrájené na menší kousky, zalijte vývarem a vařte doměkka. Přidejte opečený květák (pár kousků si můžete schovat na ozdobu), rozmixujte vše ponorným mixérem dohladka, zalijte kokosovým mlékem, dobře promíchejte, ochuťte solí a prohřejte.

4. Polévku podávejte posypanou opečenými semínky, nasekanou pažitkou a zakápnutou olivovým olejem.

Úterý: Krůtí kostky na ajvaru

Co budete potřebovat:

  • 600 g krůtích prsou
  • 1 cibuli
  • slunečnicový olej
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2–3 lžíce ajvaru
  • 250 ml vývaru
  • 200 ml smetany 30%
  • sůl
  • těstoviny a hladkolistou petrželku k podávání

Krůtí kostky na ajvaru Krůtí kostky na ajvaru • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Krůtí prsa pokrájejte na kostky asi 2 x 2 cm, cibuli nasekejte nadrobno. V kastrolu rozpalte asi 2 lžíce oleje, nechte zesklovatět cibuli, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Zaprašte moukou, přidejte ajvar, krátce opečte, zalijte vývarem, přiklopte a nechte dusit na mírném plameni asi 20 minut.

2. Maso zalijte smetanou a ochuťte solí, už nevařte, jen krátce prohřejte.

3. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, rozdělte je na talíře, zalijte omáčkou s masem a bohatě posypte nasekanou petrželkou.

TIP: Pokud máte rádi pikantnější jídla, nebojte se do omáčky přidat špetku chilli.

Středa: Batátové placky

Co budete potřebovat:

  • 2 velké batáty
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3–4 jarní cibulky
  • 1 malý svazek koriandru nebo zelené petrželky
  • olej na smažení
  • 200 g řeckého bílého jogurtu
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • citron k podávání

Batátové placky Batátové placky • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Batáty oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte do mísy. Přidejte vejce, mouku, na kolečka pokrájenou bílou část jarních cibulek a většinu najemno nasekaného koriandru nebo petrželky. Směs osolte, opepřete a promíchejte.

2. Pánev nebo lívanečník vytřete olejem, asi ze dvou lžic směsi tvořte placky a smažte je z obou stran dozlatova. Placky odkládejte na papírové ubrousky a olej v pánvi doplňujte podle potřeby.

3. Jogurt promíchejte s pokrájenou zelenou částí jarních cibulek, lžící olivového oleje, solí a pepřem.  Placky podávejte s kousky citronu na zakápnutí, jogurtovým dipem a zbylým koriandrem nebo petrželkou.

Čtvrtek: Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou 

Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou • Autor: Recepty.cz

Co budete potřebovat:

  • 3 kuřecí prsa (cca 600 g)
  • gyros koření
  • olej na opečení
  • 1 vetší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 papriky
  • 300 g cukety
  • 2 lžíce rajčatového protlaku 
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 200 g rýže basmati
  • cca 600 ml vývaru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, ochuťte kořením (použijte kvalitní směs koření), přidejte asi 3 lžíce oleje a promíchejte. Maso orestujte v hrnci a když je hotové, dejte ho bokem.

2. Ve výpeku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Papriky a cuketu očistěte, nakrájejte na menší kousky a přidejte k cibuli. Dále přisypte propláchnutou rýží, sladkou papriku, rajčatový protlak a přilijte vývar.

3. Do hrnce vraťte také orestované maso, osolte, opepřete, zamíchejte a nechte asi 12 minut dusit, aby rýže změkla.

Pátek: Salát s quinoou a sýrem halloumi

Co budete potřebovat:

  • 150 g quinoy
  • 300 g cherry rajčat
  • 1 salátovou okurku
  • 1 žlutou papriku
  • 1 červenou cibuli
  • 1 hrst listů hladkolisté petrželky
  • 2 balení sýru halloumi
  • olej na smažení
  • citron k podávání

Na zálivku:

  • šťávu z 1/2 citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • mletý pepř
  • sůl

Salát s quinoou a sýrem halloumi Salát s quinoou a sýrem halloumi • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Quinou uvařte podle návodu na obalu, poté ji sceďte a dobře propláchněte studenou vodou.

2. Mezitím pokrájejte rajčata na čtvrtky či poloviny, papriku a okurku na drobné kostičky, cibuli na tenké klínky a petrželku nadrobno. Zeleninu v míse promíchejte s quinoou a zalijte zálivkou umíchanou z citronové šťávy, olivového oleje, dijonské hořčice, soli a pepře. Opět dobře promíchejte a uložte do ledničky.

3. Sýr halloumi nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm, rozpalte grilovací pánev, lehce ji potřete olejem a halloumi opečte z obou stran dozlatova, půjde to rychle.

4. Opečený sýr podávejte se salátem a kousky citronu na dochucení.

Rychle hotové je i oblíbené srbské rizoto>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková