Jednoduchá česká jídla: 5 rychlých receptů od pondělí do pátku

8. února 2021 • 00:00

Tyto rychlé recepty za pár korun vás mile překvapí a možná si vzpomenete na jídla, která už jste dlouho neměli. Báječné pečené brambory se slaninou, lahodná koprovka se ztraceným vejcem, dozlatova osmažené zelné placky nebo třeba klasický, všemi milovaný buřtguláš. Příprava každého z nich zabere maximálně půl hodiny, poté už je stačí jen včas vyndat z trouby nebo odstavit z plotny.

Vybrali jsme pro vás tyto oblíbené a chutné obědy či večeře, které vykouzlíte z pár základních surovin:

Pečené brambory se slaninou

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Kuřecí karbanátky se sýrem

Zelné placky

Buřtguláš

Pečené brambory se slaninou

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut na pečení

Suroviny na 4 porce:

  • 8 brambor 
  • 200 g anglické slaniny 
  • 2 cibule
  • hrubá sůl
  • olej

Zkuste také některé z těchto 13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny

Postup:

1. Brambory kartáčkem očistěte a pak je navrchu nakrojte.

2. Do každého zářezu dejte jeden tenký plátek na kolečka nakrájené cibule a kousek slaniny.

3. Pak brambory pokapejte olejem a posypte hrubou solí. Dle chuti můžete posypat rozdrobenou nivou nebo nastrouhaným čedarem. Brambory vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku a pečte dozlatova.

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut na vaření

Suroviny na 4 porce:

  • 3 lžíce nasekaného kopru
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 4 vejce

Máte raději kulajdu? Zkuste některý z oblíbených receptů s koprem

Postup:

1. Cibuli zpěňte na dvou lžících másla a přidejte bobkový list a nové koření. Zaprašte moukou a zalijte vývarem. Základ omáčky nechte provařit.

2. Pak přidejte ocet, sůl a cukr a opět nechte provařit. Vyjměte koření a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte smetanu, nasekaný kopr, opět přiveďte k varu a ihned stáhněte z ohně.

3. Pak přiveďte v rendlíku osolenou vodu téměř k varu. Do té pak opatrně vyklepněte jednotlivá vajíčka. Voda nesmí prudce vřít.

4. Za dvě minuty jsou ztracená vejce hotová, vytáhněte je děrovanou naběračkou. 

5. Omáčku podávejte s opečeným bramborem a ztraceným vejcem.

Kuřecí karbanátky se sýrem

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 400 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 cibule
  • 100 g nastrouhané goudy
  • 1 vejce
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Skvělé karbanátky můžete připravit i bez masa, zkuste recept z kapusty podle časopisu F.O.O.D.

Postup:

1. Oba druhy masa umelte v mlýnku nebo robotu. Dejte je do mísy, přidejte vejce, nasekanou cibuli, sýr, vločky a tymián.

2. Vše důkladně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Pak ze směsi vytvarujte karbanátky.

3. Smažte je na rozpáleném oleji dozlatova.

4. Můžete je použít do housky, obložit zeleninou a pokapat dipem nebo podávat s bramborovou kaší.

Zelné placky

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g čerstvého červeného zelí 
  • 400 g vařených brambor
  • 1 cibule 
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • olej na smažení

Připravte si také nejlepší zelňačku podle našeho videoreceptu!

Postup:

1. Lžíci oleje rozehřejte spolu s polovinou másla v pánvi s vyšším okrajem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji pár minut opékejte dozlatova.

2. Vmíchejte nakrájené zelí a opékejte je asi 10 minut. Pak zelí přiklopte a nechte chvíli dusit, aby změklo.

3. Směs osolte, opepřete a nechte vychladnout. Poté zelí promíchejte ve velké míse s rozmačkanými bramborami, vejcem a petrželkou a ze směsi vytvarujte placky.

4. Smažte je na zbylém másle a oleji z obou stran dozlatova.

5. Hotové placky pokládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

Buřtguláš

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut na vaření

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 4 buřty
  • 1 lžička kmínu
  • 2 zelené papriky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř

Máte i pórek a papriku? Zkuste netradiční recept na buřtguláš podle Koko:

Postup:

1. Brambory oloupejte a nakrájejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak buřty.

2. Cibuli opečte na sádle. Přidejte papriku, kmín, nechte rozvonět a pak vše zalijte vývarem.

3.Vmíchejte nakrájené brambory a vařte asi 15 minut. Pak do směsi přidejte nakrájené papriky, buřty a vařte dalších 10 minut.

4. Hotový guláš podle potřeby osolte, opepřete a ochuťte majoránkou. Podávejte s chlebem. Dochutit můžete také čerstvou chilli papričkou.

Tyto recepty pro vás připravil lednový speciál Blesku pro ženy Levná kuchařka. Můžete zakoupit na stáncích nebo on-line s doručením do schránky ZDE >>>.

Už máte speciál Blesku – Levnou kuchařku? Už máte speciál Blesku – Levnou kuchařku? • Autor: Blesk
Autor: DF, Blesk Levná kuchařka