Nevíte, co s květákem? Máme pro vás 8 nejlepších způsobů, jak si ho vychutnají malí i velcí labužníci
Vzpomínáte na dětství, jak vám vaše babička o prázdninách dělávala květák jako mozeček nebo obalovaný ve strouhance? Oživte si vzpomínky a vyzkoušejte květák na různé netradiční způsoby, které si vás získají od prvního sousta.
Už naše babičky podlehly kouzlu květáku, kterému se přezdívalo také karfiol. Tato zázračná superzelenina obsahuje mnoho vitaminů a antioxidantů. Je vědecky prokázáno, že působí jako prevence rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Mimo jiné je bohatým zdrojem bílkovin, fosforu a draslíku. Květák nemusíte připravovat jen jako mozeček nebo obalovaný ve strouhance, ale i různými netradičními způsoby. Inspirujte se zajímavými recepty, které vás mile překvapí.
Jako první musíme zmínit květákovou polévku, která zahřeje při chladnějších dnech, ale také dostatečně zasytí při vyšších venkovních teplotách:
Pikantní květák pečený v celku je potřený jogurtem s limetkovou šťávou, jemně nastrouhanou kůrou, chilli pastou, česnekem a kmínem a chutná skvěle samotný i jako příloha.
Pikantní květák pečený v celku
Vychutnejte si růžičky květáku ochucené kari kořením, které jsou pečené s cizrnou a bramborami. Pokrm se podává s koriandrovým pestem s česnekem, oříšky a parmazánem.
Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku
Ne vždy si pod pojmem steak musíme představit maso. Přesvědčte se sami, že květákové steaky z grilu s báječnou omáčkou a okurkovým salátem potěší nejen vegetariány.
Krémová hustá polévka z pečeného květáku ovoněná muškátovým oříškem a zdobená mandličkami a petrželkou vás báječně zasytí.
Vyzkoušejte rychlou a jednoduchou večeři v podobě pikantního květákového salátu. Dip vykouzlíte spojením hořčice, olivového oleje, cukru, zázvoru a šťávy z limetky.
Kdo by to byl řekl, že květák můžete využít i při přípravě těstovin. Těstoviny s krémovou omáčkou z květáku doplňte na závěr petrželkou a růžovým pepřem.
Těstoviny s květákovou omáčkou
Lahodná tortilla v sobě ukrývá čočku, marinovaný květák a kousky kuřecího masa. Na dip budete potřebovat bílý jogurt a limetkovou šťávu.