10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si rychle, levně a klidně i bez masa
Naše babičky dokázaly často i s minimem surovin nakrmit celou rodinu. Vařily totiž jednoduše, levně a hlavně sezónně. Inspirujte se recepty, které vám i po letech připomenou babičku stojící u plotny a kuchyň vonící dobrou večeří.
Naše babičky si rozhodně nedopřávaly v jídle takový luxus jako my dnes. Do restaurace chodily zřídkakdy a o nějaké dovážce hotových jídel si mohly nechat jen zdát. Vařily každý den doma a z toho, co bylo k dispozici. Většinou tedy ze základních surovin a právě dozrávající zeleniny nebo ovoce. Ze všeho dokázaly vykouzlit skvělá jídla za pár korun.
Připomeňte si ta nejlepší a udělejte si skvělou večeři:
Bramboráky
Jestli máte doma pár brambor, nastrouhejte je a udělejte z nich bramboráky. S pořádnou porcí česneku a majoránky a pěkně křupavé. Přesně takové, jaké dělávaly naše babičky.
Hrstková polévka
Jestli si babičky na něco potrpěly, pak to byly polévky. Připravovaly je s láskou a pořádně syté, aby je mohly klidně naservírovat k večeři jen s krajícem chleba. Zkuste třeba hrstkovou, která vás v chladnějších dnech hezky zahřeje.
Houbová omáčka
Pokud jste už letos měli štěstí a našli jste houby, připravte si z nich omáčku, jakou dělávala babička. Voňavou, jemnou a smetanovou. A jako přílohu si k ní můžete upéct trochu netradiční bramborové buchty.
Kapustové karbanátky
Kapustové karbanátky ocení nejen vegetariáni. Chutnají skvěle, především v kombinaci s domácí bramborovou kaší a kyselou okurkou, a hotové jsou do půl hodiny.
Halušky
Na přípravu lahodných halušek se zelím a voňavým uzeným masem vám stačí pár surovin. Zkuste je místo klasického kysaného zelí udělat z čerstvého. Nebudete litovat.
Koprovka
Málokteré jídlo vám připomene dětství a babičku víc než doma připravená koprovka. Skvělá je s hovězím masem, ale ještě lepší jen s vejci a bramborami.
Obalovaný květák
Obalovaný smažený květák je klasickou ukázkou toho, že v jednoduchosti je krása a že výsledkem může být výborná večeře. Dejte si ho s domácím dipem z majonézy, jogurtu, pažitky, petrželky a cibule.
Šunkofleky
Klasické šunkofleky není potřeba nijak vylepšovat. Nejlepší jsou takové, jak si je pamatujete z dětství. A podávané samozřejmě s kyselou okurkou.
Česnečka
I klasická česká polévka česnečka se těší velké oblibě, přestože je vlastně docela jednoduchá a dřív patřila k pokrmům prostých lidí. Vylepšete si ji nastrouhaným sýrem a petrželkou.
Rozcuchaná nevěsta
Jednoduchý, levný, ale vynikající pokrm s líbezným názvem rozcuchaná nevěsta si zamilují nejen dospělí, ale i děti. Pokud máte rádi zemlbábu, určitě ho ochutnejte.