Nevíte, co s květákem? Máme pro vás 8 nejlepších způsobů, jak si ho vychutnají malí i velcí labužníci

24. srpna 2022 • 00:00

Vzpomínáte na dětství, jak vám vaše babička o prázdninách dělávala květák jako mozeček nebo obalovaný ve strouhance? Oživte si vzpomínky a vyzkoušejte květák na různé netradiční způsoby, které si vás získají od prvního sousta.

Už naše babičky podlehly kouzlu květáku, kterému se přezdívalo také karfiol. Tato zázračná superzelenina obsahuje mnoho vitaminů a antioxidantů. Je vědecky prokázáno, že působí jako prevence rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Mimo jiné je bohatým zdrojem bílkovin, fosforu a draslíku. Květák nemusíte připravovat jen jako mozeček nebo obalovaný ve strouhance, ale i různými netradičními způsoby. Inspirujte se zajímavými recepty, které vás mile překvapí.

Jako první musíme zmínit květákovou polévku, která zahřeje při chladnějších dnech, ale také dostatečně zasytí při vyšších venkovních teplotách:

Video se připravuje ...

Pikantní květák pečený v celku je potřený jogurtem s limetkovou šťávou, jemně nastrouhanou kůrou, chilli pastou, česnekem a kmínem a chutná skvěle samotný i jako příloha.  

Pikantní květák pečený v celku Pikantní květák pečený v celku • Autor: iStock

Vychutnejte si růžičky květáku ochucené kari kořením, které jsou pečené s cizrnou a bramborami. Pokrm se podává s koriandrovým pestem s česnekem, oříšky a parmazánem.  

Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku • Autor: F.O.O.D.

Ne vždy si pod pojmem steak musíme představit maso. Přesvědčte se sami, že květákové steaky z grilu s báječnou omáčkou a okurkovým salátem potěší nejen vegetariány.  

Květákové steaky z grilu Květákové steaky z grilu • Autor: iStock

Krémová hustá polévka z pečeného květáku ovoněná muškátovým oříškem a zdobená mandličkami a petrželkou vás báječně zasytí. 

Polévka z pečeného květáku Polévka z pečeného květáku • Autor: iStock

Vyzkoušejte rychlou a jednoduchou večeři v podobě pikantního květákového salátu. Dip vykouzlíte spojením hořčice, olivového oleje, cukru, zázvoru a šťávy z limetky.  

Pikantní květákový salát Pikantní květákový salát • Autor: F.O.O.D.

Kdo by to byl řekl, že květák můžete využít i při přípravě těstovin. Těstoviny s krémovou omáčkou z květáku doplňte na závěr petrželkou a růžovým pepřem.  

Těstoviny s květákovou omáčkou Těstoviny s květákovou omáčkou • Autor: iStock

Lahodná tortilla v sobě ukrývá čočku, marinovaný květák a kousky kuřecího masa. Na dip budete potřebovat bílý jogurt a limetkovou šťávu.

Tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem Tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem • Autor: iStock

Autor: DF, TR