Jednoduchá česká jídla: 5 rychlých receptů od pondělí do pátku

26. února 2024 • 04:15

Tyto rychlé recepty za pár korun vás mile překvapí a možná si vzpomenete na jídla, která už jste dlouho neměli. Báječné pečené brambory se slaninou, lahodná koprovka se ztraceným vejcem, dozlatova osmažené zelné placky nebo třeba klasický buřtguláš. Příprava každého z nich zabere maximálně půl hodiny, což v pracovním týdnu jistě přijde vhod. 

Vybrali jsme pro vás tyto oblíbené a chutné obědy či večeře, které vykouzlíte z pár základních surovin:

Brambory hasselback se slaninou a sýrem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Kuřecí karbanátky se sýrem

Zelné placky

Buřtguláš

Buřtguláš si můžete připravit i podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Brambory hasselback se slaninou a sýrem

Brambory hasselback se slaninou a sýrem Brambory hasselback se slaninou a sýrem • Autor: iStock

Suroviny na 4 porce:

  • 8 brambor 
  • kousek másla
  • 8 větších plátků anglické slaniny 
  • 8 plátků čedaru
  • hrubá sůl
  • olej
  • 1 kelímek husté zakysané smetany nebo řeckého bílého jogurtu 
  • jarní cibulka na posypání

Postup:

1. Brambory kartáčkem očistěte a pak do nich udělejte zářezy ve vzdálenosti asi 3 mm tak, abyste brambory nepřekrojili.

2. Brambory pokapejte olejem a posypte hrubou solí. Vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, až budou uvnitř propečené a na vrchu křupavé. 

3. Mezitím na pánvi vyškvařte plátky slaniny, položte je na ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.  

4. Upečené brambory vyndejte z trouby, do zářezů vložte rozlámané plátky slaniny a nakrájené plátky sýru a vraťte je zpět do trouby asi na 5 minut, až se sýr roztaví.

5. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a nasekanou jarní cibulkou.

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprovka se ztraceným vejcem Koprovka se ztraceným vejcem • Autor: F.O.O.D.

Suroviny na 4 porce:

  • 3 lžíce nasekaného kopru
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 4 vejce

Postup:

1. Cibuli zpěňte na dvou lžících másla a přidejte bobkový list a nové koření. Zaprašte moukou a zalijte vývarem. Základ omáčky nechte provařit.

2. Pak přidejte ocet, sůl a cukr a opět nechte provařit. Vyjměte koření a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte smetanu, nasekaný kopr, opět přiveďte k varu a ihned stáhněte z ohně.

3. Pak přiveďte v rendlíku osolenou vodu téměř k varu. Do té pak opatrně vyklepněte jednotlivá vajíčka. Voda nesmí prudce vřít.

4. Za dvě minuty jsou ztracená vejce hotová, vytáhněte je děrovanou naběračkou. 

5. Omáčku podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami a ztraceným vejcem.

Kuřecí karbanátky se sýrem

Karbanátky můžete připravit z mletého kuřecího nebo krůtího masa, které má méně tuku. Se sýrem jsou vynikající Karbanátky můžete připravit z mletého kuřecího nebo krůtího masa, které má méně tuku. Se sýrem jsou vynikající • Autor: iStock

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 400 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 cibule
  • 100 g nastrouhané goudy
  • 1 vejce
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Postup:

1. Oba druhy masa umelte v mlýnku nebo robotu. Dejte je do mísy, přidejte vejce, nasekanou cibuli, sýr, vločky a tymián.

2. Vše důkladně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Pak ze směsi vytvarujte karbanátky.

3. Smažte je na rozpáleném oleji dozlatova.

4. Můžete je použít do housky, obložit zeleninou a pokapat dipem nebo podávat s bramborovou kaší.

Zelné placky

Zelné placky si vychutnáte jen tak samotné nebo třeba s dipem ze zakysané smetany Zelné placky si vychutnáte jen tak samotné nebo třeba s dipem ze zakysané smetany • Autor: iStock

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g čerstvého červeného zelí 
  • 400 g vařených brambor
  • 1 cibule 
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • olej na smažení

Postup:

1. Lžíci oleje rozehřejte spolu s polovinou másla v pánvi s vyšším okrajem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji pár minut opékejte dozlatova.

2. Vmíchejte nakrájené zelí a opékejte je asi 10 minut. Pak zelí přiklopte a nechte chvíli dusit, aby změklo.

3. Směs osolte, opepřete a nechte vychladnout. Poté zelí promíchejte ve velké míse s rozmačkanými bramborami, vejcem a petrželkou a ze směsi vytvarujte placky.

4. Smažte je na zbylém másle a oleji z obou stran dozlatova.

5. Hotové placky pokládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

Buřtguláš

Buřtgulášem potěšíte každého strávníka Buřtgulášem potěšíte každého strávníka • Autor: Blesk archiv

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 4 buřty
  • 1 lžička kmínu
  • 2 zelené papriky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Brambory oloupejte a nakrájejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak buřty.

2. Cibuli opečte na sádle. Přidejte papriku, kmín, nechte rozvonět a pak vše zalijte vývarem.

3.Vmíchejte nakrájené brambory a vařte asi 15 minut. Pak do směsi přidejte nakrájené papriky, buřty a vařte dalších 10 minut.

4. Hotový guláš podle potřeby osolte, opepřete a ochuťte majoránkou. Podávejte s chlebem. Dochutit můžete také čerstvou chilli papričkou.

Video se připravuje ...

Autor: red