Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce

24. června 2024 • 05:32

Konec školního roku bývá pro mnohé hektický a na vaření často nezbývá moc času. Naštěstí existují jednoduchá řešení, která vám ušetří čas a zároveň potěší vaše chuťové buňky. Jedním z nich jsou večeře z jednoho hrnce. Tyto pokrmy jsou nejen rychlé a snadné na přípravu, ale také minimalizují množství nádobí, které musíte po večeři umýt. Máme pro vás inspiraci na celý pracovní týden.

3 tipy na přípravu jídel z jednoho hrnce

Plánujte dopředu: Mějte doma základní trvanlivé suroviny, jako je rýže, těstoviny, konzervovaná rajčata a vývary. S tímto základem vám pak stačí jen dokoupit pár čerstvých ingrediencí.

Vyzkoušejte různé druhy masa a zeleniny: Nebojte se experimentovat s různými druhy masa a co nejvíc využívejte sezonní zeleninu.

Používejte kvalitní koření: Dobré koření může proměnit i velmi jednoduchý pokrm v gastronomický zážitek.

Co si tento týden můžete uvařit: 

Pondělí: Kuřecí rizoto s houbami

Úterý: Hovězí guláš s bramborami

Středa: Těstoviny s rajčaty a bazalkou

Čtvrtek: Pikantní čočkový guláš

Pátek: Krevetové kari

V jednom hrnci si připravíte i buřtguláš>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Kuřecí rizoto s houbami

Co budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa nakrájená na kousky
  • 1 hrnek rýže na rizoto (Arborio)
  • 200 g nakrájených hub 
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Rizoto s houbami Rizoto s houbami • Autor: iStock

Postup:

1. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek a orestujte je do změknutí. Přidejte kuřecí kousky a orestujte je ze všech stran dozlatova. Pak přidejte houby a dále restujte ještě asi 5 minut.

2. Přisypte rýži a míchejte, dokud není dobře obalená v oleji a šťávě. Postupně přidávejte vývar, jeden hrnek po druhém. Než přilijete další hrnek, počkejte, až rýže absorbuje tekutinu. 

3. Když je rýže měkká, přimíchejte parmazán a rizoto podle chuti osolte a opepřete. 

Úterý: Hovězí guláš s bramborami

Hovězí guláš s bramborami Hovězí guláš s bramborami • Autor: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 500 g hovězího masa nakrájeného na kostky
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 oloupané brambory nakrájené na kostky
  • 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • 3 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli, česnek a restujte, až zesklovatí. Přidejte hovězí kostky a opečte je ze všech stran.

2. Maso dobře osolte a opepřete, zasypte mletou paprikou, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 1 hodinu.

3. Přidejte brambory, pokud je potřeba, přilijte trochu vody a vařte dalších 20–30 minut, dokud nejsou měkké.

4. Guláš podle potřeby dochuťte solí, pepřem a podávejte. 

Středa: Těstoviny s rajčaty a bazalkou

Těstoviny s rajčaty a bazalkou Těstoviny s rajčaty a bazalkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g těstovin (např. penne nebo fusilli)
  • 400 g krájených konzervovaných rajčat (nebo nakrájených čerstvých)
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 1 hrst nakrájené čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte česnek a krátce ho osmahněte. Přidejte rajčata, osolte a opepřete.

2. Do hrnce dejte těstoviny a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Vařte na středním ohni, dokud nejsou těstoviny al dente a většina vody se nevstřebala.

3. Vmíchejte nakrájenou bazalku, dochuťte podle potřeby solí, posypte parmazánem a podávejte. 

Čtvrtek: Pikantní čočkový guláš

Co budete potřebovat: 

  • 250 g předem namočené čočky
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 2 stonky celeru nakrájené na kousky
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíci sladké mleté papriky
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku chilli
  • 3 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl 

Postup:

1. V hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli, česnek a nechte je zesklovatět. Přidejte mrkev, celer a restujte asi 5 minut. Přisypte papriku, kmín, chilli a chvilku počkejte, až se koření rozvoní.

2. Pak přidejte čočku, konzervovaná rajčata a vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud není čočka měkká (asi 30 minut).

3. Hotovou čočku osolte, opepřete a podávejte. 

TIP: Místo klasické hnědé čočky můžete použít červenou, která se nemusí předem namáčet a vaří se kratší dobu. Klasický kmín také můžete vyměnit za římský a pokrm při podávání doplnit zakysanou smetanou pro zjemnění a nasekaným čerstvým koriandrem.  

Pátek: Krevetové kari

Krevetové kari Krevetové kari • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g krevet (oloupaných a očištěných)
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • šťávu z 1 limety
  • 3 lžíce oleje
  • sůl

Postup:

1. V pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli, česnek, zázvor a krátce je orestujte. Přidejte kari pastu a opět krátce orestujte, aby se uvolnila vůně. Přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte krevety a povařte asi 5 minut, dokud nejsou růžové.

2. Kari dochuťte limetovou šťávou a solí, posypte koriandrem a podávejte s jasmínovou rýží nebo chlebem.

K večeři může být i květáková polévka>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková