Od pondělí do pátku: Zeleninové večeře, které si zamilujete

11. března 2024 • 04:35

Patříte k masožravcům? Pak nejspíš po našich receptech názor nezměníte, ale třeba zjistíte, že i zelenina může chutnat skvěle, a to i jako hlavní chod. Udělejte si zeleninový týden a inspirujte se našimi recepty na chutné večeře.  

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Bruschetta s mozzarellou

Úterý: Papriky plněné rýží

Středa: Italská minestrone

Čtvrtek: Kuskus se zeleninou

Pátek: Plněné tortilly

Moc dobré a jednoduché jsou i brokolicové placky>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Bruschetta s mozzarellou 

Bruschetta s mozzarellou Bruschetta s mozzarellou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 kvalitní bagety
  • 300 g cherry rajčat
  • 250 g mozzarelly na zapékání
  • 1–2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvou bazalku

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Bagety překrojte podélně na půlky a položte je řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem.  

2. Rajčata omyjte, překrojte na půlky a dejte do misky. Přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a pár nakrájených lístků bazalky, osolte a promíchejte.

3. Mozzarellu nastrouhejte nebo nakrájejte na nudličky a rozdělte ji na bagety. Přidejte nakrájená ochucená rajčata, vše dejte do předehřáté trouby a zapečte, dokud se sýr neroztaví. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a se zeleninovým salátem.

Úterý: Papriky plněné rýží

Papriky plněné rýží Papriky plněné rýží • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 5 červených masitých paprik
  • 300 g rýže
  • 1 mrkev
  • 1 mladou cibulku
  • hrst nasekané petrželky
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Papriky omyjte, odřízněte vršky a odstraňte semínka.  

2. Rýži propláchněte studenou vodou a uvařte v osolené vodě doměkka.

3. Cibulku nakrájejte na tenká kolečka, očištěnou mrkev a jednu papriku na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku, až zesklovatí. Přidejte mrkev s paprikou, krátce orestujte a zeleninovou směs smíchejte s uvařenou rýží. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.

4. Zbylé čtyři papriky potřete lehce olejem, naplňte je připravenou rýžovou nádivkou, postavte je do pekáčku vymazaného olejem, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

Středa: Italská minestrone

Italská minestrone Italská minestrone • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 600 g zeleniny (rajčata, zelené fazolky, hrášek, brambory, cuketa, řapíkatý celer...) 
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 100 g parmazánu
  • 80 g krátkých těstovin
  • mletý pepř
  • sůl
  • čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto na ozdobení

Postup:

1. Zeleninu očistěte a nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek a cibuli nasekejte nadrobno a orestujte v hrnci na olivovém oleji. Přidejte zeleninu a ještě několik minut opékejte.

2. Přilijte vývar, přidejte rajčatový protlak, bobkový list a tymián, případně i tvrdou kůrku z parmazánu, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z polévky vyndejte parmazánovou kůrku, přisypte do ní těstoviny a povařte ještě asi 10 minut, dokud nebudou těstoviny měkké.

3. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci ozdobte nastrouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou nebo bazalkovým pestem.

TIP: Místo těstovin můžete do polévky přidat velké bílé fazole z konzervy.

Čtvrtek: Kuskus se zeleninou

Kuskus se zeleninou Kuskus se zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g kuskusu
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 cibuli
  • 200 g fazolových lusků (mražených)
  • 2 papriky
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • sójovou omáčku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Na větší pánvi rozehřejte slunečnicový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte fazolky, osolte, opepřete a chvíli poduste. Pak přidejte očištěnou papriku a pórek nakrájený na kousky, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku, promíchejte a ještě chvíli restujte. 

2. Nakonec do směsi přidejte kuskus, vše zalijte vývarem a trochou sójové omáčky, promíchejte, odstavte z ohně a nechte stát zakryté pokličkou asi 10 minut, dokud se vývar nevsákne do kuskusu.  

TIP: Máte-li rádi uzené tofu, nakrájejte ho a přimíchejte na závěr do hotového kuskusu.

Pátek: Plněné tortilly 

Plněné tortilly Plněné tortilly • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 tortilly
  • 150 g žampionů
  • 150 g brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červenou a 1 žlutou papriku
  • 1 cibuli
  • 2 hrsti zeleného salátu (ledového, rukoly apod.)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Žampiony nakrájejte na plátky, brokolici omyjte a rozeberte na růžičky, česnek oloupejte a nasekejte nahrubo.

2. V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte česnek (dejte pozor, aby se nespálil). Přidejte žampiony, brokolici a restujte ještě několik minut. 

3. Očištěné papriky nakrájejte na hranolky, oloupanou cibuli na nudličky a obojí přimíchejte ke směsi v pánvi, osolte, opepřete, krátce orestujte a stáhněte z ohně. 

4. Tortilly krátce prohřejte v troubě vyhřáté na 190 °C. Na každou položte trochu salátu, navrstvěte na ně zeleninovou směs, tortilly zabalte a ihned podávejte. 

Máte-li rádi špenát, udělejte si z něj výbornou polévku>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková