Od pondělí do pátku: Rychlé a jednoduché večeře bez vaření
Večeře, kterou připravíte bez dlouhého vyvařování, je ideální ve chvíli, kdy přijdete utahaní domů z práce. Ušetří vám energii hned dvakrát – její přípravou se úplně neodrovnáte a nebudete zbytečně platit za elektřinu nebo plyn. A určitě se nemusíte odbývat jen chlebem se šunkou nebo mísou zeleného lupení.
Pondělí: Chutná pomazánka
Nějaké suroviny, ze kterých se dá rychle umíchat pomazánka, v lednici nebo ve spíži najdete vždycky. Ať už je to tvaroh, plechovka s rybičkami, nebo pár mrkví. Navíc při jejich přípravě nemusíte přesně dodržovat, kolik čeho použijete, a klidně můžete různě improvizovat podle toho, co máte k dispozici. Pak už stačí jen myslet na to, abyste cestou domů nezapomněli koupit čerstvé pečivo nebo dobrý chleba, na který si pomazánku namažete.
Chutnou pomazánku připravíte i do pěti minut >>>
Zkuste i tyto domácí pomazánky:
Úterý: Originální sendviče
I z plátků chleba nebo jiného pečiva se dá vykouzlit luxusní večeře. Pokud se nespokojíte jen s máslem a plátkem šunky nebo sýru, možnosti, čím je naplníte, jsou nekonečné. I v případě, že využijete zbytky, pochutnáte si přímo královsky.
Důkazem jsou třeba tyto recepty:
Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami
Celerový sendvič s kuřecím masem
Sendviče se šunkou a zelným salátem
Středa: Sytý salát
Ani smíchání pár surovin v míse vám nedá moc práce. I tady se dá různě experimentovat a určitě nemusíte používat jen čerstvou zeleninu. Klidně využijte i různé zbytky – vařené brambory nebo jinou zeleninu, pečené maso, vajíčka natvrdo, vařené těstoviny nebo třeba starší chleba…
Inspirujte se recepty na saláty, které jsou chutné i dostatečně syté:
Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou
Salát ze zbylého vařeného kuřete
Čtvrtek: Závitky plné zeleniny
Asijské závitky si i v našich krajích našly mnoho příznivců. Nejspíš i proto, že jejich příprava je neuvěřitelně jednoduchá. Náplň, kterou zabalíte do rýžového papíru, může mít mnoho podob, barev i chutí – většinou je to spousta zeleniny a rýžové nudle, na jejichž uvaření vám stačí i voda z rychlovarné konvice.
Připravte si doma čerstvé závitky podle našich receptů:
Barevné jarní závitky s tofu se třemi omáčkami
Letní závitky s arašídovou omáčkou
Jarní závitky s krevetami, bylinkami a zeleninovými nudlemi
Pátek: Carpaccio klidně i bez masa
Původem italskou delikatesu si můžete dopřát nejen v originální verzi z hovězí svíčkové. Tímto názvem se dá označit vlastně vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova spolu se studenou omáčkou. Nejčastěji se místo hovězího masa používá červená řepa, kterou si můžete koupit už předvařenou a odpadne vám tak práce s jejím vařením nebo pečením.
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem
Hruškové carpaccio s parmazánem a ořechy
Tip na víkend: Hummus
Za nepříliš lichotivým názvem se skrývá pochoutka, která je nejen dobrá, ale i zdravá a většinou i dostatečně sytá. Protože hummus vypadá jako dip nebo pomazánka, můžete si ho klidně namazat na pečivo nebo si do něj namáčet nakrájenou zeleninu.
Vyberte si, na který máte chuť:
Klasický hummus z konzervované cizrny
Jestli vám zbyly vařené těstoviny, udělejte si k večeři rychlý těstovinový salát>>>