Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Konec školního roku bývá pro mnohé hektický a na vaření často nezbývá moc času. Naštěstí existují jednoduchá řešení, která vám ušetří čas a zároveň potěší vaše chuťové buňky. Jedním z nich jsou večeře z jednoho hrnce. Tyto pokrmy jsou nejen rychlé a snadné na přípravu, ale také minimalizují množství nádobí, které musíte po večeři umýt. Máme pro vás inspiraci na celý pracovní týden.
3 tipy na přípravu jídel z jednoho hrnce
Plánujte dopředu: Mějte doma základní trvanlivé suroviny, jako je rýže, těstoviny, konzervovaná rajčata a vývary. S tímto základem vám pak stačí jen dokoupit pár čerstvých ingrediencí.
Vyzkoušejte různé druhy masa a zeleniny: Nebojte se experimentovat s různými druhy masa a co nejvíc využívejte sezonní zeleninu.
Používejte kvalitní koření: Dobré koření může proměnit i velmi jednoduchý pokrm v gastronomický zážitek.
Co si tento týden můžete uvařit:
Pondělí: Kuřecí rizoto s houbami
Úterý: Hovězí guláš s bramborami
Středa: Těstoviny s rajčaty a bazalkou
Čtvrtek: Pikantní čočkový guláš
Pátek: Krevetové kari
V jednom hrnci si připravíte i buřtguláš>>>
Pondělí: Kuřecí rizoto s houbami
Co budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa nakrájená na kousky
- 1 hrnek rýže na rizoto (Arborio)
- 200 g nakrájených hub
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 2 nasekané stroužky česneku
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek a orestujte je do změknutí. Přidejte kuřecí kousky a orestujte je ze všech stran dozlatova. Pak přidejte houby a dále restujte ještě asi 5 minut.
2. Přisypte rýži a míchejte, dokud není dobře obalená v oleji a šťávě. Postupně přidávejte vývar, jeden hrnek po druhém. Než přilijete další hrnek, počkejte, až rýže absorbuje tekutinu.
3. Když je rýže měkká, přimíchejte parmazán a rizoto podle chuti osolte a opepřete.
Úterý: Hovězí guláš s bramborami
Co budete potřebovat:
- 500 g hovězího masa nakrájeného na kostky
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 3 nasekané stroužky česneku
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 oloupané brambory nakrájené na kostky
- 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 3 lžíce oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli, česnek a restujte, až zesklovatí. Přidejte hovězí kostky a opečte je ze všech stran.
2. Maso dobře osolte a opepřete, zasypte mletou paprikou, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 1 hodinu.
3. Přidejte brambory, pokud je potřeba, přilijte trochu vody a vařte dalších 20–30 minut, dokud nejsou měkké.
4. Guláš podle potřeby dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Středa: Těstoviny s rajčaty a bazalkou
Těstoviny s rajčaty a bazalkou
Co budete potřebovat:
- 300 g těstovin (např. penne nebo fusilli)
- 400 g krájených konzervovaných rajčat (nebo nakrájených čerstvých)
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1 hrst nakrájené čerstvé bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte česnek a krátce ho osmahněte. Přidejte rajčata, osolte a opepřete.
2. Do hrnce dejte těstoviny a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Vařte na středním ohni, dokud nejsou těstoviny al dente a většina vody se nevstřebala.
3. Vmíchejte nakrájenou bazalku, dochuťte podle potřeby solí, posypte parmazánem a podávejte.
Čtvrtek: Pikantní čočkový guláš
Co budete potřebovat:
- 250 g předem namočené čočky
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 3 nasekané stroužky česneku
- 2 mrkve nakrájené na kolečka
- 2 stonky celeru nakrájené na kousky
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíci sladké mleté papriky
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku chilli
- 3 lžíce oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli, česnek a nechte je zesklovatět. Přidejte mrkev, celer a restujte asi 5 minut. Přisypte papriku, kmín, chilli a chvilku počkejte, až se koření rozvoní.
2. Pak přidejte čočku, konzervovaná rajčata a vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud není čočka měkká (asi 30 minut).
3. Hotovou čočku osolte, opepřete a podávejte.
TIP: Místo klasické hnědé čočky můžete použít červenou, která se nemusí předem namáčet a vaří se kratší dobu. Klasický kmín také můžete vyměnit za římský a pokrm při podávání doplnit zakysanou smetanou pro zjemnění a nasekaným čerstvým koriandrem.
Pátek: Krevetové kari
Co budete potřebovat:
- 300 g krevet (oloupaných a očištěných)
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce červené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
- šťávu z 1 limety
- 3 lžíce oleje
- sůl
Postup:
1. V pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli, česnek, zázvor a krátce je orestujte. Přidejte kari pastu a opět krátce orestujte, aby se uvolnila vůně. Přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte krevety a povařte asi 5 minut, dokud nejsou růžové.
2. Kari dochuťte limetovou šťávou a solí, posypte koriandrem a podávejte s jasmínovou rýží nebo chlebem.
K večeři může být i květáková polévka>>>