Od pondělí do pátku: Zeleninové večeře, které si zamilujete
Patříte k masožravcům? Pak nejspíš po našich receptech názor nezměníte, ale třeba zjistíte, že i zelenina může chutnat skvěle, a to i jako hlavní chod. Udělejte si zeleninový týden a inspirujte se našimi recepty na chutné večeře.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Bruschetta s mozzarellou
Úterý: Papriky plněné rýží
Středa: Italská minestrone
Čtvrtek: Kuskus se zeleninou
Pátek: Plněné tortilly
Moc dobré a jednoduché jsou i brokolicové placky>>>
Pondělí: Bruschetta s mozzarellou
Co budete potřebovat:
- 2 kvalitní bagety
- 300 g cherry rajčat
- 250 g mozzarelly na zapékání
- 1–2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- čerstvou bazalku
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Bagety překrojte podélně na půlky a položte je řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem.
2. Rajčata omyjte, překrojte na půlky a dejte do misky. Přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a pár nakrájených lístků bazalky, osolte a promíchejte.
3. Mozzarellu nastrouhejte nebo nakrájejte na nudličky a rozdělte ji na bagety. Přidejte nakrájená ochucená rajčata, vše dejte do předehřáté trouby a zapečte, dokud se sýr neroztaví. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a se zeleninovým salátem.
Úterý: Papriky plněné rýží
Co budete potřebovat:
- 5 červených masitých paprik
- 300 g rýže
- 1 mrkev
- 1 mladou cibulku
- hrst nasekané petrželky
- olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Papriky omyjte, odřízněte vršky a odstraňte semínka.
2. Rýži propláchněte studenou vodou a uvařte v osolené vodě doměkka.
3. Cibulku nakrájejte na tenká kolečka, očištěnou mrkev a jednu papriku na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku, až zesklovatí. Přidejte mrkev s paprikou, krátce orestujte a zeleninovou směs smíchejte s uvařenou rýží. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.
4. Zbylé čtyři papriky potřete lehce olejem, naplňte je připravenou rýžovou nádivkou, postavte je do pekáčku vymazaného olejem, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.
Středa: Italská minestrone
Co budete potřebovat:
- 600 g zeleniny (rajčata, zelené fazolky, hrášek, brambory, cuketa, řapíkatý celer...)
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 50 ml olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 100 g parmazánu
- 80 g krátkých těstovin
- mletý pepř
- sůl
- čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto na ozdobení
Postup:
1. Zeleninu očistěte a nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek a cibuli nasekejte nadrobno a orestujte v hrnci na olivovém oleji. Přidejte zeleninu a ještě několik minut opékejte.
2. Přilijte vývar, přidejte rajčatový protlak, bobkový list a tymián, případně i tvrdou kůrku z parmazánu, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z polévky vyndejte parmazánovou kůrku, přisypte do ní těstoviny a povařte ještě asi 10 minut, dokud nebudou těstoviny měkké.
3. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci ozdobte nastrouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou nebo bazalkovým pestem.
TIP: Místo těstovin můžete do polévky přidat velké bílé fazole z konzervy.
Čtvrtek: Kuskus se zeleninou
Co budete potřebovat:
- 250 g kuskusu
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 1 cibuli
- 200 g fazolových lusků (mražených)
- 2 papriky
- 1/2 pórku
- 2 stroužky česneku
- hrst nasekané zelené petrželky
- sójovou omáčku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Na větší pánvi rozehřejte slunečnicový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte fazolky, osolte, opepřete a chvíli poduste. Pak přidejte očištěnou papriku a pórek nakrájený na kousky, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku, promíchejte a ještě chvíli restujte.
2. Nakonec do směsi přidejte kuskus, vše zalijte vývarem a trochou sójové omáčky, promíchejte, odstavte z ohně a nechte stát zakryté pokličkou asi 10 minut, dokud se vývar nevsákne do kuskusu.
TIP: Máte-li rádi uzené tofu, nakrájejte ho a přimíchejte na závěr do hotového kuskusu.
Pátek: Plněné tortilly
Co budete potřebovat:
- 4 tortilly
- 150 g žampionů
- 150 g brokolice
- 2 stroužky česneku
- 1 červenou a 1 žlutou papriku
- 1 cibuli
- 2 hrsti zeleného salátu (ledového, rukoly apod.)
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Žampiony nakrájejte na plátky, brokolici omyjte a rozeberte na růžičky, česnek oloupejte a nasekejte nahrubo.
2. V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte česnek (dejte pozor, aby se nespálil). Přidejte žampiony, brokolici a restujte ještě několik minut.
3. Očištěné papriky nakrájejte na hranolky, oloupanou cibuli na nudličky a obojí přimíchejte ke směsi v pánvi, osolte, opepřete, krátce orestujte a stáhněte z ohně.
4. Tortilly krátce prohřejte v troubě vyhřáté na 190 °C. Na každou položte trochu salátu, navrstvěte na ně zeleninovou směs, tortilly zabalte a ihned podávejte.
Máte-li rádi špenát, udělejte si z něj výbornou polévku>>>