Jednoduchá česká jídla: 5 rychlých receptů od pondělí do pátku
Tyto rychlé recepty za pár korun vás mile překvapí a možná si vzpomenete na jídla, která už jste dlouho neměli. Báječné pečené brambory se slaninou, lahodná koprovka se ztraceným vejcem, dozlatova osmažené zelné placky nebo třeba klasický buřtguláš. Příprava každého z nich zabere maximálně půl hodiny, což v pracovním týdnu jistě přijde vhod.
Vybrali jsme pro vás tyto oblíbené a chutné obědy či večeře, které vykouzlíte z pár základních surovin:
♥ Brambory hasselback se slaninou a sýrem
♥ Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Buřtguláš si můžete připravit i podle videoreceptu>>>
Brambory hasselback se slaninou a sýrem
Suroviny na 4 porce:
- 8 brambor
- kousek másla
- 8 větších plátků anglické slaniny
- 8 plátků čedaru
- hrubá sůl
- olej
- 1 kelímek husté zakysané smetany nebo řeckého bílého jogurtu
- jarní cibulka na posypání
Postup:
1. Brambory kartáčkem očistěte a pak do nich udělejte zářezy ve vzdálenosti asi 3 mm tak, abyste brambory nepřekrojili.
2. Brambory pokapejte olejem a posypte hrubou solí. Vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, až budou uvnitř propečené a na vrchu křupavé.
3. Mezitím na pánvi vyškvařte plátky slaniny, položte je na ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.
4. Upečené brambory vyndejte z trouby, do zářezů vložte rozlámané plátky slaniny a nakrájené plátky sýru a vraťte je zpět do trouby asi na 5 minut, až se sýr roztaví.
5. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a nasekanou jarní cibulkou.
Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Suroviny na 4 porce:
- 3 lžíce nasekaného kopru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 nakrájená cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 5 lžic cukru
- 3 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- 4 vejce
Postup:
1. Cibuli zpěňte na dvou lžících másla a přidejte bobkový list a nové koření. Zaprašte moukou a zalijte vývarem. Základ omáčky nechte provařit.
2. Pak přidejte ocet, sůl a cukr a opět nechte provařit. Vyjměte koření a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte smetanu, nasekaný kopr, opět přiveďte k varu a ihned stáhněte z ohně.
3. Pak přiveďte v rendlíku osolenou vodu téměř k varu. Do té pak opatrně vyklepněte jednotlivá vajíčka. Voda nesmí prudce vřít.
4. Za dvě minuty jsou ztracená vejce hotová, vytáhněte je děrovanou naběračkou.
5. Omáčku podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami a ztraceným vejcem.
Kuřecí karbanátky se sýrem
Suroviny na 4 porce:
- 400 g kuřecích prsních řízků
- 400 g kuřecích stehenních řízků
- 1 cibule
- 100 g nastrouhané goudy
- 1 vejce
- 4 lžíce ovesných vloček
- 4 snítky tymiánu
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Postup:
1. Oba druhy masa umelte v mlýnku nebo robotu. Dejte je do mísy, přidejte vejce, nasekanou cibuli, sýr, vločky a tymián.
2. Vše důkladně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Pak ze směsi vytvarujte karbanátky.
3. Smažte je na rozpáleném oleji dozlatova.
4. Můžete je použít do housky, obložit zeleninou a pokapat dipem nebo podávat s bramborovou kaší.
Zelné placky
Suroviny na 4 porce:
- 400 g čerstvého červeného zelí
- 400 g vařených brambor
- 1 cibule
- 1 vejce
- 30 g másla
- sůl
- pepř
- 1 lžíce nasekané petrželky
- olej na smažení
Postup:
1. Lžíci oleje rozehřejte spolu s polovinou másla v pánvi s vyšším okrajem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji pár minut opékejte dozlatova.
2. Vmíchejte nakrájené zelí a opékejte je asi 10 minut. Pak zelí přiklopte a nechte chvíli dusit, aby změklo.
3. Směs osolte, opepřete a nechte vychladnout. Poté zelí promíchejte ve velké míse s rozmačkanými bramborami, vejcem a petrželkou a ze směsi vytvarujte placky.
4. Smažte je na zbylém másle a oleji z obou stran dozlatova.
5. Hotové placky pokládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
Buřtguláš
Suroviny na 4 porce:
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 4 buřty
- 1 lžička kmínu
- 2 zelené papriky
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 700 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
Postup:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak buřty.
2. Cibuli opečte na sádle. Přidejte papriku, kmín, nechte rozvonět a pak vše zalijte vývarem.
3.Vmíchejte nakrájené brambory a vařte asi 15 minut. Pak do směsi přidejte nakrájené papriky, buřty a vařte dalších 10 minut.
4. Hotový guláš podle potřeby osolte, opepřete a ochuťte majoránkou. Podávejte s chlebem. Dochutit můžete také čerstvou chilli papričkou.